Jump to content

Opłata jednodniowa jak to wygląda.

Recommended Posts

Witam i pozdrawiam . Chciał bym się dowiedzieć jak wygląda opłata jednodniowa na wędkowanie. Tzn nie opłaciłem w tym roku karty ponieważ nie mam zwyczajnie czasu pojechać na ryby więcej niż parę razy a chciał bym w najbliższym czasie powędkować.ale wiem że muszę zrobić opłatę czy to jest opłata dla niezrzeszonych czy dla zrzeszonych. I jak mógł bym tego dokonać. Proszę o odpowiedź dziękuję i pozdrawiam. 

1 godzinę temu, Anonimowo napisał:

Chciał bym się dowiedzieć jak wygląda opłata jednodniowa na wędkowanie. Tzn nie opłaciłem w tym roku karty ponieważ nie mam zwyczajnie czasu pojechać na ryby więcej niż parę razy a chciał bym w najbliższym czasie powędkować.ale wiem że muszę zrobić opłatę czy to jest opłata dla niezrzeszonych czy dla zrzeszonych.

Skoro opłacałeś składki, to wiesz gdzie szukać opłat krótkoterminowych. 

Jak opłaciłeś składkę członkowską to jako zrzeszony, jak nie, to wiadomo.

Czegoś nie rozumiem i wietrzę podstęp. Albo gość nie łowi gdzie indziej tylko w stawach Halinów.

Właśnie chodzi mi o to że zawsze posiłkowałem się druga osoba co do oplat wędkarskich bo mi zawsze (że względu na pracę) było nie podrodze. Podstępu żadnego nie ma tylko raczej brak wiedzy na ten temat. W internecie na stronie Pzw znalazłem numer konta i opłatę ale z kolei na stronie ompzw. Ta opłata juz jest większa.  Z tad moje zainteresowanie ta sprawa . Bo opłatę całości to nie był by problem zrobić ale w zeszłym roku opłaciłem całą składkę itp. Ale ani razu nie wybrałem się na ryby z powodu braku czasu. W tym roku chciałem na jeden dzień wyskoczyć bo wiem że będę miał możliwość  i z tad jest moja prośba o pomoc. Ps  na stawach w Halinowie nie łowie mimo że jestem mieszkańcem.  

Na stawach w halinowie nie potrzebna jest poza tym karta. Jeżeli ja posiadasz to masz zniżkę jeżeli nie to płacisz normalnie nie wiem jak jest dokładnie w tym roku ale w zeszłych latach tak było na pewno. 

Karta zgodnie litera prawa potrzebna jest zawsze i wszędzie nawet  w sadzwce na podwóku sąsiada, to że nie jest wymagana na komercjach to osobna para majtek.
Reasumując Karte posiadasz nie opłąciłeś skłądek członkowskich czyli na wodzie PZW mozesz wykupić pozwolenie krótkoterminowe dla niezrzeszonych drogie jak jasna cholera/ przykładowo mazowieckie 110 za trzy dni czy 140 za 7 dni, wazne to to z rejesterem połowów wskazania wiedzia o przepisach/!/  .
Jako zrzeszony tak moge sobie kupić krotkoterminowe pozwolenie na inne wody niz zwykle opłącam np z powodu wyjazdu na kilka dni w zdecydowanie korzystniejszej cenie taka polityka związku :/
Ewentualnie jakaś komercja do rozważenia

Myślę że dostałem już dość odpowiedzi na moje pytanie. Jednym słowem mimo wszystko bardziej opłaca mi się wykupić pozwolenie z opłatami za ochronę wód i składkowe na cały rok niż bawić się w okresowe pozwolenia bo zapłacę prawie tyle samo a może jeszcze wybiorę się więcej raz niż 3 do końca sezonu. 

Dokładnie tak, swojego czasu gościłem w obcych okręgach i nawet jako członkowi PZW zdecydowanie bardziej opłacalne było opłacenie składki okręgowej na rok niż na te 3-4 dni w obcych landach. 

4 godziny temu, Anonimowo napisał:

Właśnie chodzi mi o to że zawsze posiłkowałem się druga osoba co do oplat wędkarskich

Wybacz. Na forum zagląda co jakiś czas dowcipniś, którego głównym zajęciem jest opis diety karasi i stwarzanie problemów w stylu całkowitego nieogara. Zasadniczo znikają  po poście takim jak mój a Ty nie zniknąłeś.

Co do opłat to przeważnie znajdują się pod tabelą opłat licencji na stronie internetowej danego Okręgu. Co do wysokości opłat to przy krótkoterminowych nie są brane pod uwagę żadne ulgi i generalnie kilkudniowy wypad dla zrzeszonego opłaca się o wiele bardziej niż kilkudniowa opłata. W 2012 miałem aż trzy opłaty licencyjne w różnych Okręgach i jak dla mnie były to śmieszne opłaty, ponieważ całoroczna odpowiadała w jednym Okręgu odpowiadała 2-ód dniom opłaty krótkoterminowej, a w drugim przypadku 3-em. Jednak to specyficzna sytuacja, gdyż posiadam złotą odznakę a to daje poważną ulgę w opłatach. Na jedno trzeba zwrócić uwagą. Rejestr połowów, a właściwie jego wypełnienie jest różne w różnych Okręgach. Powoli się to normuje ale do jednolitości jeszcze daleko.

8 godzin temu, Anonimowo napisał:

Witam i pozdrawiam . Chciał bym się dowiedzieć jak wygląda opłata jednodniowa na wędkowanie. Tzn nie opłaciłem w tym roku karty ponieważ nie mam zwyczajnie czasu pojechać na ryby więcej niż parę razy a chciał bym w najbliższym czasie powędkować.ale wiem że muszę zrobić opłatę czy to jest opłata dla niezrzeszonych czy dla zrzeszonych. I jak mógł bym tego dokonać. Proszę o odpowiedź dziękuję i pozdrawiam. 

https://eokon.eparki.pl/

Nie mam pojęcia skąd masz tę stronę. Kliknij tutaj a wszystko będzie 3x drożej. Może to jakaś stara wersja mobilna, bo że nieaktualna to widać.

No ja wiem widziałem oba a nawet jeszcze 3 gdzie jest po 50 zł za dzień. Dlatego całe to zamieszanie w tym temacie bo nie mogę sam poradzić sobie z tym a nie chciałem w razie kontroli wyjść jak Zabłocki  na mydle. 

A i wszystkie znalazłem na stronach pzw. 

Godzinę temu, Anonimowo napisał:

Z czego partacze zapominają usunąć starych nieaktualnych wersji...
Swoją drogą świetna metoda na wała wnosisz opłate kosmitom za to masz potwierdzenie nie upważniające do niczego

Nie wiem czy metoda na walą czy innego ... ale i tak zostanę przy wersji opłaty karty  całościowej. Nie będę się bawić w żadne zezwolenia jedno dniowe bo w końcu wyjdzie tak że zapłacę a będę musiał jeszcze mandat zapłacić. 

3 godziny temu, Anonimowo napisał:

No ja wiem widziałem oba a nawet jeszcze 3 gdzie jest po 50 zł za dzień. Dlatego całe to zamieszanie w tym temacie bo nie mogę sam poradzić sobie z tym a nie chciałem w razie kontroli wyjść jak Zabłocki  na mydle. 

Poradzisz sobie pod jednym warunkiem. Strona oficjalna Okręgu jest stroną informacyjną o tym co jest związane z Okręgiem włącznie ze stawkami opłat. I żadne inne, i wtedy wszystko stanie się proste. :)