Molestix Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Mam taka nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 8 Czerwca 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 4 godziny temu, Molestix napisał: Ale trzeba pamiętać że w trakcie rzutu przynęta tak jakby zwiększa swoją wagę. i ugięcie wzrasta.Przynajmniej tak mi się wydaje Zawsze to piszę przy gruntówkach. Normalnie jest do 2G ale przy spinningowaniu "strzelaniu szczytówką" spokojnie jest 3G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 9 Czerwca 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Szczytówka 2,6mm to wcale nie taka cieniutka. Nie mierzyłem szczytówek w moich wędkach, ale w weekend zrobię to. W sumie jestem bardzo ciekaw wyników całego eksperymentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 14 Czerwca 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Eksperyment przeprowadzony na dwóch wędziskach: OKUMA Black Rock 3-18g szczytówka 1,8mm 3g 18g SLISTAR Pinnacle Vision T IM8 7-21g szczytówka 2,2mm 7g 21g Niestety metoda Zbyszka na ustalenie CW, nie sprawdziła się Ps Grubości szczytówek trochę "na oko" bo suwmiarka mi się zepsuła... Edytowane 14 Czerwca 2021 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molestix Napisano 15 Czerwca 2021 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Faktycznie wiele to nie dało, Te wagi są podane do przynęt, Którymi miotamy. Czyli maksymalny ciężar w trakcie najmocniejszego rzutu. Przynajmniej tak ja sądze. Ja poważyłem woblery i zapisałem na nich wagę. I metodycznie będę zwiększać o kilka gram. A ja (o losie) zmierzyłem grubość przelotki. Sama szczytówka zakładam że około 2 mm. Nie zmierzę bo już spakowany na urlop. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez Molestix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metal Napisano 17 Czerwca 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Wiem że to nie spining ale to jest dopiero niezła armara https://www.bestfishing.hu/products/silstar-yokozuna-long-distance-feeder-470cm-480cm-t30-gt4-karbon--2044481225.html Szkoda że nie był dostępny na naszym rodzimym rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molestix Napisano 3 Lipca 2021 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 Witam po krótkiej przerwie. Byłem z wędka nad wodą. Testowałem różne przynęty. O z moich obserwacji wynika, że wędka ma ciężar wyrzutowy od 5 gram tak do 18. Wtedy pracuje pięknie. Od 20 gram już się mocniej ugina. Takze myślę że będę łowić w tym zakresie. Jest też elastyczna. Można się fajnie pobawić przynętą. Jest ciekawa. Bo szybko wraca do swojego kształtu, ale też płynnie pracuje razem z przynętą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 3 Lipca 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 W dniu 14.06.2021 o 07:01, Alexspin napisał: Niestety metoda Zbyszka na ustalenie CW, nie sprawdziła się Nie będę się upierał, może pora zweryfikować wiedzę. Jednak, nie byłbym sobą , przy obciążeniu najmniejszym cw szczytówka w ogóle się nie ugina. Skoro się nie ugina to i blank się nie ładuje, a skoro blank się nie ładuje to opisane cw jest radosną twórczością a nie faktem. Nie twierdzę, że tymi wędziskami źle się łowi ale coś jest nie halo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość HaDe Napisano 3 Lipca 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2021 (edytowane) No nie do końca. Wystarczy zrobić mały eksperyment - podpiąć lekką przynętę i kręcić rolki. Okazuje się, że blank zaczyna pracować. Miałem /mam wędziska, które wydają się być pałkami na sucho, a jednak potrafią miotać nawet lekkie przynęty jak wściekłe. Są np. wędziska do łowienia vertykalnego, które mogą mieć niedorzeczny opis ( mam jedną 1.5 g - 24 g), do niej przypisana jest plecionka 0.6 PE (0.13 mm - zdziwi się jak jest cienka, ten kto wychowany jest na polskich 0.13 mm), albo fluoro 6 lb max (niecałe 3 kg!!!). Tej górnej wagi nie da się rzucić, ale opuścić i zaanimować jak najbardziej. Część producentów podając opis podaje optymalny ciężar wyrzutu (np. St Croix), ale w Polsce powie się o takim wędzisku, że jest niedoszacowane. Chińczycy lepiej opisują wędziska i linki niż polscy dystrybutorzy. Edit. Śmiem twierdzić, że polskie firmy dostosowują sią pod polskiego wędkarza. Warto poczytać o opisach linek : https://www.tripsavvy.com/fishing-line-pound-test-1310827 Choć kosmiczne, to bardzo logiczne. Może uda się inaczej spojrzeć na "przegrubione" amerykańskie plecionki. Edytowane 3 Lipca 2021 przez HaDe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi