MICHNIK Napisano 10 Kwietnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam, mięsko wędzę od niedawna i pewnie jeszcze sporo muszę się nauczyć ale ostatnie moje wyroby wyszły mi całkiem smacznie więc postanowiłem co nieco napisać o wędzeniu. Na początek może trochę o sprzęcie, do wykonania prostej wędzarki którą możemy sobie zrobić na działce lub w ogródku będzie nam potrzebny szpadel 2 kawałki blachy, stalowa beczka kilka prętów na których będziemy wieszać wyroby oraz jutowy worek do przykrycia beczki. Całość przedstawiłem na rysunku żeby zbytnio się nie rozpisywać Przed wędzeniem musimy przygotować zalewę w której namoczymy nasze mięso, do przegotowanej wody dodaję tyle soli (najlepiej soli do peklowania) aby surowe jajko unosiło się na jej powierzchni, (czyli duuużo ) następnie dodaję sporo przypraw takich jak liście laurowe, czosnek, pieprz, ziarna jałowca, ziele angielskie, majeranek kto co lubi ja daję dużo bo lubię aromatyczne mięsko. Przez chwilę jeszcze gotuję aby przyprawy uwolniły swój aromat, następnie studzę i do zimnej zalewy wkładam po porcjowane już mięso, kabanina powinna leżeć w zalewie 2-3 tygodnie wtedy dobrze skruszeje i przejdzie przyprawami. Po wyjęciu z zalewy mięso takie jak szynka czy karczek wkładam w specjalną elastyczną siatkę do wędlin a przez boczek po prostu przewlekam sznurek i robię pętelkę. Nastepnie mięso rozwieszam na jakiś czas aby przeschło. Mięsa rozwieszam w wędzarce i przez pierwszą godzinę wędzę na otwartej beczce aby mięso doschło następnie beczkę nakrywam workiem i wędzę przez około 5h. Do wędzenia najlepiej nadaje się drzewo owocowe oraz olcha, pod koniec wędzenia można dorzucić do ognia zielonych gałązek jałowca. Uwędzone mięso jest twarde i gumowate dlatego musimy je obgotować na wolniutkim ogniu przez godzinę do dwóch w zależności od tego jak miękką wędlinę chcemy uzyskać. Tyle wiem na ten temat, co do wędzenia ryb to kiedyś próbowałem ale wyszło średnio, może dlatego że wędziłem jazie a lepsze do wędzenia są tłuste ryby. Przed wędzeniem wystarczy je dzień wcześniej natrzeć solą i przyprawami no i oczywiście ryby wędzimy krócej od mięs. Może ktoś coś doda mądrego od siebie do tego tematu POZDRAWIAM!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okoniarz Napisano 10 Kwietnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Trzeba tylko pamiętać żeby beczkę przed pierwszym użyciem koniecznie wypalić. Co do jałowca to można dodać, ale rzeczywiście niedużo i dosłownie na ostatnie 10 minut wędzenia, bo daje bardzo specyficzny gorzkawy posmak. W Beczce radzę zamontować kratownicę, która uchroni przed ewentualnym spadnięciem mięsa/ryb podczas wędzenia. Oczywiście drewno z drzew owocowych - wiśnia, czereśnia są chyba najlepsze dlatego warto zawsze popytać znajomych, którzy mają takowe drzewa o ewentualne resztki ze ścinek sezonowych. Jazia nie jadłem, ale leszcz czy sum to pyszota, istne niebo w gębie. Trzeba pamiętać, że wędząc ryby warto za pomocą patyczków rozchylić jamę brzuszną. Należy też uważać, by do mięsa nie dostały się czasem muchy, a wędzarnię ustawić w takim miejscu, by dym nie zalatywał do sąsiada, bo to rzeczywiście uciążliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHNIK Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 No podobno tłuściutki wędzony sumek to jest to ,a mógł byś podpowiedzieć ile czasu wędzimy ryby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Minus Napisano 23 Kwietnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) ja wędziłem głównie węgorze w podobnym urządzeniu z tym że od paleniska do beczki wkopywałem rurę od rynny dzięki temu nie grozi zasypanie. Węgorz wcześniej moczył się w solance, bez żadnych przypraw. Wędziłem go na zimno czyli około 8-10 godzin do momentu aż przy kręgosłupie robiła się pod skórą taka pływająca galaretka - to znak że węgorek jest gotowy. Po wystygnięciu efekt galaretki znika a rybka na ciepło i zimno to po prostu niebo w gębie. Oczywiście przed zalewą należy węgorza wytrzeć w piasku aż się skóra zrobi niebieskawa oraz przy patroszeniu usunąć czarny rdzeń wzdłuż kręgosłupa bo sprawia że mięsko przechodzi goryczą. super opis Michnik Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez Minus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHNIK Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 rura też może być ja tunel przykryłem blachą i uszczelniłem ziemią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 8 Czerwca 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Dla zaostrzenia apetytu i pobudzenia ślinianek fotki ze wczorajszego obżarstwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angela Kowalik Napisano 14 Sierpnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 A co sądzicie o takich wędzarkach jak są w sklepie campgo.pl ? Na innych forach polecają. Nie są drogie, bo ceny już od 200 złotych. Ja właśnie chce dzisiaj zamówić i myślę, że wezmę to najtańszą którą mają teraz w promocji, choć ostatecznie mogłabym dać dużo więcej tak do 500 złotych. Może mi ktoś doradzi co wziąć z ich oferty? Wstępnie myślę o tym http://campgo.pl/s,4,eko_38.html. Chce wędzić głównie mięsa, a od czasu do czasu rybki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 14 Sierpnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Poczytaj wpierw o wędzeniu, bo ten post, jeśli nie jest reklamą, jest pytaniem o wędzisko bez podania metody jaką chce się łowić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wera91 Napisano 18 Lipca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 ja wędziłam ostatnio szynkę, może to nie to samo co rybka :P ale może coś z tego artykułu wg którego działałam wykorzystacie :) Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysia999 Napisano 12 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 W dniu 18.07.2019 o 08:31, wera91 napisał: ja wędziłam ostatnio szynkę, może to nie to samo co rybka ale może coś z tego artykułu wg którego działałam wykorzystacie Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta jak lubisz wędzić, obczaj sobie jeszcze ten artykuł https://kosapopatelni.pl/wedzone-wedliny-nie-tylko-od-swieta/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się