KlimoszWędkarz Posted June 14, 2022 Report Share Posted June 14, 2022 Dzień dobry wszystkim fanom łowienia! Jestem amatorskim wędkarzem i dostałem w spadku starą wędkę spinningową, w której wypada blank z pierwszego segmentu wędki. Zastanawiam się czy to od starości (nie była używana 20 lat.), czy tak jest w każdym tego typu sprzęcie. Internet nie pomaga a nie posiadam aktywnych wędkarskich znajomych. Dodam, że aby wyciągnąć wspomnianą wcześniej część wędki muszę użyć trochę siły, gdy próbuję to zrobić pod małym kątem to nie jestem w stanie tego wyciągnąć. Mimo wszystko narodziły się obawy, że podczas wędkowania mogłaby się ona rozlecieć. Uprzejmie proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted June 14, 2022 Report Share Posted June 14, 2022 (edited) Nie ma szans, żeby segment wypadł w trakcie normalnego użytkowania. Wartburg opisał procedurę naprawy teleskopu w którym wypada segment. Edited June 14, 2022 by zwykły michał poprawa linku 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 14, 2022 Report Share Posted June 14, 2022 (edited) Kolego @Klimosz na moje oko, to ten teleskop i chyba cały zestaw już swoje wysłużył i nie wróżę zadowolenia z jego użytkowania, a efekt naprawy może nie być satysfakcjonujący. Tym bardziej, że wędziska teleskopowe w metodzie spinningowej nie są najlepszym rozwiązaniem, raczej jako sprzęt podróżniczy, gdy w drodze napotykamy jakieś ciekawe łowisko, choć to przy obecnym systemie opłat też raczej nie wchodzi w rachubę. Byłbym skłonny doradzić zainteresowanie nowym sprzętem i jeśli napisałbyś połów jakich ryb Cię interesuje, jakie łowiska będziesz odwiedzał (rzeczułki, rzeczki, rzeki, stawy, jeziora, a może morze), czy zamierzasz wędkować z brzegu, czy ze środka pływającego, na pewno koledzy i ja bylibyśmy w stanie doradzić Ci w sprawie zakupu odpowiedniego zestawu. Obecnie ceny niezłego sprzętu nie są szczególnie wygórowane, a w Twoim przypadku utrata życiowej ryby z winy tego zabytku z fotki może być przykra. Edited June 14, 2022 by Alexspin 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted June 14, 2022 Report Share Posted June 14, 2022 Procedure naprawy jak wspomniał Michał opisałem a patyk bo to chyba stara Daiwa jest po uzdatnienu jeszcze spokojnie nada sie na żywcówke. O ile komuś nudzi sie na tyle żeby to zrobic, nowe patyki nie są drogie. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts