Jump to content

Wybór feedera

quest001
 Share

Recommended Posts

Witam, jako że w tamtym sezonie dopiero rozpocząłem swoją przygodę z wędkarstwem to nie posiadam zbyt dużej ilości sprzętu i w tym sezonie postanowiłem spróbować łowić na drgającą szczytówkę i chciałbym abyś cię doradzili mi jaką tanią wędkę do tej metody kupić. Budżet jaki bym chciał przeznaczyć na zakup wędki to ok. 150 zł, myślę że w tej cenie idzie już kupić jakiś w miarę fajny "kij". Długość jaka mnie interesuje to myślę że 3,60m a cw to tak do ok. 80g bo będę łowił głównie na wodach stojących. 

Głównie wody stojące nie wyklucza rzek a to ważniejszy czynnik. Ważniejszy gdyż najdelikatniejsza szczytówka w feederze z cw 150g bez problemu pokaże Ci branie 15 cm płotki a feederem z cw 80g nie utrzymasz zestawu nawet na skraju nurtu.

Z tanich feederów dobrą opinię ma Carbomaxx Kongera. Ten spod linku, nadawał by się na wody stojące, albo leniwie płynące kanały i rzeki. Jednak wody stojącej i dużej rzeki z silnym nurtem, tym feederem nie pogodzisz. W takim przypadku, sugestia Docia byłaby najlepszym kompromisem.