Jump to content

Co to za narybek

hansauke
 Share

Recommended Posts

Niestety w moim stawie zdarzyła się zimowa przyducha. Ostatnio 3 lata temu do stawu wpuszczane były karpie i liny. Co dziwne podczas przyduchy okazało się, że w stawie były małe rybki. Czy to możliwe, że karpie się rozmnożyły? Cześć narybku to na pewno karpie ale co do niektórych nie jestem pewien. Pomożecie w identyfikacji? 

IMG_20220109_124605.jpg

IMG_20220115_152942.jpg

Patrzę na zdjęcie drugi od góry i kompletnie nie wygląda mi to na karasia.  Oko jest takie nie karasiowe.  Płetwa grzbietowa jest za długa . No i płetwa odbytowa jest czerwona . Łuski też nie pasują mi do karasia .Mają ostre krawędzie a karasie mają je owalne. Wargi też są za długie. Gdybyś zrobił zdjęcie otworu gębowego od przodu można było by powiedzieć z większą pewnością . Wydaje mi się że to karp.  I tak karp nie przystępuje do tarła udanego (albo bardzo rzadko ) ale często przystępuje do tarła.

I tak, w jednym zdaniu zaprzeczyłem że przychodzi to tarła ale napisałem też że często podchodzi do niego . Jednak słowem kluczem jest udane. Udane tarło oznacza że powstała w jego skutku ikra i to że ona dorosła i sama zaczyna tworzyć ikrę . Ważną rzeczą jest też skuteczność tarła czyli ile procent narybku przeżyło do wieku rozrodczego. 

Ciekawy artykuł https://kopalniawiedzy.pl/ikra-kaczki-krzyzowki-wydalanie-Orsolya-Vincze,32281

Edit. Ja też stawiam na małego karpia. Zbyt duża liczba łusek wzdłuż linii bocznej jak na karasia.

Nawet podobny https://www.olx.pl/d/oferta/karp-duzy-narybek-karpia-krolewskiego-pelnoluski-kroczek-lipcowka-CID757-IDMh2Wm.html#0c5e048059

Edited by HaDe