zwykły michał Napisano 20 Maja 2022 Zgłoszenie Napisano 20 Maja 2022 Wiadomo, że nikt nie wymyślił koła 2
mikolaj łódzki Napisano 22 Maja 2022 Zgłoszenie Napisano 22 Maja 2022 W dniu 20.05.2022 o 01:11, Docio napisał: Za duże szpule. Całość spasowana dla mniejszych ryb i leszczyków do 3 kg. Karpiki wykluczone gdyż jako początkująca będzie miała problem z ustawieniem hamulca. Karolina, jak sama pisała, jest początkująca i jeśli brać pod uwagę te karpiki i amury to cały sprzęt trzeba zmienić. Poza tym jak sobie wyobrażasz taki kołowrotek do bolonki z żyłką główną 0,18? Jeśli ma nawinąć 0,22-0,25 to od razu trzeba zmienić wędzisko na z cw 10-40. Kolejny problem, którego też nikt nie uwzględnia, to taki karpik na 5 m kiju u początkującego. Wędzisko 3,6 m może okazać się za długie. Pięciometrowy dyszel taki karpik 5 kg może wyrwać z rąk. No proszę, podstawy fizyki, belka prosta, czyli dźwignia. A koszt żyłki? W opcji 1 0,18 trzeba by nawinąć 385 m czyli nie za 28,- lecz już za 84,- W opcji drugiej to samo pod warunkiem, że znajdzie się sklep, który nie porozdzielał już żyłek bo dojdzie jeszcze ich wiązanie. Wybacz ale bez sensu. Dobra masz rację. Nie wiem czemu ale pasowałem te kołowrotki do zestawu karpiowego. Musiałbym zapytać siebie z piątku dlaczego moje myśli zeszły na taki tor. 4
Docio Napisano 22 Maja 2022 Zgłoszenie Napisano 22 Maja 2022 2 godziny temu, mikolaj łódzki napisał: Dobra masz rację. Nie wiem czemu ale pasowałem te kołowrotki do zestawu karpiowego. Musiałbym zapytać siebie z piątku dlaczego moje myśli zeszły na taki tor. Bałem się, że weźmiesz to bardziej osobiście i już miałem w głowie ułożone przeprosiny z tłumaczeniem. Na szczęście podszedłeś ze zrozumieniem. Jednak jeśli koleżanka wyrazi chęć zapoznania się z zestawem na karpiki i amury to dopasujemy zestaw z wędziskiem cw 10-40 a kołowrotków szukać nie będziemy bo już są. 4
Karucia Napisano 24 Maja 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 24 Maja 2022 Oczywiście że wyrażam chęć zapoznania się z zestawem na karpie oraz amury 1
zwykły michał Napisano 24 Maja 2022 Zgłoszenie Napisano 24 Maja 2022 Dobry pomysł. Będą mieli zajęcie z szukaniem 1
Docio Napisano 25 Maja 2022 Zgłoszenie Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) 10 godzin temu, Karucia napisał: Oczywiście że wyrażam chęć zapoznania się z zestawem na karpie oraz amury No to proszę. Ale na początek lekkie kajanie za oczywisty błąd jaki popełniłem w poprzednim zestawie i aż mnie zdziwiło, że nikt nie zareagował. Chodzi o żyłkę główną, doradziłem taką a ona jest konfekcjonowana na szpulach 100 m więc szukanie nierozdzielonych szpul i podwójny koszt może sprawić niemały problem. Nie wiem czemu poleciłem ją skoro na myśli miałem tą żyłkę na szpulach 150 m. No dobra pora na zasadniczy temat. Dobór zasadniczo pod początkującego wędkarza, więc serwis jest głównym elementem. Wędzisko najprawdopodobniej kompozytowe i to w bardzo pozytywnej wersji albo marny węgiel co wcale nie oznacza, że to chrust. Zrobione na wzór bolonki co może okazać się bardzo wygodne w posługiwaniu się nim ale proponuję długość 380 gdyż 450 może okazać się zbyt długie. Zbyt długie wędzisko i karpiki 5 kg mogą naprawdę dać popalić i wykończyć wędkarza a te 70 cm różnicy może okazać się kluczowe w połowie, który ma przynosić radochę a nie strach przed holem. Z kołowrotkiem jest niejaki problem. Mikołaj podał już przykłady niemniej oba mają przełożenie 1:5.0 a to trochę dużo. Dla gruntówki od razu podano by przykłady z mniejszym przełożeniem bo najzwyczajniej mechanizmy są mocniejsze a tu to typowa gruntówka ze spławikiem. Propozycja pierwsza, typowo budżetowy w wersji JAW20, na którą zmieści się szpula ww żyłki ale o grubości 0,203 mm. Propozycja druga to też typowo budżetowy kołowrotek tylko firma ceni się drożej, w wersji 0342040, na który wejdzie sporo więcej żyłki, więc proponuję taką o grubości 0,23 mm. Propozycja trzecia to tak jak wyżej, typowo budżetowy a firma się ceni, jak dla mnie najodpowiedniejszy. Na niego można nawinąć żyłkę taką o grubości 0,22 lub 0,25. W pierwszym przypadku zabraknie 15 m w drugim zostanie ponad 20 m ale to nie przeszkadza. Jak wspomniałaś jest to staw a rzadko który ma ponad 100 m długości. Masz wybór. Tak jak w pierwszym przypadku dobór na podstawie serwisu oraz budżetu jaki podałaś na początku. Pierwsze można by jeszcze ominąć ale drugiego się nie przeskoczy a lepszy sprzęt naprawdę kosztuje dwukrotnie więcej. Lepszy nie oznacza super wygodny w połowie. Obecnie świat spinningu i karpia zawładnął handlem i niezwykle trudno o jakiś naprawdę sensowny dobór mniejszych kołowrotków z niskim przełożeniem co nie oznacza, że nie ma. Niestety ceny zaczynają się od 500,- i idą ostro w górę a to dla mnie niejaka przesada dla początkującego, który dopiero po kilkunastu wyprawach zacznie kształtować swoje potrzeby. I jak wspomniał Wartburg, druga szafa okaże się konieczna do kupienia. No i zapomniałem. Żyłka przyponowa 0,18 lub nawet 0,20. Tu żartów już nie ma. Węzeł już znasz i pośliń go przed dociągnięciem. Delikatnie, nie trzeba pluć obficie jak niektóre panie na wlew baku gdy nie może trafić pistoletem podczas tankowania. Spławik to poważniejsza sprawa ze względu na grubość żyłki i jej opory na przelotkach podczas rzutu. Dobrze wyważony 3-4 g powinien się sprawdzić, jeśli jedna mają to być dalsze rzuty na kilkanaście metrów to 5-6 g. Tak sobie jeszcze pomyślałem, że gdy będziesz sama szukała sprzętu na podstawie propozycji to przydałby się kalkulator do przeliczania średnic żyłek. Osobiście korzystam z tego kalkulatora. Edytowane 25 Maja 2022 przez Docio 2
Docio Napisano 25 Maja 2022 Zgłoszenie Napisano 25 Maja 2022 9 godzin temu, zwykły michał napisał: Dobry pomysł. Będą mieli zajęcie z szukaniem Hej nie bądź leniwy i też podaj propozycje. 1
Gość Ubertroll Napisano 25 Maja 2022 Zgłoszenie Napisano 25 Maja 2022 10 godzin temu, Docio napisał: No to proszę. Ale na początek lekkie kajanie za oczywisty błąd jaki popełniłem w poprzednim zestawie i aż mnie zdziwiło, że nikt nie zareagował. Chodzi o żyłkę główną, doradziłem taką a ona jest konfekcjonowana na szpulach 100 m więc szukanie nierozdzielonych szpul i podwójny koszt może sprawić niemały problem. Nie wiem czemu poleciłem ją skoro na myśli miałem tą żyłkę na szpulach 150 m. Kiedyś linki były sprzedawane w odcinkach 100 m i wystarczało.
Rekomendowane odpowiedzi