Jump to content

Wędka okoniowa + kołowrotek do 400 zł

Recommended Posts

Witam

Jak już pisałem w dziale "przywitaj się" do wędkowania wracam po kilku latach przerwy i potrzebuje pomocy przy wyborze sprzętu.

Budżet to 400 zł na wędkę i kołowrotek

Głównie planuję jigować za okoniami, więc myślałem o jakieś wklejance. Łowić będę z brzegu na niezbyt głębokich stawach.

W stawach znajduje się też spoko średnich szczupaków, więc chciałbym, aby wędka podołała również takiemu zadaniu jak podciągnięcie ich do brzegu.

Na razie moja uwaga skupia się, na tym kiju

Diplomat Perch Jig 2,45m 3-15g wklejanka Robinson

ale chciałbym, żeby bardziej doświadczeni koledzy wypowiedzieli się na temat tego wędziska, ewentualnie doradzili coś innego.

Co do kołowrotka, nie mam jeszcze nic upatrzonego.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam SLQ* :)

Edited by hege
edycja linka

Szczerze mówiąc zastanawiałem się nad czymś lżejszym, ale obawiam się że przynęty będą atakować też sporo szczupaki, których na zbiorniku jest nawet sporo. Jak się będzia miała wtedy akcja takiej wędki? Będzie wyraźnie odczuwalna różnica podczas holu szczupaka między wędką o cw 3-15 a cw 1-7?

27 minut temu, SLQ* napisał:

Szczerze mówiąc zastanawiałem się nad czymś lżejszym, ale obawiam się że przynęty będą atakować też sporo szczupaki, których na zbiorniku jest nawet sporo. Jak się będzia miała wtedy akcja takiej wędki? Będzie wyraźnie odczuwalna różnica podczas holu szczupaka między wędką o cw 3-15 a cw 1-7?

Zależy co to będzie to 1-7g. Bo jeśli kupisz taniego np Trapera Magic 1-8g to nawet przy dobrej pracy hamulca wklejka może strzelić przy szczupaku 60-70cm. Ale jak sobie sprawisz dobry kijek LIGHT czy UL to wyciągniesz nawet metrówkę :)  Polecił bym coś naprawdę dobrego ale musiał byś trochę dołożyć.

Natomiast w Twoim budżecie polecam Mikado Inazuma Perch, fajny kijek pod okonia i pod sandacza na lekko.

Jeśli mierzyłbyś w coś lżejszego, to poleciłbym Ci wędzisko z tej samej serii:

Wędka Konger Ultris Jig Perch

kołowrotek ten sam.

ale jeśli zaczepi Ci się szczupak >80cm, to może być lekki problem, choć jak napisał Adam, dobre ustawienie hamulca powinno dać efekt.

Edited by hege
edycja linka

Krótsze modele Inazumy Perch są do 18g. 3gramową przynętą rzucisz ale lżejszymi będzie już ciężko.

Jeśli chcesz łowić lekko to rzeczywiście weź sobie Ultrisa.

Odnośnie kołowrotka to tani i dobry jest Ryobi Virtus.

Edited by hege
Połączenie postów.

2 godziny temu, Mormycha napisał:

Mikado Inazuma Perch,

Mam tego kija w wersji do 18g - i na okonie to jest on tylko z nazwy. Dobrze czuć pracę przynęty dopiero od 6g, optymalnie ok 10g. Jednak dokupiłem drugą szczytową cześć i przerobiłem wklejając najdelikatniejszą drgającą szczytówkę, teraz to jest mój killer na okonie. Czuć najdelikatniejsze puknięcie ryby w żyłkę, a i z zacięciem nie ma problemu bo dalsza część jest nieco sztywniejsza.  Drugą końcówkę tą oryginalną używam właśnie do połowu szczupaków, na tą chwilę taki 78cm nie nadwyrężył wędki.

Jeśli chodzi o kołowrotek to również polecę Ryobi ale model Slam bo jest bardzo lekki i idealnie wyważy wędkę UL/L.

Reasumując:

kupiłbym Kołowrotek Ryobi Slam 2000 (ok 270zł) i  Mikado Nihonto Red Cut Diamond  w wersji do 15g (ok 130zł), ew. Kongera  MAXER SPIN UL do 10g (ok 85zł), lub nadwyrężając trochę budżet Mikado Nihonto Flash Spin do 13g.

To może to, jeśli kolorek nie przeszkadza? :)   Tylko na kołowrotek już nie starczy  ;)   Zajebisty kijek na Okonie i nie tylko.

Blank Toray, reszta komponentów też Made in Japan, wędki składane w pracownie a nie w fabryce. 2-10g 210cm.

Ewentualnie nieco mocniejszy model - VIGOROUS 5-14g. Też ok 400zł więc kołowrotek musiał by poczekać ;)

lady.jpg

lady 4.jpg

lady 3.jpg

vig 1.jpg

vigo.jpg