Nicco Puccini Napisano 17 Października 2011 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Całkiem niedawno, ponieważ zaledwie kilka minut temu oglądałem sobie wiadomości. usłyszałem w nich coś ciekawego(jak nigdy). Chodzi mianowicie o wiadomość o pierwszy w Polsce i chyba na świecie sztucznym tarle węgorza europejskiego. Pewien profesor z uniwersytetu w Olsztynie zdołał zapewnić węgorzom w uniwersyteckiej piwnicy warunki dobre na tyle, że te odbyly tarło. Co to zonacza dla nas, wędkarzy? Sam nie wiem, ale to jednak jakiś sukces. Do tej pory narybek węgorzy do zarybień kupowany był gdzieś za granicą. Koszty takiego narybku jak wiadomo nie sa niskie, przez co i zarybien tym gatunkiem nie wiele. Być może dzieki sztuczemu tarłu węgorza w naszym kraju narybek bedzie tańszy i zarybienia będą odbywały się częściej? Co wy o tym sądzicie? Czy coś się zmieni z populacją węgorza w naszym kraju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 17 Października 2011 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 witam, poczytałem o tym wczoraj na jednym z portali wędkarskich. Najpierw była radość, ale za chwilę przyszła refleksja. Przypomnieliśmy sobie, jak to było z innymi takimi odkryciami. Autor napisał. że wdrozyć masową produkcję można najszybciej za 2 lata. Pewnie w międzyczasie jakaś bogata zagraniczna firma wykupi efekty badań i prawa do produkcji i znów obejdziemy się smakiem. Poza tym chyba taniej niż w Chinach się nie da wyprodukować więc i tak nie będzie to konkurencyjne. Na pewno skorzysta na tym ichtiofauna jezior w okolicach Olsztyna. Przynajmniej na razie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bryan Napisano 16 Listopada 2011 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Dobrze, że chociaż w tamtych okolicach skorzystają. Swoją droga cieszy człowieka fakt, że to u nas w kraju coś takiego miało miejsce. Miejmy nadzieję, że Wind nie będzie miał jednak racji i coś dobrego wyniknie z tego sztucznego tarła węgorzy, że dzięki temu bedzie trochę więcej zarybień tym gatunkiem u nas. Nie wiem, może to tylko moje wrażenie, ale chyba węgorzy jest w naszych wodach coraz mniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 17 Listopada 2011 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Nie wiem, może to tylko moje wrażenie, ale chyba węgorzy jest w naszych wodach coraz mniej... To nie tylko wrażenie, to fakt. Masowe odłowy, zanieczyszczenie wody, przegradzanie rzek i kłusownictwo to powody znikania węgorza. Ponadto materiał zarybieniowy jest dużo droższy niż na przykład karpia a wędkarze żądają zarybień. Łatwiej o węgorza z plaży niż w wodach słodkich. Chociaż są jeszcze łowiska, gdzie idzie dobrze połowić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicco Puccini Napisano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Ale to już nie to co kiedyś. Mam rodzinę koło Mikołajek, w jednym z jezior w tamtych stronach kiedyś była masa węgorzy. Wujek w sezonie łowił ich grubo ponad setkę, i nie były to sznurówki...Miałem szczęście kilka razy uczyć się od niego jak na nie polować, kilka złowiłem. Jednak uczyć się czegokolwiek o łowieniu tych ryb teraz...Oj, trudne zadanie. Na mój gust mogli by zarybiać węgorzem, a nie karpiem. Nawet kosztem ilości narybku. Węgorz jest cenniejszą rybą, która znalazła się przecież na skraju wyginięcia z naszych wód. A karpiowi to nie grozi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się