Jump to content

Marzenia noworoczne

Alexspin
 Share

Recommended Posts

Miałem dzisiejszej nocy piękny sen:

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 grudnia 2020 r.

Regulamin amatorskiego połowu ryb Rzeczypospolitej Polskiej.

1. Opłata roczna 200.- zł za amatorski połów ryb i zagospodarowanie wód, uprawniająca do amatorskiego połowu ryb, bez ograniczeń, we wszystkich wodach zarządzanych przez KZGW.

2. Każdorazowo, bezpośrednio przed wyjazdem na ryby wędkarz zgłasza ten fakt w posterunku policji najbliższym łowiska, deklarując stosowanie lub nie stosowanie zasady "No-kill";

3. Dla stosujących zasadę "No-kill":

- zabrania się zabijania i zabierania złowionych ryb;

- zakaz nie obejmuje organizmów inwazyjnych, których nie wolno wprowadzać do łowisk.

- po zakończeniu łowienia wędkarz zgłasza ten fakt w posterunku policji najbliższym łowiska.

4. Dla nie stosujących zasady "No-kill":

- zabrania się patroszenia i obcinania głów zabieranych ryb, przed uiszczeniem opłaty za złowione i zabrane ryby;

- po zakończeniu łowienia, na posterunku policji najbliższym łowiska, wędkarz wnosi opłatę 100.- zł, za każdy zabrany kilogram ryb, proporcjonalnie do ich wagi;

- opłata nie obejmuje organizmów inwazyjnych, których nie wolno wprowadzać do łowisk.

5. Zabrania się łowienia metodą "na szarpaka".

6. Wędkarz ma obowiązek poddać się kontroli prowadzonej przez:

- funkcjonariuszy Policji,

- strażników Państwowej Straży Rybackiej,

- strażników Straży Leśnej,

- funkcjonariuszy Straży Granicznej.

7. W pozostałych przypadkach nie określonych w niniejszym regulaminie mają zastosowanie przepisy:

- Ustawy Prawo wodne,

- Ustawy prawo o ochronie środowiska,

- Ustawy o rybactwie śródlądowym,

- Ustawy o lasach,

- Ustawy o ochronie przyrody,

- Ustawy o ochronie zwierząt,

oraz rozporządzeń dotyczących tych ustaw.

8. Za naruszenie przepisów niniejszego rozporządzenia, kara grzywny wynosi 5.000.- zł.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Popatrzcie, jednym 8-mio punktowym rozporządzeniem/marzeniem zlikwidowałem wiele problemów:

1. Zlikwidowałem postkomunistyczny skostniały moloch jakim jest PZW.

2. Zlikwidowałem problemy z wędkowaniem przez np mieszkańca Kłodzka przebywającego na urlopie nad J. Gaładuś.

3. Zlikwidowałem spory przy pomiarach ochronnych.

4. Zlikwidowałem spory przy rozpoznaniu ryb i ich okresach ochronnych.

5. Zlikwidowałem spory przy pomiarach przynęty.

6. Ujednoliciłem zasady wędkowania dla całego Kraju zarówno dla "NO-kill-owców" jak i "mięsiarzy".

Należy mi się Nagroda Nobla w zakresie wędkarstwa - szkoda, że takiej nie ma... :D

Edited by Alexspin

Tylko jednego.

Żeby wrócił poziom opadów sprzed dwudziestu lat, aby wiosną była normalna powódź. Żeby rzekami płynęła woda a wędkarstwo to nie było łapanie handlowych karpi na method feeder w sztucznych zbiornikach wykopanych tam gdzie jeszcze się je da wykopać.

Wszelkie przepisy będę miał wtedy tam gdzie miałem je w tamtym czasie. No kil pojęcie obce a ryb każdego roku tyle że nikt nie pytał nikogo co robi ze złowionymi przez siebie.

Dziś na Nobla liczy każdy kto napisze złowiłem i wypuściłem. Tylko że ja nikogo o to jeszcze nie zapytałem. O fakt co robi ze złowionymi rybami.

Edited by ryukon1975

Już widzę jak wszystkie dziadki jadą po 30 km w jedną stronę do najbliższego posterunku zgłosić łowienie a później kolejne 30 żeby zgłosić kilko płotek :) A jak złowi dwa leszcze po dwa kilo :) i w upał będzie z nimi jechał cztery godziny w jedną stronę to już całkiem fajnie. Dobrze byś chcial ale w jedną noc niestety nie poprawisz nawet skostniałego PZW. Nie przewidzisz wszystkiego.