Jump to content

Bat

linekmatch28
 Share

Recommended Posts

witaj,

co to znaczy "przystępna cena" ?? 8m to bardzo długi kij, więc dobry, lekki i szybki kij będzie swoje kosztował. Myślę, że minimum 500zł musisz mieć przygotowane. Owszem, pewnie znajdziesz taniej, ale ze swoich doświadczeń podpowiem, że nie powinien ważyć więcej niż 400g, żeby wygodnie się łowiło.

I zastanów się, czy koniecznie 8m potrzebujesz, za dobrą "siódemkę" nie dasz więcej niż 350zł. Określ budżet to poszukamy konkretnych modeli.

Witam chcialbym zaczać przygode z batem i interesuje mnie bat o długosci 8m

Skoro chcesz zacząć przygodę, to zdecydowanie nie polecam Ósemki. Długie to to, ciężkie jeśli nie wydasz majątku....Zacznij spokojnie, od piątki. Takim kijem opanujesz wszystkie triki, sztuczki, wprawisz się w zarzucaniu na rÓżne sposoby, lądowaniu ryb, zacinaniu, prowadzeniu zestawu...

Nie ma sensu rzucać się na tą długość od początku, bo się szybko zrazisz i rzucisz to w kąt.

Takie moje zdanie skromne, bo wiem z doświadczenia jak wielkie rÓżnice są w operowaniu zestawem pełnym przy rÓżnych długościach kija.

Osobiście polecam na początek kije progresywne, z ładnym ugięciem od połowy, lub nieco wyżej. Ważne, by kij nie był zbyt sztywny, taki, w ktÓrym wygina się zaledwie kilka ostatnich centymetrÓw. Dzięki temu będziesz mÓgł spokojnie się bawić w batmana bez obaw o utrate wielu ryb podczas holu.

Konkretnych modeli nie polecę, bo nie znam się na nowościach.

Ale nie żałuj kaski i odpuść sobie te poniżej 100- są ciut ciężkie i wykonane z lipnych materiałÓw, ktÓre po sezonie zaczynają puchnąć, pękać itd...

Ja bym obstawiał na początek 6-7m, wszak linek z wędką potrafi się obchodzić i podstawy zna. Załóżmy, że skupiamy się na 6m, to najbardziej uniwersalna długość. Zdecydowana większość wędzisk węglowych z tej półki cenowej ma szczytówkę pełną, tzw. igłę. Więc guma odpada i moim zdaniem nie jest potrzebna w bacie. Zastanowiłbym się nad gumą łowiąc w rzece kijem 8-9m. Ale wtedy trzeba przerobić szczytówkę.

Moje propozycje:

Jaxon xt pro new generation

Mistral Aqua Pole

Trabucco Astore

Shimano Catana

Trabucco Xelion

Daiwa Exceler

• 2 weeks later...

Kolego drogi! Przygode z batem zacznij od 6 metrowego kija, do 8 się nie pchaj, bo wydasz kasę, a się znudzisz, jak się nie przystosujesz do łowienia tą metodą, i utrzymaniem bata w łapce! Bacik 8 metrów kosztuje, bo jak chcesz lekkie wędzisko, to sypnąć kaską musisz! Zacznij od Mikado albo Kongera 6m. Te wędziska mają akcję B wypaczają błędy w technice nowicjuszowi. Dodatkowo nie są aż tak drogie, dobry wybór wędzisk jest w internecie, ale lepiej iść do zaprzyjaźnionego sklepu wędkarskiego i potrzymać bata w dłoni! Odradzam firmę YORK, baty z tej firmy, te tańsze, są bardzo cieszkie, a Jaxon ma baty, które szybko się psują! Przy okazji 6 metrowy, to taki , z którym odnajdziesz się w wiekszej ilości sytuacji, tz. łapanie z umocnionego brzegu, pośród grążęli itd.

Zresztą wszytsko co chcesz wiedzieć na temat łapania batem opisuje w art. WW J. Wróblewski, stara wyga jak Barton ;) Poszperaj na stronie miesiecznika WW, wpisz bat i zobaczysz! Zresztą jak chcesz, z neta można pobrać folder WW Akademia batmana, poradnik dla adeptów, a jak nie znajdziesz, daj mi znać, to wyslę Tobie mailem w pdf. ten poradnik!

:)

Kolega u góry dobrze radzi. Nie zgodzę się tylko z tym, że baty Jaxon'a się szybko psują. Być może jakieś tańsze, cięższe wersje mają taką tendencję, bo nigdy nie słyszałem złego słowa o tych średnich modelach, a o wyższych to już wgl.

;)

Ja znam kolegów po kiju, co mieli Jaxona średniej klasy, i trach! Jaxon firma ze Skórzewa pod Poznaniem, mijam ją, jak do pracy autobusem jadę. Przy okazji jak się przypatrzycie dokładnie, na ich sprzęt, to doszukacie się Made in China! Serioo mówię!!!! Ja polecam Kongera i Mikado!

Przy okazji jak się przypatrzycie dokładnie, na ich sprzęt, to doszukacie się Made in China!

Sorki, ale myslisz, że Mikado, Shimano, Cupido i wiele innych firm produkuje w Europie?? 90% taniego i średniej półki sprzętu jest produkowana w Chinach. Reszta w Indiach, Bangladeszu itp.

Ja mam 400 Cantary, jest lekka, ale dużo do życzenia, bo to wędzisko z niskiej półki.

Ostatnio na nią płotki wyciągałem, nieźle się uginała szczytówka nawet, tylko płocie do 0,5 kg to były, więc bez obaw, jak by mi naszła taka ok. 0,80 kg do 1 kg, to nie wiem, czy wyholowałbym ją na Cantare!

Kolego wyżej! Zdecydowanie zakup sobie Mikado Golden Lion albo Conger! Te wędziska są lekkie, dobrze się trzymają w łąpce! jak kupisz 6 m wycholujesz nawet średniej wielkości lustrzenia, albo okazałego karasia! Odpość sobie Cantare! Ja kupiłem z nudów, na poprawę humoru, tylko i wyłącznie! jeden góra dwa sezony jej daje ;) i do kosza! Sklep internetowy wedkarski.com oferuje duży wybór batów, zajrzyj tam! Dobry sklep, towar wysyłany ze starannością, dobrze opakowany, bez uszkodzeń! Napisz, czy masz jakieś spławiki już do zestawu?

Jasne, że tak! Pamiętajmy jednak Moderatorze, że te wędeczki do 20 zł, to góra dwa sezony i do kosza ;) Niedługo nawet kompościaki kupimy z Chin ;)

że te wędeczki do 20 zł, to góra dwa sezony i do kosza

I tu się mylisz :). Mam takiego Yorka, chyba 4m, kupiłem córce jakieś 4 lata temu i do dziś "działa" :D . A katują go kilkuletnie urwisy i na pewno nie oszczędzają.

Wiadomo, sprzęt będzie służył jeżeli będzie się o niego dbać. Nawet wiele lat. Czy węglówka czy szklak, jeżeli o niego nie zadbamy długo nie posłuży.

Dostałem jesienią tyczkę Byrona, ma jakieś 15lat. Ciężka jak piorun, ale poza "normalnymi" śladami użytkowania i jednym uszkodzeniem naprawionym działa jak nowa.

Yorka, miałem okazję trzymać w łąpce, ale jakoś jak widziałem 700 i jej grubość, to mi się odechciało łapania.

Jak mowa o dbanie o sprzęt, to mi w nawyk od małego już weszło czyszczenie bata po połowie, morka szmatka i jechana ;), by resztki zanęty i inne takie nie pozasychały jak beton na kijku hihih.

Trzeba mieć łapy jak drwal, by 700 Yorka tego Pole utrzymać! Chyba, że mniejsze rozmiary są faktycznie lekkie z tej firmy?

Czy mówicie o Mikado Golden Lion, tym który kosztuje na Allegro niecałe 40 PLNów? Coś nie chce mi się wierzyć że tak tanio można nawet kiepskiej jakości bata kupić (a właśnie czegoś szukam dla siebie).

Ja mam golden liona mikado, mówię wam, że rewelacja! Polecana także przez J. Wróblewskiego, bo ma akcję B i nie jest droga właśnie! Nie jest kiepskiej jakości!

Wszystko zależy od długości. 5m waży 360g, jest to sporo ale przy takiej długości jeszcze do zniesienia, taka dźwignia nie jest specjalnie uciążliwa dla nadgarstka. Ale 7m waży 760g i to już jest masakra, nawet dorosły, silny facet długo takim kijem nie połowi.

My to wiemy :D

Cena, ceną, jak ja kupowałem Liona, to zanim go wyszukałem w wędkarskim, to w łapci miałem 7 innych batów i machałem nimi, przed sklepem! waga jednak ważna. Przy okazji ktoś miał w ręku 600 Robinsona?

Dlatego trzeba mieć podpórkę, ja mam dwie na teleskopach, i jak łapa się zmęczy, to można odłożyć, i łapę wyleczyć trzymając chłodne piwko, wyciągnięte z siatki wędkarskiej, zanurzonej w wodzie hehe

Witam

A moje shimano ważą - 7m 247gr a 8m 310gr

Tak, tylko, że za Twoje Shimano można by kupić jeżdżące auto, prawie nówka, nie śmigane ;). A J. Wróblewski będzie polecał Mikado z tego powodu, że ta firma jest sponsorem klubu Bat-mana, który jest oczkiem w głowie pana Józefa. I zastrzegam od razu, że nie widzę tym nic złego.