Jump to content

Jak łowić okonie?

Recommended Posts

Witam. W niedziele wybieram się na rzekę na okonie lecz problem w tym że nie mam pojęcia jak je łowić. Wędkę mam, przynęty też (3 małe gumy i jedna obrotówka) ale niestety brak doświadczenia. Jak łowić? Jakimi technikami? i jeszcze jedno, jak dzisiaj (piątek) obficie padał śnieg a jutro i w niedziele ma już nie padać to brania będą czy niezbyt? Prosiłbym o jakiekolwiek porady w tym temacie bo jeśli o okonie chodzi to nigdy ich nie łowiłem i nie mam pojęcia jak to robić. Z góry dziękuje za odpowiedzi 

23 minuty temu, zwykły michał napisał:

Odpuść sobie i poczekaj do maja. Szczupak ma teraz okres ochronny i łowienie na spinning wczesną wiosną nie jest dobrym pomysłem.

nawet małymi przynętami okoniowymi? nie nastawiam się na szczupaki a i tak ryby zawsze wypuszczam

Na takie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ryby raz biorą w lutym przy mrozie innym razem w lipcu podczas upałów. Lata przez które człowiek łowi tylko to potwierdzają, wszystkie zaś śmieszne "zasady" np. że ryby nie biorą przy pełni księżyca z czasem idą do kosza.   

Okoń obecnie sie trze lub do tarła sposobi. W wielu okręgach jest obecnie pod ochroną. Daj mu sie spokojnie wytrzeć, masz całą resztę roku na łowienie.

W dniu 1.04.2022 o 16:56, arekej napisał:

(...) (3 małe gumy i jedna obrotówka) (...)

Twoja "amunicja" to kropla w morzu. Jak radzą Koledzy, wstrzymaj się do "majówki", a w międzyczasie uzupełnij zestaw przynęt. Polecam małe (do 5cm) woblery pływające i smużące SALMO i KENART.

On 4/1/2022 at 4:26 PM, arekej said:

nawet małymi przynętami okoniowymi? nie nastawiam się na szczupaki a i tak ryby zawsze wypuszczam

Szczupaki biorą też na małe przynęty. Rzadziej ale biorą i mam pewność bo zdarzyło mi się kilka razy podskoczyć na fotelu kiedy szczupak atakuje kilkucentymetrowego okonia. Czasami łowię takie potwory :)