PoławiaczJęzyka Posted October 28, 2012 Report Share Posted October 28, 2012 Jestem studentem III roku polonistyki UJ, w tym roku piszę licencjat z językoznawstwa. Potrzebuję Waszej pomocy w zgromadzeniu potrzebnych materiałów. Temat mojej pracy to "Język wędkarzy". Interesuje mnie zarówno słownictwo profesjonalne, jak i wyrazy potoczne, humorystyczne. Bez żadnych przekłamań - potrzebuję wiedzieć, jakiego słownictwa używają miłośnicy moczenia kija. Żeby było Wam łatwiej to zaproponuję taki kwestionariusz: Metryczka: Płeć: Wiek: Pochodzenie (miasto, województwo): Słownictwo - każdego rodzaju: Metody łowienia ryb: Wędki: Spławiki: Zanęty: Kołowrotki: Żyłki: Części ubioru: Inny sprzęt: Ryby: Rozmiar ryby: Rodzaj ryby: Łowiska: Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka, pozdrowienia: Potrawy z ryb, określenia związane z przygotowywaniem posiłku: Określenia wędkarzy (np. jak mówi się na "nowego" w wędkarstwie, a jak na doświadczonego, jak mówi się na takiego, który ma szczęście itp.): Czynności (np. synonimy do "wędkować"): Inne: Po prostu prosiłbym o dopisanie po dwukropkach Waszych słów, wraz z ich znaczeniem w języku powszechnym. Potrzebuję jak najwięcej słów, więc jak ktoś nie ma propozycji do każdej z kategorii to i tak niech się wypowie. Do tej pory udało mi się uzyskać trochę gwarowych określeń z wędkarskiego języka od swoich znajomych wędkarzy, jednak to w dalszym ciągu za mało. Nie musicie podawać konkretnego wieku, jeśli dla kogoś jest to problem. Po prostu chcę też napisać podrozdzialik o zróżnicowaniu języka ze względu na pokolenie. Są różne ryby, sposoby łowienia, różne rodzaje sprzętu, jednak też z pewnością każdy nazywa to po swojemu, więc proszę się tego nie wstydzić - każda propozycja jest dobra. Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Jeśli ktoś wstydzi się pisać na forum publicznym to niech wyśle do mnie wiadomość prywatną. Liczę na Wasze odpowiedzi. Jeśli nie chcecie się bawić w kwestionariusz to po prostu wypisujcie słówka, jakoś to sobie potem wszystko zbiorę w całość. O języku wędkarzy można jedynie poczytać troszkę w Wyganowskim oraz w niewielkim artykuliku Ryszarda Tokarskiego z 1977 roku, więc z pewnością wiele od tego czasu się zmieniło. Jeśli znacie jakąś literaturę w tym temacie to także możecie polecić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hege Posted October 28, 2012 Report Share Posted October 28, 2012 Metryczka: Płeć: Wiek: Pochodzenie (miasto, województwo): Metryczkę masz w moim profilu, miło by było jak byś również go uzupełnił. Słownictwo - każdego rodzaju: Metody łowienia ryb: spin- spinning Wędki: wędka-kij Spławiki: Zanęty: Kołowrotki: kołowrotek- młynek Żyłki: żyłka-sznurek Części ubioru: Inny sprzęt: Przynęty(spinningowe)-czasami mówię, że mam trochę tego złomu w pudełku. Ryby:szczupak- zębaty, okoń-garbus, boleń-bolek Rozmiar ryby: jak złowię dużą rybę to słyszę przeważnie "ale bydlę" albo "niezła sztuka" i wtedy jakoś więcej moczykij zaczyna wędkować koło mojej miejscówki. Rodzaj ryby: Łowiska: Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka, pozdrowienia: Potrawy z ryb, określenia związane z przygotowywaniem posiłku: Określenia wędkarzy (np. jak mówi się na "nowego" w wędkarstwie, a jak na doświadczonego, jak mówi się na takiego, który ma szczęście itp.): Czynności (np. synonimy do "wędkować"): wędkarstwo-wędkowanie Inne: Jak znajdę trochę czasu później, to jeszcze coś dodam.. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted October 28, 2012 Report Share Posted October 28, 2012 (edited) Słownictwo - każdego rodzaju: Metody łowienia ryb: Wędki: Kij,kije Spławiki:Ołówek Zanęty:Ojciec jak widzi że zanętę rozrabiam to mówi że znowu im żarcie robię Kołowrotki:Młynek, kręcioł Żyłki:Linka, sznurek Części ubioru: Inny sprzęt: Ryby:szczupak-szczupły,zębaty, okoń-pasiak, leszcz-łopata, boleń- bolek, bolesław, bolo, sum-wąsacz, sandacz - sandał, Karp - świnia Rozmiar ryby: Rodzaj ryby: Łowiska: Powiedzonka: Wiatr ze wschodu ryby chodu Są patyki są wyniki Pada deszcz będzie leszcz Machaj wędą ryby bedą Na fali ryba wali Czy bierze czy nie bierze robaki zakładaj świeże Inne:Wędkować- moczyć kija Edited October 28, 2012 by Hubi Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 28, 2012 Report Share Posted October 28, 2012 Metryczka: wszystko jest w profilu Płeć: Wiek: Pochodzenie (miasto, województwo): Słownictwo - każdego rodzaju: Metody łowienia ryb: spin - spinnig, "moczenie glizdy" - łowienie na przynęty naturalne, głównie wszelkiej maść robaczki Wędki: patyki Spławiki: Zanęty: pasza, żarcie Kołowrotki: młynek, betoniarka - duży kołowrotek Żyłki: linka Części ubioru: Inny sprzęt: Ryby: karp - prosiak, lin - pluszak, duża płoć - babucha, Rozmiar ryby: grubas, żyletka; polsilver - drobny leszczyk i krąpik Rodzaj ryby: Łowiska: Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka, pozdrowienia: Potrawy z ryb, określenia związane z przygotowywaniem posiłku: Określenia wędkarzy (np. jak mówi się na "nowego" w wędkarstwie, a jak na doświadczonego, jak mówi się na takiego, który ma szczęście itp.): Czynności (np. synonimy do wędkować: moczyć kija, moczyć glizdę Link to comment Share on other sites More sharing options...
hege Posted October 28, 2012 Report Share Posted October 28, 2012 Czasami słyszałem określenie "patelniówka" chodziło chyba o wymiarową rybę, ale teraz to sprawdzając widzę 0 wyników w google na tą frazę, nasz słownik forumowy wykrywa błąd, ale jest to raczej normalne, ponieważ nie jest to fraza słownikowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 28, 2012 Report Share Posted October 28, 2012 Czasami słyszałem określenie "patelniówka" lub wymiar "jadalne" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted October 28, 2012 Report Share Posted October 28, 2012 Wszystkiego uzupełniać mi się nie chce, ale... Mięsiarz - niezbyt pochlebne określenie "wędkarza" w typie - co na haczyku, to do wora. Sandacz - mętnooki Powiedzonka: machaj wędą, ryby będą Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted October 28, 2012 Report Share Posted October 28, 2012 Ryby: krąp - suchotnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Metryczka: Płeć:mężczyzna Wiek:41 Pochodzenie (miasto, województwo):Gdynia Słownictwo - każdego rodzaju: Metody łowienia ryb:martwa rybka-na trupa, na blachę z lodu- na wariata Wędki:patyki Spławiki: Zanęty:zarło Kołowrotki:kręcioł Żyłki:linka Części ubioru: odzież przeciwdeszczowa- condom Inny sprzęt: Ryby:okoń-pasiak, garbus, szczupak-kaczkojad, kaczy łeb, mały-pistolet, sandacz-psiak, boleń-bolek, lipień-lipek, pstrąg potokowy-kropek, karp- prosiak, świniak, misiak, bączek, węgorz duży-parówa, mały-ołówek i sznurowadło, mała flądra-zegarek, budzik, leszcz- duży-łopata, mały żyletka i polsilver Rozmiar ryby: duży-pyda, petarda, mały sieczka Rodzaj ryby: Łowiska:mała rzeczka-ciurek, staw czy małe jeziorko-kałuża, łowisko specjalne-burdel Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka, pozdrowienia: Potrawy z ryb, określenia związane z przygotowywaniem posiłku: upieczona uklejka lub mała płotka i-frytka Określenia wędkarzy (np. jak mówi się na "nowego" w wędkarstwie, a jak na doświadczonego, jak mówi się na takiego, który ma szczęście itp.): Czynności (np. synonimy do "wędkować"): wędkarz-kijomok, moczykij, wędkarz rzadko jeżdżący na ryby i mało umiejący- niedzielny, zabierający wszystkie ryby-mięsiarz, beret, gumofilc, Inne: Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybcok1985 Posted October 30, 2012 Report Share Posted October 30, 2012 wiek 27 miejscowość kraków Ryby:kleń-kleks inne:miejsce bezrybia-pustynia,"wiatr ze wschodu ryby chodu" to tak na szybko coś sobie przypomnę to napisze Link to comment Share on other sites More sharing options...
PoławiaczJęzyka Posted November 4, 2012 Author Report Share Posted November 4, 2012 Serdecznie dziękuję za dotychczasową pomoc! Na ten moment udało mi się zgromadzić ok. 230 jednostek językowych, więc jest to już całkiem przyzwoity wynik. Jeśli coś jeszcze przyjdzie Wam do głowy to proszę pisać. Poza tym - jeśli jesteście w stanie polecić jakąś literaturę poza słownikami Komara i Rybakiewicza, a także klasycznym Wyganowskim to proszę pisać. Tak jak mówiłem - jestem też skłonny spotkać się z moczykijami z okolic Częstochowy, bądź Krakowa, celem przeprowadzenia rozmowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemokr Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 No to może po krakowsku Metryczka: Płeć: Wiek: Pochodzenie (miasto, województwo): Słownictwo - każdego rodzaju: zarzucić - śmignąć Metody łowienia ryb: ogólnie wędkowanie to : moczenie kija, biczowanie wody, na trupa (martwa rybka) Wędki: kij, węda (najstarsze polskie określenie wędki) wędka, bicz (wędzisko wyczynowe) Spławiki: Zanęty: Kołowrotki: kręcioł, młynek nie dobry kołowrotek lub wędka: rupieć, barachło, szmelc Żyłki: żyłka, żyła Części ubioru: Inny sprzęt: Ryby: Rozmiar ryby: ale byk, niezła sztuka( duża ryba) malec, prawie jak kijanka, szkut (mała ryba) Rodzaj ryby:szczupły, esox Łowiska: zajebiste miejsce, wypasiona miejscówka Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka, pozdrowienia: „Gdy pomacham wędą to i w net wyniki będą” „Ryby będą czy nie będą zawsze trzeba chodzić z wędą”, zaczepne :Na co pan łowi?(chodzi o przynętę bo widzi się na co) odp. Na spławik! (metoda do wyboru ) Jak się wyciągnie jedną małą rybkę i chce się zagadać do drugiego wędkarza to się mówi „...jak to mówią to tyle dobrze ,że chociaż ręka rybą śmierdzi” (-: Potrawy z ryb, określenia związane z przygotowywaniem posiłku: Określenia wędkarzy (np. jak mówi się na "nowego" w wędkarstwie, a jak na doświadczonego, jak mówi się na takiego, który ma szczęście itp.): farciarz, szczyl, amator Czynności (np. synonimy do "wędkować"): Inne: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzana_pl Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 Moim zdaniem wystarczy,że przejrzysz forum i sam zorientujesz się jakie panuje ttaj "fachowe" słownictwo w zakresie wędkowania. Dopiero potem będzie można zrobić taki wstępny spis:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts