Jump to content

Okolice Wyszkowa.

mnieniematu
 Share

Recommended Posts

Witam. Niedawno przeprowadziłem się z pomorza do Wyszkowa  Opłaciłem kartę i mam zamiar wziąć się za wędkowanie. Moje pytanie brzmi:

Gdzie najlepiej wybrać się na ryby w okolicach Wyszkowa? Tak do 20-30 km. 

Jakie metody w tych wodach są preferowane?

Na jakie gatunki najbardziej się nastawiać na metodę spławikową i gruntową?

I oczywiście jakie przynęty stosować? 

Edited by mnieniematu

W górę rzeki - Brańszczyk, w dół - Dręszew. Głównie grunt i to ciężki. Jak spławik to przepływanka lub po dotarciu nad jakieś starorzecze lekki spławik. główne gatunki to sum, leszcz, krąp, płoć, jaź i kilka odmian babki. W starorzeczach dodatkowo można dopaść karasia i lina.

Ważna uwaga. Dojazd do rzeki niezwykle ostrożny. Od ujścia do Popowa zakazy przejazdu przez wał. Wyżej często można dosłownie nadziać się kołami na zakopane brony, takie hobby nadrzecznych rolników i kłusoli.

• 2 weeks later...

Czy uwaga o zaporach "przeciwczolgowych" tyczy się także okolic Dręszewa i okolic ciut poniżej Młynarzy? 
Pozwiedzałęm Wisłę bez efektow -więc bobruje nad Bugiem na Kuligowie lipa   :(

Szukam czegoś na grunt i to ciężki,
Pamiętam Turzyn z przed 20 lat i suszące sie na co drugim płocie sieci..... klimat ciekawy ryb mało i w dwoch rozmiarach albo mniejsze niz oczka sieci albo potwory zdolne porwać każdą siec...... 
Wymarli troche sieciarze czy też fach przeszedł z ojca na syna, w sumie można uzyskać pozwolenie i ciągnąc legalnie w/g ustawy np leszcze na tarle :angry:

Po prawdzie to nie wiem ale raczej nie było. Na lewy brzeg dojazd musiał być dobry gdyż zawsze tam było widać sporo ludzi i ognisk nocą. Prawy brzeg to całkowita odmienność z trudnym dojazdem i bezludziem.

A co do sieci na płotach, to jak masz jakiegoś znajomego z punktu skupu żywca, to pogadaj z nim. Jeszcze dziesięć lat temu nikt nie skupował świń z nadbużańskich wsi, gdyż potem były problemy. Mięso autentycznie śmierdziało rybą.

• 2 weeks later...