Jump to content

Jaki gumy do wolnego prowadzenia z lekkim obciązeniem(łowienie w płytszych wodach)

Recommended Posts

Witam, postanowiłem założyć temat bo nie mogłem znaleźć na forum nigdzie do końca poruszanej kwesti. Przewertowałem internet i parę przykładów takich kopyt, ripperów znalazłem , twistery to wiadomo większość się nadaje do takiego stylu zbrojenia i wolnego prowadzenia.

Moje typy:
slimjimmy , gunki g'bump ,fishuntery mikado SG soft4pay - gumowy jerk, SG realeal, ewentualnie berkley pulseshade, westin shadteez, wszystkie gumy z naturalnym ogonem i połamane w korpusie.

Teraz, czy wy korzystając ze swojego doświadczenia możeci mi dodać coś do mojej listy. Zależy mi na gumkach 10cm+, która zapracuje już na 3gramach jiga lub 5gramach. Bo to jest główny problem. Tak wiem, że można użyć woblera płytko chodzącego lub jerka, ale chciałbym się dowiedzieć co jest w miarę duże i zapracuje na lekkim obciążeniu wolno prowadzone. Tak typowo na maj.

Edited by MocnyDolnik

2 minuty temu, Alexspin napisał:

Kolego, ale mamy połowę czerwca i lipcowe upały... ;)

Maja w ogóle nie było, pod względem pogody, tylko listopadowe chłody, że jeszcze musiałem odpalać CO. :(

Jeśli zależy Ci na łowieniu powierzchniowym pomyśl o "smużakach": poppery, JAXON Magic Fish Frog (do przezbrojenia w pojedynczy hak), YORK Mouse (też do przezbrojenia), SALMO Lil'Bug itp.

Nie ma bardziej widowiskowego brania niż uderzenie szczupaka, lub okonia w taką przynętę.