Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
7 minut temu, zwykły michał napisał:

Chyba, że masz taki którego nie będziesz używał albo nie szkoda zepsuć.

No właśnie nie mam, ale może od jakiegoś kolegi ze strychu za:cheers: zdobęde i wtedy wejdę w skórę MacGyver-a i będzie się działo.

P.S Przynajmniej tak mi się wydaje hahahaha 

• 2 lata później...
Napisano
W dniu 27.11.2021 o 20:09, Docio napisał:

Odradzam jakiekolwiek mycie, tylko przetarcie na sucho bez drapania po powierzchni. Patyczki kosmetyczne są OK. Smar z opiłkami wypełnia naturalne pory odkuwek przez co pracują płynniej a mycie wypłucze je.

Smar grafitowy nie jest dobry gdyż jest płynny i szybko spłynie na dno korpusu. Smar do przegubów jest dobry do przegubów a nie przekładni zębatych.

Wazelina techniczna wysokotopliwa lub ewentualnie smar do łańcuchów rowerowych. I smaruj delikatnie bo jak napaćkasz to koło zębate od posuwu szpuli przyklei się do korpusu i zacznie się siłowanie przy kręceniu. :) 

A gdyby jeszcze poniosła Cię fantazja, to z góry uprzedzam: towot jest za gęsty, smar do przekładni precyzyjnych jak i smar do maszyn do szycia jest za rzadki. Nie może być płynny ani zbyt gęsty jak zwarty muł czy gęste błoto. Konsystencja miękkiego tłuszczu lub rzadkiej galaretki jest odpowiednia.

Witam serdecznie,mam pytanie czy ten smar się nada? I czy rolkę też nim smarować? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.https://gmoto.pl/smar-molibdenowy-liqui-moly-47-100g-mos2,650936.html

Napisano
15 godzin temu, zietarski napisał:

Witam serdecznie,mam pytanie czy ten smar się nada? I czy rolkę też nim smarować? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.https://gmoto.pl/smar-molibdenowy-liqui-moly-47-100g-mos2,650936.html

Osobiście nie zastosowałbym tego smaru. Z ogólnego opisu wynika, że jego lepkość jest bardzo wysoka a to uniemożliwi prawidłową pracę mechanizmu kołowrotka.

Napisano
7 godzin temu, Docio napisał:

Osobiście nie zastosowałbym tego smaru. Z ogólnego opisu wynika, że jego lepkość jest bardzo wysoka a to uniemożliwi prawidłową pracę mechanizmu kołowrotka.

A mógłbyś polecić jakiś konkretny?

Napisano

Do klasycznych inny, do multików inny. Wpisz w google - smar do kołowrotków a potem wybieraj i przebieraj.