hektores Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 Oto poradnik jak przygotować ziarna. Na pierwszy ogień idą moje ulubione kukurydza ,łubin i konopie. Pierwsze od czego trzeba zacząć to przygotowanie domowników ,jest to trochę uciążliwe ,zajmujemy kuchnie a i zapachy tez nie są najprzyjemniejsze szczególnie jeśli chodzi o konopie a i łubin też nie jest dużo lepszy.Starajmy się gotować w lekkim przeciągu a najlepiej w letniej kuchni.Ja jestem w komfortowej sytuacji bo mam swoją oddzielną kuchnie . Ziarna sprawdzamy przed kupnem żeby nie były nie zatęchnięte po prostu je wąchamy .Nie trzymajmy ich w foliowych workach czy reklamówkach bo na pewno nam zatęchną .Ziarna przed namoczeniem dokładnie płukany pod bieżącą wodą.Jest to czynność dość istotna szczególnie przy konopiach ,w ciepłe dni namoczone konopie po 12 godzinach śmierdzą padliną .Ziarna zalewamy ciepłą wodą ja stosuje wodę o temperaturze około 60'C przyspiesza to pęcznienie .Trzeba pamiętać ze ziarna po namoczeniu zwiększają swoją objętość ,tu przoduje łubin to jest straszny pijus i do tego około 3 krotnie zwiększa swoją objętość Zalewamy wodą i czekamy od 12 do 24 godzin .Konopie i łubin nie potrzebują więcej niz 12 godzin a z kukurydzą już jest problem Ja moczę do momentu kiedy swobodnie da się ją przegryźć . Link to comment Share on other sites More sharing options...
hektores Posted March 12, 2012 Author Report Share Posted March 12, 2012 Kiedy już ziarenka namokną ponownie je płukany choć jest wiele szkół które mówią ze by nie i żeby gotować w tej samej wodzie.Jest to prawda ale ja tak nie robię ponieważ wykonuje to w domu chcę ograniczyć ilość zapachów Ziarenka ładnie napęczniały co widać na fotkach Szczególnie łubin zrobił się dużo większy ,kukurydza nabrała też świeżego koloru a konopie raczej nic. Teraz bierzemy się za gotowanie i tu kilka uwag ,tak jak pisałem wcześniej wentylacja jest bardzo istotna .Dodatkowo nie przykrywamy gotujących się ziaren niech sobie powoli bulgoczą .Gotujemy na wolnym ogniu .A kukurydze przesypujemy do większego naczynia .Po co to okaże się później Jak długo gotować ? Kukurydza do momentu kiedy z łatwością będziemy mogli ją przegryźć tu nie mam przepisu trzeba po prostu to sprawdzać tak samo z łubinem Konopie do czasu pokazania się białych kiełków. Teraz patent który stosuje do kukurydzy czyli nabieranie koloru .Do ugotowanej kukurydzy dodaje sody oczyszczonej co ładnie ją wybarwia na lekko pomarańczowy kolor .Uwaga reakcja jest dość szybka więc lepiej naczynie włożyć do zlewu.Wszystko pokazane jest na filmiku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hektores Posted March 12, 2012 Author Report Share Posted March 12, 2012 (edited) Ziarenka już ugotowane więc je odcedzamy ,można zostawić wodę z konopi ale ja ją wylewam Kukurydze po zabiegu upiększania dodatkowo dokładnie opłukamy Teraz jak przechowywać ? Ja mam dwa sposoby Pierwszy to pasteryzacja wkładamy ziarna do słoja dolewamy wody i gotujemy ,tak jak inne domowe przetwory.Można wtedy dodać różnych zapachów i smaków ja dodaje miód Edited March 12, 2012 by hektores Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 No Heku jak Ty coś napiszesz to nie ma o co pytać Link to comment Share on other sites More sharing options...
~Piotr~ Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 Prezentuje sie ładnie, teraz tylko dobrze to ziarno wykorzystać do nęcenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 Mam pytanie co do tej sody - nie pozostawia ona jakiegoś zapachu/smaku, który mógłby odstraszać rybki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hektores Posted March 12, 2012 Author Report Share Posted March 12, 2012 Ja zawsze dokładnie płukam ale nie stwierdziłem by zmienił sie smak . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 Soda delikatna jest, nie pozostawia nic jak się płuknie... Hektores, nice work, well done, po prostu świetna sprawa. Niby każdy wie, każdy umie...ale jednak zawsze są jakieś pytania, nie pewności...A tu proszę, odpowiedzi na wszystkie pytania związane z gotowaniem ziaren Podziękować, i to bardzo. Wielu się to przyda. Jeno pozwalam sobie przerzucić temat do przynęt, jako odpowiedniejszego działu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Młody Napaleniec Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 Super patęt z tą sodą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted June 6, 2012 Report Share Posted June 6, 2012 Jutro jadę na rybki, więc zaopatrzyłem się w łubin... Na razie tylko na haczyk będę nadziewał, ale postaram się po powrocie opisać, co i jak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Mam pytanie. Otóż moja małżonka czuje wrodzony wstręt, tak właściwy płci pięknej , do wszelkiego rodzaju robactwa. dlatego specjalnie dla niej parzę pęczak. Chciałbym go zabarwić, bo jest dostępny w sprzedaż np. żółty, ale jak to zrobić domowym sposobem?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Mąka kukurydziana albo...barwnik wędkarski. nie wiem jak tą mąką, ale chyba się dodaje do pęczaku podczas parzenia. Spróbować nie zaszkodzi, a może się uda Barwnik to bym dodał po parzeniu, ładnie obsypał i wymieszał. Albo podczas parzenia też, ale to w naczyniu, które nie musi potem być czyste. Nie wiem, czy wszystkie barwniki są takie same, ale duża ich ilość to tlenek żelaza o odpowiedniej barwie, i nie specjalnie łatwo jest go doczyścić.... Innych sposób nie znam. Jeszcze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Mąka kukurydziana ... przetestuję przy okazji. Gdzieś, kiedyś coś mi się obiło o jakiejś przyprawie, która barwi pęczak właśnie na żółto ... tylko jak ona się nazywała .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted July 10, 2012 Report Share Posted July 10, 2012 tylko jak ona się nazywała ....Pewnie chodzi o kurkumę, tylko nie wiem jak jej zapach będzie działać na rybki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted July 10, 2012 Report Share Posted July 10, 2012 Pewnie chodzi o kurkumę, tylko nie wiem jak jej zapach będzie działać na rybki... O o o o ... właśnie, kurkuma. Działa chyba dobrze, bo swojego czasu dodawałem jej do zanęty. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted July 10, 2012 Report Share Posted July 10, 2012 Spoko. Cieszę się, że i ja potrafię w czymś pomóc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
verona Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Witam serdecznie. Bardzo fajny poradnik. Ale mam takie pytanie. Bo chciałbym to wszytsko zrobic ale w urządzeniu do gotowania na parze. Chciałbym sie zapytac czy juz ktos cos takiego z Was przerabiał. Mam plan do wody dodać zapach i ułożyć karzde ziarno na innym pietrze (mam parownik 3 pietrowy ) Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof 1 Posted August 10, 2014 Report Share Posted August 10, 2014 O o o o ... właśnie, kurkuma. Działa chyba dobrze, bo swojego czasu dodawałem jej do zanęty. Dzięki. Witam Do zabarwienia pęczaku polecam szafran , może być dodany w czasie parzenia w termosie oczywiście później trzeba przelać przez sitko zimną wodą (hartowanie ) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted August 10, 2014 Report Share Posted August 10, 2014 Tyle tylko że szafran jest najdroższą przyprawą. Tak więc na dłuższą metę "skórka nie warta jest wyprawki". Za torebkę 20g kurkumy zapłacisz +-1,60zł (Apetita), natomiast ta sama ilość szafranu musiałaby kosztować grubo ponad 100zł. Dla mnie kurkuma, to nie tylko barwnik do ciast i ziaren, ale także świetny dodatek zapachowo-smakowy na płoć w zimnej wodzie (w połączeniu z nostrzykiem). Kurkuma jest też powszechnie stosowanym dodatkiem, przez producentów makaronów. Piękny żółty kolor nadaje właśnie kurkuma, podkreślając tym samym ich "wielojajeczność". Co do stosowania szafranu, to z wyjątkiem ceny żadnych zastrzeżeń nie mam. Ale jak to mówią "bogatemu wszystko wolno". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof 1 Posted August 10, 2014 Report Share Posted August 10, 2014 Stosowałem jedno i drugie i kupuje szafran ! Przede wszystkim to jest czysty barwnik i daje nie powtarzalny kolor Cena i ile tego potrzeba szczypta na cały termos . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 13, 2019 Report Share Posted September 13, 2019 Odświeżam temat Dotyczy przygotowania konopi. Ponieważ gotowanie konopi w domu powodowały sprzeciwy domowników zapożyczyłem pomysł od MVDE Crashed hemp. Niepreparowane konopie kruszę w moździerzu lub grubo mielę w młynku ręcznym następnie zalewam gorącą wodą i odstawiam na noc na ~8-12 godzin, owijam też ręcznikiem aby wolniej stygło, można też spróbować w termosie ale nie mam. Tak przygotowane konopie są b. dobre i wspaniale spełniają rolę atraktora w zanęcie przyciągając płocie i leszcze, razem z niewchłoniętą wodą ładuję do zanęty nad wodą przed wędkowaniem. Polecam wypróbujcie, może wielu z Was przypasuje ten sposób przygotowania konopi, ważne jest też to że nie sierdzi jak przy gotowaniu czy prażeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 14, 2019 Report Share Posted September 14, 2019 Gotuje od lat i nie jest tak strasznie Żona przyzwyczaiła się że ma świra w domu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now