arekej Posted April 1, 2022 Report Share Posted April 1, 2022 Witam. W niedziele wybieram się na rzekę na okonie lecz problem w tym że nie mam pojęcia jak je łowić. Wędkę mam, przynęty też (3 małe gumy i jedna obrotówka) ale niestety brak doświadczenia. Jak łowić? Jakimi technikami? i jeszcze jedno, jak dzisiaj (piątek) obficie padał śnieg a jutro i w niedziele ma już nie padać to brania będą czy niezbyt? Prosiłbym o jakiekolwiek porady w tym temacie bo jeśli o okonie chodzi to nigdy ich nie łowiłem i nie mam pojęcia jak to robić. Z góry dziękuje za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 1, 2022 Report Share Posted April 1, 2022 Odpuść sobie i poczekaj do maja. Szczupak ma teraz okres ochronny i łowienie na spinning wczesną wiosną nie jest dobrym pomysłem. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
arekej Posted April 1, 2022 Author Report Share Posted April 1, 2022 23 minuty temu, zwykły michał napisał: Odpuść sobie i poczekaj do maja. Szczupak ma teraz okres ochronny i łowienie na spinning wczesną wiosną nie jest dobrym pomysłem. nawet małymi przynętami okoniowymi? nie nastawiam się na szczupaki a i tak ryby zawsze wypuszczam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted April 1, 2022 Report Share Posted April 1, 2022 Trudno w kilku zdaniach coś wartościowego napisać. Najlepiej skorzystać z gotowych artykułów lu książek. https://wedkuje.pl/n/jak-lowic-rekordowe/69521 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
arekej Posted April 1, 2022 Author Report Share Posted April 1, 2022 40 minut temu, ryukon1975 napisał: Trudno w kilku zdaniach coś wartościowego napisać. Najlepiej skorzystać z gotowych artykułów lu książek. https://wedkuje.pl/n/jak-lowic-rekordowe/69521 chodzi mi o aspekt pogodowy też o którym napisałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted April 1, 2022 Report Share Posted April 1, 2022 Na takie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ryby raz biorą w lutym przy mrozie innym razem w lipcu podczas upałów. Lata przez które człowiek łowi tylko to potwierdzają, wszystkie zaś śmieszne "zasady" np. że ryby nie biorą przy pełni księżyca z czasem idą do kosza. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 1, 2022 Report Share Posted April 1, 2022 Okoń obecnie sie trze lub do tarła sposobi. W wielu okręgach jest obecnie pod ochroną. Daj mu sie spokojnie wytrzeć, masz całą resztę roku na łowienie. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted April 4, 2022 Report Share Posted April 4, 2022 W dniu 1.04.2022 o 16:56, arekej napisał: (...) (3 małe gumy i jedna obrotówka) (...) Twoja "amunicja" to kropla w morzu. Jak radzą Koledzy, wstrzymaj się do "majówki", a w międzyczasie uzupełnij zestaw przynęt. Polecam małe (do 5cm) woblery pływające i smużące SALMO i KENART. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 4, 2022 Report Share Posted April 4, 2022 On 4/1/2022 at 4:26 PM, arekej said: nawet małymi przynętami okoniowymi? nie nastawiam się na szczupaki a i tak ryby zawsze wypuszczam Szczupaki biorą też na małe przynęty. Rzadziej ale biorą i mam pewność bo zdarzyło mi się kilka razy podskoczyć na fotelu kiedy szczupak atakuje kilkucentymetrowego okonia. Czasami łowię takie potwory 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts