Jump to content

Język wędkarski - gromadzę materiały do pracy, prośba o pomoc

PoławiaczJęzyka
 Share

Recommended Posts

Jestem studentem III roku polonistyki UJ, w tym roku piszę licencjat z językoznawstwa. Potrzebuję Waszej pomocy w zgromadzeniu potrzebnych materiałów. Temat mojej pracy to "Język wędkarzy". Interesuje mnie zarówno słownictwo profesjonalne, jak i wyrazy potoczne, humorystyczne. Bez żadnych przekłamań - potrzebuję wiedzieć, jakiego słownictwa używają miłośnicy moczenia kija. ;) Żeby było Wam łatwiej to zaproponuję taki kwestionariusz:

Metryczka:

Pochodzenie (miasto, województwo):

Słownictwo - każdego rodzaju:

Metody łowienia ryb:

Wędki:

Spławiki:

Zanęty:

Kołowrotki:

Żyłki:

Części ubioru:

Inny sprzęt:

Ryby:

Rozmiar ryby:

Rodzaj ryby:

Łowiska:

Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka, pozdrowienia:

Potrawy z ryb, określenia związane z przygotowywaniem posiłku:

Określenia wędkarzy (np. jak mówi się na "nowego" w wędkarstwie, a jak na doświadczonego, jak mówi się na takiego, który ma szczęście itp.):

Czynności (np. synonimy do "wędkować"):

Inne:

Po prostu prosiłbym o dopisanie po dwukropkach Waszych słów, wraz z ich znaczeniem w języku powszechnym. Potrzebuję jak najwięcej słów, więc jak ktoś nie ma propozycji do każdej z kategorii to i tak niech się wypowie. Do tej pory udało mi się uzyskać trochę gwarowych określeń z wędkarskiego języka od swoich znajomych wędkarzy, jednak to w dalszym ciągu za mało. Nie musicie podawać konkretnego wieku, jeśli dla kogoś jest to problem. ;) Po prostu chcę też napisać podrozdzialik o zróżnicowaniu języka ze względu na pokolenie. Są różne ryby, sposoby łowienia, różne rodzaje sprzętu, jednak też z pewnością każdy nazywa to po swojemu, więc proszę się tego nie wstydzić - każda propozycja jest dobra. ;)

Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Jeśli ktoś wstydzi się pisać na forum publicznym to niech wyśle do mnie wiadomość prywatną.

Liczę na Wasze odpowiedzi. :) Jeśli nie chcecie się bawić w kwestionariusz to po prostu wypisujcie słówka, jakoś to sobie potem wszystko zbiorę w całość. O języku wędkarzy można jedynie poczytać troszkę w Wyganowskim oraz w niewielkim artykuliku Ryszarda Tokarskiego z 1977 roku, więc z pewnością wiele od tego czasu się zmieniło. Jeśli znacie jakąś literaturę w tym temacie to także możecie polecić. ;)

Metryczka:

Metryczkę masz w moim profilu, miło by było jak byś również go uzupełnił.

Metody łowienia ryb: spin- spinning

Wędki: wędka-kij

Spławiki:

Zanęty:

Kołowrotki: kołowrotek- młynek

Żyłki: żyłka-sznurek

Części ubioru:

Inny sprzęt: Przynęty(spinningowe)-czasami mówię, że mam trochę tego złomu w pudełku.

Ryby:szczupak- zębaty, okoń-garbus, boleń-bolek

Rozmiar ryby: jak złowię dużą rybę to słyszę przeważnie "ale bydlę" albo "niezła sztuka" i wtedy jakoś więcej moczykij zaczyna wędkować koło mojej miejscówki.

Rodzaj ryby:

Łowiska:

Określenia wędkarzy (np. jak mówi się na "nowego" w wędkarstwie, a jak na doświadczonego, jak mówi się na takiego, który ma szczęście itp.):

Czynności (np. synonimy do "wędkować"): wędkarstwo-wędkowanie

Inne:

Jak znajdę trochę czasu później, to jeszcze coś dodam..

Pozdrawiam

Metody łowienia ryb:

Wędki: Kij,kije

Spławiki:Ołówek

Zanęty:Ojciec jak widzi że zanętę rozrabiam to mówi że znowu im żarcie robię :)

Kołowrotki:Młynek, kręcioł

Żyłki:Linka, sznurek

Części ubioru:

Inny sprzęt:

Ryby:szczupak-szczupły,zębaty, okoń-pasiak, leszcz-łopata, boleń- bolek, bolesław, bolo, sum-wąsacz, sandacz - sandał, Karp - świnia

Rozmiar ryby:

Rodzaj ryby:

Łowiska:

Powiedzonka:

Wiatr ze wschodu ryby chodu

Są patyki są wyniki

Pada deszcz będzie leszcz

Machaj wędą ryby bedą

Na fali ryba wali

Czy bierze czy nie bierze robaki zakładaj świeże

Inne:Wędkować- moczyć kija

Edited by Hubi

Metryczka: wszystko jest w profilu :)

Metody łowienia ryb: spin - spinnig, "moczenie glizdy" - łowienie na przynęty naturalne, głównie wszelkiej maść robaczki

Wędki: patyki

Spławiki:

Zanęty: pasza, żarcie

Kołowrotki: młynek, betoniarka - duży kołowrotek

Żyłki: linka

Części ubioru:

Inny sprzęt:

Ryby: karp - prosiak, lin - pluszak, duża płoć - babucha,

Rozmiar ryby: grubas, żyletka; polsilver - drobny leszczyk i krąpik

Rodzaj ryby:

Łowiska:

Czynności (np. synonimy do wędkować: moczyć kija, moczyć glizdę

Czasami słyszałem określenie "patelniówka" chodziło chyba o wymiarową rybę, ale teraz to sprawdzając widzę 0 wyników w google na tą frazę, nasz słownik forumowy wykrywa błąd, ale jest to raczej normalne, ponieważ nie jest to fraza słownikowa.

Metryczka:

Pochodzenie (miasto, województwo):Gdynia

Metody łowienia ryb:martwa rybka-na trupa, na blachę z lodu- na wariata

Wędki:patyki

Spławiki:

Zanęty:zarło

Kołowrotki:kręcioł

Żyłki:linka

Części ubioru: odzież przeciwdeszczowa- condom

Inny sprzęt:

Ryby:okoń-pasiak, garbus, szczupak-kaczkojad, kaczy łeb, mały-pistolet, sandacz-psiak, boleń-bolek, lipień-lipek, pstrąg potokowy-kropek, karp- prosiak, świniak, misiak, bączek, węgorz duży-parówa, mały-ołówek i sznurowadło, mała flądra-zegarek, budzik, leszcz- duży-łopata, mały żyletka i polsilver

Rozmiar ryby: duży-pyda, petarda, mały sieczka

Rodzaj ryby:

Łowiska:mała rzeczka-ciurek, staw czy małe jeziorko-kałuża, łowisko specjalne-burdel

Potrawy z ryb, określenia związane z przygotowywaniem posiłku: upieczona uklejka lub mała płotka i-frytka

Czynności (np. synonimy do "wędkować"): wędkarz-kijomok, moczykij, wędkarz rzadko jeżdżący na ryby i mało umiejący- niedzielny, zabierający wszystkie ryby-mięsiarz, beret, gumofilc,

Inne:

Serdecznie dziękuję za dotychczasową pomoc! Na ten moment udało mi się zgromadzić ok. 230 jednostek językowych, więc jest to już całkiem przyzwoity wynik. ;) Jeśli coś jeszcze przyjdzie Wam do głowy to proszę pisać.

Poza tym - jeśli jesteście w stanie polecić jakąś literaturę poza słownikami Komara i Rybakiewicza, a także klasycznym Wyganowskim to proszę pisać. Tak jak mówiłem - jestem też skłonny spotkać się z moczykijami z okolic Częstochowy, bądź Krakowa, celem przeprowadzenia rozmowy. :)

No to może po krakowsku

Metryczka:

Słownictwo - każdego rodzaju: zarzucić - śmignąć

Metody łowienia ryb: ogólnie wędkowanie to : moczenie kija, biczowanie wody, na trupa (martwa rybka)

Wędki: kij, węda (najstarsze polskie określenie wędki) wędka, bicz (wędzisko wyczynowe)

Spławiki:

Zanęty:

Kołowrotki: kręcioł, młynek nie dobry kołowrotek lub wędka: rupieć, barachło, szmelc

Żyłki: żyłka, żyła

Części ubioru:

Inny sprzęt:

Ryby:

Rozmiar ryby: ale byk, niezła sztuka( duża ryba) malec, prawie jak kijanka, szkut (mała ryba)

Rodzaj ryby:szczupły, esox

Łowiska: zajebiste miejsce, wypasiona miejscówka

„Gdy pomacham wędą to i w net wyniki będą”

„Ryby będą czy nie będą zawsze trzeba chodzić z wędą”,

zaczepne :Na co pan łowi?(chodzi o przynętę bo widzi się na co) odp. Na spławik! (metoda do wyboru )

Jak się wyciągnie jedną małą rybkę i chce się zagadać do drugiego wędkarza to się mówi „...jak to mówią to tyle dobrze ,że chociaż ręka rybą śmierdzi” (-:

Określenia wędkarzy (np. jak mówi się na "nowego" w wędkarstwie, a jak na doświadczonego, jak mówi się na takiego, który ma szczęście itp.): farciarz, szczyl, amator

Czynności (np. synonimy do "wędkować"):

Inne:

• 2 weeks later...