Jump to content

Węgorz - Kiedy, jak i na co?

jungu
 Share

Recommended Posts

Witajcie. Wczoraj byłem posiedzieć nad wodą w godzinach 19-24, troszkę połowiłem białej ryby, ale nie o tym. 

Z ciekawości założyłem wczoraj na małą kotwiczkę (ok 2,5cm średnicy) kawałek wątróbki. Przez trzy godzinki miałem na nią brania co ok 15minut, dwa szarpnięcia co kilka sekund i cisza...  po wątróbce ani śladu. Zarzucałem tak z 10 razy i za każdym razem to samo. Zastanawiam się czy to czasem nie były małe węgorze. 

Krąpie raczej wykluczam, bo one na tym zbiorniku nie gustują w wątróbce. Sum na tarle więc raczej nie żeruje bo pilnuje gniazd, chyba że to malutkie osobniki. Z resztą małe osobniki raczej nie miały by problemu połknąć takiej wielości przynętę.

Od kiedy jeździcie łowić węgorze, teraz nie mają okresu ochronnego, ale czy biorą ? Czy raczej to przypadkowe przyłowy?

Macie jakieś porady jak się zasadzić na niego?

Kiedyś zaintrygowały mnie brania jak myślałem kleni na małego żywca w kwietniu i maju / to było dawno można było legalnie postawić żywca czy trupka w kwietniu/ rzeka blisko nurtu tak od góry przed przeszkodę krzaczek zatopiony drzewo czy cokolwiek. Żadne branie nie było zacięte postawiłem na pęczek czerwonych i rosówke i załąpałem dwa "sznurowadła"

• 7 months later...