Slawek Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 Witam! Chcę kupic żyłkę do spinningu żeby była mało rozciągliwa. Kupiłem nową wędkę i kołowrotek i nawinolem plecionkę Spiderwire x12. Tydzień temu byłem na rybach i przy rzucie się wyplątala i odciąłem 50 metrów wczoraj byłem na rybach się zaplątała i następne 50 metrów w kosz. Dwa razy na rybach i po plecionce. Teraz chce kupic żyłkę żeby się mało rozciągała. Kilka razy miałem nawinięte plecionki i się plątały a z żyłkami nigdy nie miałem takiego problemu i chce zostać przy żyłce. Cena za żyłkę nie jest ważna,ważna dla mnie jest jakość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ko Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 Może popełniłeś jeden wielki błąd, a mianowicie plecionkę przed dalekimi rzutami należy domoczyć. Ja to robię tak, że zarzucam na 2m, potem 4, 6, 10, 15 itd. Plecionka inaczej zachowuje się niż żyłka, po wyschnięciu trochę się skleja i robi się sztywniejsza. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek Posted May 23, 2021 Author Report Share Posted May 23, 2021 Może Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ko Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 14 minut temu, Slawek napisał: Może To już ty musisz wiedzieć, bo jak nie wiesz co robiłeś to bez urazy ale może być z Tobą źle 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek Posted May 23, 2021 Author Report Share Posted May 23, 2021 Wiem co robiłem. Łowilem przez 2 godziny, aż w końcu się coś stało i się urwało. Tak samo było za pierwszym razem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 15 minut temu, Slawek napisał: , aż w końcu się coś stało i się urwało Może po prostu zwykły zaczep lub ostry kamień? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek Posted May 23, 2021 Author Report Share Posted May 23, 2021 Nie, podczas wyrzutu poplątała się i urwała. Taką sytuacje już miałem kilka razy z plecionką. Dlatego chce kupić żyłkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 10 minut temu, Slawek napisał: poplątała się i urwała Na początku czy w trakcie? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek Posted May 23, 2021 Author Report Share Posted May 23, 2021 W trakcie wyrzutu Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 pierwsza sprawa czy nie była za gruba do danego kołowrotka? A może po prostu plecionka miała wadę fabryczną. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek Posted May 23, 2021 Author Report Share Posted May 23, 2021 Nie wiem co było przyczyną i nie będę w to wnikał poprostu zarzuciłem i się spłatała. Miałem kilka plecionek i z wszystkimi miałem podobny problem. Teraz jeszcze skusiłem się na tą plecionkę ale to był ostatni raz. Teraz będę kupował tylko żyłki. Łowie od 30 lat i jakoś te plecionki nie mogą mnie przekonać. Jestem za żyłką i tyle,bo teraz miarka się przebrała 2 razy na rybach i koniec plecionki. Kończę temat bo już zamówiłem żyłkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 2 godziny temu, m4ko napisał: Może popełniłeś jeden wielki błąd, a mianowicie plecionkę przed dalekimi rzutami należy domoczyć. Ja to robię tak, że zarzucam na 2m, potem 4, 6, 10, 15 itd. Plecionka inaczej zachowuje się niż żyłka, po wyschnięciu trochę się skleja i robi się sztywniejsza. Mi do spinningu świetnie sprawdza się japońska żyłka Robinson Nano Core Spin, Mało rozciągliwa i wytrzymała na węzłach. Nano Core Spin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek Posted May 23, 2021 Author Report Share Posted May 23, 2021 Już zamówiłem shimano technium,się okaze co to będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 24, 2021 Report Share Posted May 24, 2021 (edited) Wędkuję od ponad 60-lat, wyłącznie spinninguję od ponad 30-lat i mam zupełnie odwrotne doświadczenia, ale cóż "każdy ma swoich znajomych" Jeśli miałbym polecać żyłkę do spinningu to Momoi Kuromasu Lure Soul. Mocna, mało rozciągliwa, niemal brak pamięci kształtu. Co prawda dość kosztowna, ale zasługuje na tę cenę. Edited May 24, 2021 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts