Robertxxx Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Czesc, Łowię w Wiśle, gruncik Uciąg dosyć spory, Mam problem z mocowaniem przynęty, zauważyłem, że białe potrafią same spadać, czerwone tez ( wnioskuje po tym,ze bran nie bylo a hak pusty) Zastanawiam się nad haczykami z dodatkowymi zadziorkami na trzonku Co myslicie o takich haczykach i czy jest to w ogóle dozwolone? Jezeli nie to jakie polecacie:) Interesuje mnie leszcz 1-1,5 kg Lowie na nr 8. Czy ten nr jest ok? Czy lepiej mniejszy 6? Generalnie zestaw 'samozacinajacy' Zalezy mi na skutecznosci zaciec Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Robaki same spadają, to ryby obskubują robaki a Ty nie widzisz brania. Twój zestaw jest źle złożony. Napisz coś o nim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Nie wiem co Ty masz za haki że 6 jest mniejszy od 8? Dodatkowe zadziory są zazwyczaj na większych hakach np takich do rosówek czy trupka. Ewentualnie do dropshota czy czeburaszki, żeby gumy ryba nie ściągała. Białe robaki same nie zlezą z haka, który ma choć jeden zadzior. Albo je źle zakładasz albo zjadają Ci je ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 55 minutes ago, wędkarstwo z pasją said: Nie wiem co Ty masz za haki że 6 jest mniejszy od 8? Pewnie coś takiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robertxxx Posted September 26, 2020 Author Report Share Posted September 26, 2020 (edited) 2 godziny temu, zwykły michał napisał: Robaki same spadają, to ryby obskubują robaki a Ty nie widzisz brania. Twój zestaw jest źle złożony. Napisz coś o nim. Tak, tu na pewno jest sporo do poprawy Mam kongera do CW 150 i rzeczywiscie brania mniejszych ryb niekoniecznie byly zawsze widoczne..dopiero po zwinieciu byla niespodzianka;) zazwyczaj rzucam z obciazeniem ok 100g. To moj pierwszy sezon jako wedkarza. Chce kupic obciazenie z kolcami o mniejszej wadze Takie mialem wrazenie,ze te robale mi spadaja,szczegolnie biale.. i tez mysle,ze moze przy ladowaniu w wodzie z takim obciazeniem:) tez takie mialem podejrzenia z czerwonym. Edited September 26, 2020 by Robertxxx Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Może poszukaj miejscówki z mniejszym uciągiem? Popraw swoją technikę przy użyciu lżejszych zestawów, będziesz mógł łowić na cieńsze żyłki. Powinno być więcej brań. Jeśli miejscówka musi być ta sama to możesz stosować przynęty których ryby nie ściągną tak łatwo. Kukurydza, jakieś kulki czy inne pellety. W jaki sposób montujesz obciążenie? Może jest zablokowane i ryba musi przesunąć ciężarek żeby było widać branie? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robertxxx Posted September 26, 2020 Author Report Share Posted September 26, 2020 22 minuty temu, zwykły michał napisał: Może poszukaj miejscówki z mniejszym uciągiem? Popraw swoją technikę przy użyciu lżejszych zestawów, będziesz mógł łowić na cieńsze żyłki. Powinno być więcej brań. Jeśli miejscówka musi być ta sama to możesz stosować przynęty których ryby nie ściągną tak łatwo. Kukurydza, jakieś kulki czy inne pellety. W jaki sposób montujesz obciążenie? Może jest zablokowane i ryba musi przesunąć ciężarek żeby było widać branie? Tak , sprobuje cos lzejszego i.pewnie inna wędę ale to kolejny sezon Stoper- koralik z krętlikiem i agrafką( do niego ziezarek) stoper- kretlik- przypon Zostawiam luzu okolo 30cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 1. Konger Aviator cw up 150 g, widziałem i zacinałem płoteczki 15 cm, bez problemu, jednak na stojącej wodzie lub z bardzo małym uciągiem. 2. Małych ryb w nurcie Wisły nie ma, i to niekoniecznie w głównej rynnie lecz całym korycie. 15 - 20 cm pstynki krążą na pograniczu nurtu i spokojnej wody. 3. Ciężarek z kolcami to pomyłka. Jak weźmie coś większego i będzie cisnąć przy dnie, to stracisz to. Kolce będą haczyć o wszystko. Większy ciężarek z kolcami w Wiśle to 90% zaczep. Jak chcesz zmienić proporcję masy do oporu wody to zmień koszyk na trójkątny. Spokojnie możesz zejść ze 100 g na 75 g i nie odczujesz różnicy w trzymaniu zestawu. 4. Jak miałem coś koło 15 lat nauczono mnie zakładać robale wbrew wszelkim książkowym kanonom o prezentacji przynęty. Od tamtej pory "nie znikają" mi one w toni. 5. Zestaw samozacinający to błąd. Dodatkowe obciążenie dla przyponu gdy ryba wlecze zestaw, a jak wiadomo przypon jest cieńszy. Niech sobie rybka wyciąga żyłkę, nawet jak jest zaczep to ryba "chodząc" w lewo i prawo w końcu sama go wyczepi i można spokojnie holować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 4 godziny temu, zwykły michał napisał: Pewnie coś takiego Kolejny przykład, że chińska rozmiarówka jest typowa wyłącznie dla Chińczyków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Co kraj to obyczaj. Mieszkam na emigracji od 15 lat i nie mogę przyzwyczaić się do anglosaskich jednostek. 2 hours ago, Robertxxx said: Stoper- koralik z krętlikiem i agrafką( do niego ziezarek) stoper- kretlik- przypon Nie plącze Ci się żyłka w miejscu koralika z krętlikiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 CW 150 to raczej delikatne nie jest, jak wspomnieli przedmówcy brań na dwa białe widać nie będzie.... Spróbuj walnąć w nurt z max obciążeniem ze 3 ziarna grochu , dwie rosówki -generalnie przynętę selektywną- branie będzie widać jak sie iskry z kołowrotka posypią. Raczej nie będzie to leszcz a brzana kleń czy niedorostek suma. A jak chcesz pobawić sie delikatnie /bo inaczej do leszczy się nie dobierzesz/ weź bat, bolonkę /może być w wersji przystawka zbrojona/ czy jakiś wynalazek typu drgająca szczytówka i z taką aparaturą szukaj leszczy. Można oczywiście kijem o mniejszym CW i ze znacznie miększą szczytówką na telewizorek i drobną przynęte ale jak biorą kapryśnie bardziej sprawdzał mi sie spławik. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 (edited) 11 godzin temu, Docio napisał: Kolejny przykład, że chińska rozmiarówka jest typowa wyłącznie dla Chińczyków. Osobiście na spłąwik wole takie....Kitajska fabryka Mustada Tabela rozmiarówki japońskiej i europejskiej tam też jest Edited September 27, 2020 by Wartburg Doprecyowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 Nie kupowałem nigdy i brakuje mi obeznania z hakami prosto z Chin. Czytałem pozytywne opinie. Kupujesz u nich? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 Generalnie tak. zazwyczaj najpierw kilka fasonów jednego producenta po najmniejszej paczce w jednej przesyłce , przeprowadzam testy wytrzymałościowe - destrukcyjne, badam jak to działa w praktyce podejmuje decyzje o zakupie większej ilości lub nie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 Kupiłem kiedyś wagglery z czystej ciekawości. Mają źle wklejone antenki i wypadają. Oprócz tego są dobrze pomalowane, oczko wklejone poprawnie. Widziałem kilka razy modele jakie oferuje jeden z polskich producentów, identyczny kształt, kolor i rozmiary. Piszę o producencie bo tak się chwalą na swojej stronie. Zamawiają ze swoim logo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts