Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ! A może koledzy tak bardziej precyzyjnie - akwen czyli gdzie?  Temp. powietrza , grubość lodu i struktura , czy jest śnieg na lodzie i oczywiście sukcesy . To są ważne informacje dla wszystkich którzy szukają dobrego lodu i łowiska zimowego .Pozdrawiam .

Napisano

Na Gnojno wczoraj nie weszliśmy więc próbowaliśmy na Rządzy ale był duży skok ciśnienia i ryba nie reagowała. Dziś Gnojno ma 8cm lodu więc spokojnie można łowić. Lód mocny, śniegu mało :)  

Napisano (edytowane)

Jakie  efekty na Gnojnie bo w niedziele tylka nie urywalo bran jak na lekarstwo  a ludzi jak na targowisku ,lod w niedziele  mial 8cm tak ze w sobote musialo byc max 5 cm

Edytowane przez robisum1
Napisano

Dzisiaj wybrałem się na ulubione starorzecze, aby po raz pierwszy w tym sezonie podlodowym, zapolować na okonie. Łowiłem w godzinach 12-15, na błyski podlodowe (jedyny rodzaj przynęty jaki w tej metodzie stosuję). W tym czasie złowiłem 8 okonków wymiarowych w zakresie 21-23 cm, oraz 6 niewymiarowych, poniżej 18 cm. Poprzedni sezon podlodowy całkowicie sobie odpuściłem, więc dzisiejsza wyprawa sprawiła mi dużą przyjemność. Pogoda wręcz wymarzona dla łowienia metodą podlodową. Temperatura powietrza -3st.C, praktycznie bezwietrznie, jednym słowem ekstra, może nawet super. :);)tmp-cam-1184612838.jpg

Napisano

Piękne rozpoczęcie sezonu Ozet, gratulacje :)  Jeśli łowisz jedynie na blaszki podlodowe to polecam RoBo.

blaszki1.jpg

15645126_1421384887895560_1006530789_n.jpg

isak kusamo 3.jpg

robo ice pazurki.jpg

mini Kuusamo.jpg

robo karaski.jpg

isak kusamo 4.jpg

Napisano

Dzięki Zbyszek. Bardzo interesująca oferta błystek, ale dziękuję bardzo nie skorzystam. Nie dlatego że mam jakieś zastrzeżenia co do ich ewentualnej łowności, ale dlatego że posiadam w swoich zbiorach mnóstwo błystek i pilkerków, tak firmowych jak i tzw. "własnej roboty". Były lata, że namiętnie wykonywałem przeróżne błyski, podpatrzone w katalogach czy też czasopismach wędkarskich. Z pasków blachy mosiężnej i miedzianej, prętów i śrub  mosiężnych, no i oczywiście z cyny i ołowiu. Tak na marginesie, do tej pory mam takie "skrzywienie zawodowe", że wszystko co wpadnie mi w ręce, oceniam pod kątem przydatności dla celów wędkarskich. :)

Napisano (edytowane)

Piękne te blaszki, sam bym na nie się złapał będąc rybką!:)

Przez październik - listopad czatowaliśmy z kol. Jędrkiem na morskie okonie, które miały w obyczaju wpływać  do Martwej Wisły . 

Nie doczekaliśmy się ich albo nie trafiliśmy, bo wyniki były marne, natomiast dopadł mnie żal zabierać te okonie, bo były to prawie wyłącznie samice i wypełnione już dobrze wykształconą ikrą. Tak więc odpuszczam okoniom do wiosny.

Ale na białą rybę  "ostrzę" już mormyszki i mam nadzieję rozpocząć w niedzielę sezon lodowy na Kaszubach.

Dzisiaj z pierzchnią obadałem zbiornik ret. Jasień. Leży ok.10cm śniegu a lód ma 5-7cm grubości. Zrobiłem kilka przerębli w okolicy mniejszych wysp, ale jak pierzchnią  jednym uderzeniem przebiłem się do wody, to odpuściłem dalszą wędrówkę po lodzie. 

Bardzo uważajcie zanim przypomnicie sobie wszystkie tajniki zimowego bezpieczeństwa na lodzie!!!! 

Powodzenia!

Edytowane przez kris1313
Napisano

Ozet, spoko rozumiem, własne przynęty są zwyczajnie najlepsze :)

A my dziś wojujemy na Gnojnie, pięknie biorą :)

okonek z kozą RoBo.jpg

okonek z żukiem RoBo.jpg

Napisano (edytowane)

A to jeden z tych większych dzisiaj :)  

Edytowane przez Gość
Napisano

Pozwolę sobie jeszcze pochwalić kolegę Darka za piękną płoć :)

Łowisko: Gnojno między Pułtuskiem a Różanem, głębokość 4-5m, przynęty - żuki RoBo, tafla lodu 20cm. Polecam miejscówkę!

płoc Darka.jpg

Napisano

Dziś na Gnojnie nie padły może rekordy ale rybki bardzo chętnie brały i dały masę frajdy całej naszej ekipie :)

received_10209574809979748.jpeg

received_10209574828780218.jpeg

mms_img328451128q.jpg

mms_img3284511280.jpg

mms_img-13670079830.jpg

received_10209574824540112.jpeg

Napisano

Weekend na Mazurach, jezioro Bełdany. Na płytszej wodzie tak do 6m rybki najchętniej gryzły najnowsze Kozy RoBo z brokatem i brzuszkami w kolorze zielonego jabłuszka. Dobrze sprawdzały się też większe blaszki. Na głębokości ok 10m łowiłem na mormyszki Tulskie wzbogacone o pęczek ochotki. W sumie ponad 40 okoni powyżej 30cm i kilka podchodzących pod 40cm. Bardzo udany wyjazd :)

okonie Bełdeany 2.jpg

okonie Bełdeany 3.jpg

okonie Bełdeany 1.jpg

Napisano

Zapraszam do sklepu to podpowiem gdzie łowić ;)  W każdym razie byliśmy 2km od piasków :)

Pozdrawiam.

Napisano (edytowane)

Kolejny udany weekend na Bełdanach. Sporo ładnych okoni, kilka płoci i jakieś leszczowe szaleństwo :)

okonek Bełdany.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Wczoraj na Gnojnie większe okonie w ogóle nie chciały brać ale udało mi się wyjąć ładną płoteczkę :)

Pochwalę się też zdjęciami od klientów bo bardzo ładne rybki połowili w weekend, gratulacje :)

płoć.jpg

pstrąg.jpg

okoń Piotra.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...