szymonxx Napisano 30 Maja 2012 Zgłoszenie Napisano 30 Maja 2012 Moim zdaniem samo zwabienie i zlokalizowanie ryby jest mniejszym problemem. Bat to metoda raczej na średnie ryby. Duży leszcze to już kawał ryby. Przydałby się amortyzator i solidniejszy zestaw. Co do zanęt i przynęt. Na leszcze stosuję grube mieszanki. Często zdrowo przewaniliowane i z dużą ilością melasy. Do tego kukurydza, makaron, czasem słonecznik. Inną zanętą jest zanęta o smaku owocowym. Ta też czasem potrafi zdziałać cuda Najprostszym i chyba najbardziej znanym sposobem na selekcje dużej ryby, to duża przynęta. Rosówka, duży biały robak, kukurydza, czasem zdarza się, że założę pachnący pellet, ale to raczej rzadkość. Te doświadczenia i spostrzeżenia posiadam z metody gruntowej, dużych płoci i leszcze na bata raczej nie łowię...
stawny Napisano 1 Czerwca 2012 Zgłoszenie Napisano 1 Czerwca 2012 Ja na większe płocie na bata, używam miękiszu chleba
stawny Napisano 11 Czerwca 2012 Zgłoszenie Napisano 11 Czerwca 2012 Ja osobiście, zamierzam, pomoczyć kija za słodko-morskim leszczem w okolicy Świnoujścia, pod koniec lipca. Zapewniam was, że morski leszcz występuje już na wodzie do 1,5 m., ewentualnie 2 metrów, przy lekkich zagłębieniach , np. przy falochronie. Połów, zdecydowanie na białe robaczki, albo barwioną pinkę morskie łopaty, to jest coś!
wind Napisano 11 Czerwca 2012 Zgłoszenie Napisano 11 Czerwca 2012 Moim zdaniem samo zwabienie i zlokalizowanie ryby jest mniejszym problemem Szymonxx, nie zgodzę się, jeżeli nie znajdziesz ryby to nawet ciężarówka zanęty nie pomoże jeżeli wybrane miejsce nie będzie odwiedzane przez ryby. Trzeba obserwować wodę, ewentualnie w miarę możliwości użyć sondy. Lokalizacja ścieżki stada i zatrzymanie na miejscu za pomocą zanęty to podstawa sukcesu. Tak samo spinningując szukamy naturalnych kryjówek lub miejsc żerowania drapieżników.
szymonxx Napisano 11 Czerwca 2012 Zgłoszenie Napisano 11 Czerwca 2012 Wiadomo, że jak jedynym kryterium wybrania miejscówki jest wolna 'luka' nad wodą, to zwabienie ryby może stanowić ogromny problem. Ja zazwyczaj tego problemu nie mam, miejscówkę wybieram jak chcę. Mam 16 lat, nad swoim zbiornikiem łowię od początku swojej wędkarskiej kariery. Trochę się go już nauczyłem, mniej więcej wiem jakimi ścieżkami ryby wędrują o danej porze roku. Jedynym problemem jest ściągnięcie je w miejsce, w którym bezpiecznie mogę położyć zestaw. Często udaje mi się z nim poradzić. Doświadczenia nabyte na tym 'moim' zbiorniku bardzo często sprawdzają się również na innych. Zarośnięty brzeg, 'pola' trzciny czy dziura w podwodnej roślinności są często niemal 100% miejscówkami ryb, tych małych, jak i dużych Stwierdzenie, że zwabienie i zlokalizowanie ryby jest mniejszym problemem, nie miało na celu przestawienia go jako problemu niemalże błahego. Jest to problem, który wielu początkującym wędkarzom (choć często sam za takiego się uważam) może przysporzyć okropnego bólu głowy. Sądzę, że po prostu zbyt słabo sprecyzowałem swoją wypowiedź, za co serdecznie przepraszam
stawny Napisano 17 Czerwca 2012 Zgłoszenie Napisano 17 Czerwca 2012 Słuchajcie, ja zamierzam sobie teraz sprawić bata 7 metrowego, ale za chiny nie wiem, jaka najlepsza waga powinna byc dostosowana do 700 cm. Zamierzam przeznaczyć ok. 180 zł na 700, może ktoś mi coś doradzi, bo myślałem o MIKADO WĘDKA SAGITTARIUS POLE
bart Napisano 17 Czerwca 2012 Zgłoszenie Napisano 17 Czerwca 2012 Osobiście posiadam Jaxon Perseus Dura pole 700 - mogę polecić Jeśli chodzi o wagę to chyba im lżej dla ręki tym lepiej !?!
szymonxx Napisano 17 Czerwca 2012 Zgłoszenie Napisano 17 Czerwca 2012 Ten Mikado trochę ciężki. W trochę większych pieniądzach mogę polecić Jaxon Eternum Winner Pole.
stawny Napisano 17 Czerwca 2012 Zgłoszenie Napisano 17 Czerwca 2012 (edytowane) Hej, no widziałem tego bata Barcie, jakoś nie mam podejścia do Jaxona, wiesz! Myślałem także nad Robinsonem Galaxy, albo czymś z serii Kongera. W Dąbrowie, 500 już ciężko jest obławiać, bo miejsca są różne, a ja właściwie chcę porzucać dalej, niż na 500 cm od brzegu, im dalej tym podobno większe tam są :Drybki Edytowane 17 Czerwca 2012 przez stawny
wind Napisano 17 Czerwca 2012 Zgłoszenie Napisano 17 Czerwca 2012 W tej kwocie, którą masz do wydania taki jest wybór: mikado tachibana mikado black draft jaxon inspiral nieco droższy ale może warto dołożyć parę zł.
calvuss Napisano 17 Stycznia 2013 Zgłoszenie Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Lepsze wędzisko na świecie nie istnieje(oczywiście według mnie ) Mistrall Ultra Light Competition Pole ...a i widze ze potaniało troszku Edytowane 17 Stycznia 2013 przez wind edycja linku
wind Napisano 17 Stycznia 2013 Zgłoszenie Napisano 17 Stycznia 2013 Faktycznie, ciekawy bacik, cena też niczego sobie, i chociaż mój Cupido jest nieco lżejszy ale za to sporo droższy. Najważniejsze jednak, żeby dobrzę w ręku leżał. Chodzi mi Mistrall po głowie, bo przymierzam się do zakupu jakiejś zgrabnej szósteczki. Ale zwykle wybór trwa u mnie baaaardzo długo .
calvuss Napisano 18 Stycznia 2013 Zgłoszenie Napisano 18 Stycznia 2013 Faktycznie, ciekawy bacik, cena też niczego sobie, i chociaż mój Cupido jest nieco lżejszy ale za to sporo droższy. Najważniejsze jednak, żeby dobrzę w ręku leżał. Chodzi mi Mistrall po głowie, bo przymierzam się do zakupu jakiejś zgrabnej szósteczki. Ale zwykle wybór trwa u mnie baaaardzo długo . Bierzcie ten bacik w tej cenie bo naprawde warto ,ja w tamtym roku dawalem 420 zika,nie wiem skad ta cena u nich za 7-mke,wiem ze kazdy czasami zachwala sprzet do którego np się przyzwyczaił,ale jak kupiłem sobie i kumpel połapał na niego kilka chwil to uwierzcie mi ze nawet browar rzadziej popijał żeby kaske odożyć,trzymam go caly czas w ręku i .....a z resztą, co będe opowiadał.Może ma ktoś taki kijek?
okno Napisano 18 Stycznia 2013 Zgłoszenie Napisano 18 Stycznia 2013 Witam A co powiesz o baciku Shimano Aspire TE
calvuss Napisano 18 Stycznia 2013 Zgłoszenie Napisano 18 Stycznia 2013 Sama marka mowi za siebie,osobiscie nie mialem przyjemności ale jak jest u ciebie na stanie to pewnie cudeńko
Areh Napisano 20 Stycznia 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) WitamA co powiesz o baciku Shimano Aspire TE Ja mogę coś powiedzieć: na tej wędce, dzięki uprzejmości kolegi Okno, uczyłem się łowić na bata. To był chyba błąd, bo kiedy przyzwyczaiłem się trochę do niej, to żadna inna już tak w ręce nie leżała. Cud, miód i orzeszki. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Areh
calvuss Napisano 21 Stycznia 2013 Zgłoszenie Napisano 21 Stycznia 2013 Tak to jest ,przyzwyczaisz się do czegoś i trudno nie chwalić swego dobra ale konkurencja prześciga się w ulepszaniu sprzętu i na rynku jest dość dużo takich super modeli,najważniejsze jest to aby było stać nas na jeden z nich a ryby i tak łowi wędkarz a nie wędka
Rekomendowane odpowiedzi