Jump to content

Druga wędka dla amatora.

Recommended Posts

Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na forum, ale trochę już poczytałem i jak zawsze przy natłoku informacji przychodzi lekki mętlik w głowie. Chciałbym zakupić drugą wędkę do metody odległosciowej, swoją przygodę z wędkarstwem dopiero zaczynam, więc każda porada będzie na wagę złota.

Kupiłem kiedyś jaxona tele trip arcadia 3,6m 10-30, potrzebowałem małej wędki do splawika i ta wydała mi się optymalna.

Kołowrotek Mikado INTRO RUNNER 3004 RD

próbowałem ostatnio łowic na większych dystansach waglerami do 8+2 i efekt nie był zadowalający.

Żyłka 0,20 xps match sinking  trabucco

Myślałem o dokupieniu drugiej wędki typowo odległościowej, zaciekawiła mnie:

Wędka Jaxon Firebird Tele Match 5-12 g 92 cm - 420 cm

Robinson Bluebird Match 4,20m cw 5-24g

Lub

Wędka Mikado Nihonto Mimi Float 5-25 g 74 cm - 420 cm

Pasowałaby mi do pokrowca (100cm), jednak zagłębiając się w temat znalazłem dużo opinii polecających do odgległościówki wędkę składaną, co niestety wiąże się z większym kosztem i dodatkową wymianą pokrowca. Czy różnica między teleskopem, a 3 częściową jest aż taka duża?

Jeżeli tak polecicie jakąś wędkę 420 w granicach 150-200zl w rozmiarze transportowym do 130cm? A może teleskopy wymienione wyżej też się nadadzą?

Do wędki kołowrotek, znalazłem takie, nadaja się?

Kołowrotek Okuma Carbonite V2 Match CBV-40MFD 6.2:1

Kołowrotek Mistrall Agus RD30 5.5:1

Kołowrotek York MATCH-X 6.2:1

KOŁOWROTEK MIKADO APERIO 6007 FD MATCH.

Powinny mieć przełożenie powyżej 5:1 i  płytką szpule? Nie do końca rozumiem jaką wielkość szpuli wybrać. Wydaje mi się, że nie potrzebowałbym więcej niż 150m 0,16, a im płytsza szpula tym mniejszy opór żyłki? 

Przy moim starym kołowrotku gdzie szpula jest w miarę głęboka żyłka zaczęła się delikatnie zaczepiać o kołowrotek co powodowało problem z wyrzutem, wcześniej się to nie pojawiało, wina zniszczonej żyłki lub jej zbyt małej ilości? Miał ktoś podobnie?

Do nowej wędki żyłka tonąca 0,16 z przyponem 0,14.

Wyczytałem, że cieńsze dalej lecą. Tutaj trochę mam mętlik w głowie jedni piszą że musi być cieńka by dalej rzucać i odchudzonym zestawem o wiele lepiej im się łowi, drudzy żyłka 0,20-0,25, bo może wlecieć gruba ryba. Jakiś złoty środek? Co stosujecie i dlaczego?

A przypon mniejszy o 0,02 wystarczy? Zestaw nie bedzie zbyt delikatny?

Do tej pory łowiłem na wagglery 3+2 do 8+2 (chciałem być sprytny,  by każdy miał 2g na żyłce i nie trzeba było zmieniać po wymianie splawika :P ) plus zwykle splawiczki od 2-3,5g.  Wyczytałem,  że do dużego gruntu używa się sliderów, mógłby ktoś zahaczyć temat i krótko opisać kiedy stosuje waglery, a kiedy slidery? 

Za wszelkie rady, opinie i podzielenie sie wlasnym doswiadczeniem z góry dziękuję i zapraszam do dyskusji.

Dziękuję za materiały, poczytane :D. Parę swoich błędów wyhaczyłem.

Prawdopodobnie wybiorę:

Wędka Jaxon Eclatis 420 cm 5-20

+

Kołowrotek Okuma Carbonite V2 Match CBV-40MRSDH 6.2:1

Żyłka Mikado Tsubame Match 0.16 + przypon 0,14

Chciałbym sprawdzić różnicę między teleskopem i składaną, więc wybór padł na 3 częściową. Wydaje mi się, że to będzie dobry zestaw. Używał ktoś tej wędki i jest chętny podzielić się opinią? 

Strasznie podobają mi się splawiki z cieniutką antenką, znalazłem duzo opinii polecających tę markę, więc dodatkowo w koszyku spławiki Cralusso.

8 minut temu, zwykły michał napisał:

Cieniutka antenka czyli z włókna węglowego? Mają ujemny minus bo mniej się nadają do cięższych przynęt jak kukurydza ze względu na czułość trzeba często poprawiać wyważenie. 

Tak, właśnie z włókna węglowego. Czyli jak rozumiem na cięższych przynętach lepiej pozostać na zwykłych lekko grubszych antenkach?

A ogólnie polecasz takie spławiki zwykły michale, czy może masz jakieś ulubione godne polecenia? 

Takie spławiki są świetne ale mają swoje ograniczenia i warto o tym wiedzieć. Antenka jest bardzo czuła a czerwony robak albo kukurydza swoje waży, każda inaczej i czasami trzeba od nowa wyważać zestaw. Nic strasznego :)

Antenka węglowa albo pomalowana w paski z poliwęglanu. Bardzo dobrze widać kiedy ryba przytapia albo podnosi przynętę.

4 godziny temu, Tamaryndowiec napisał:

Tak, właśnie z włókna węglowego. Czyli jak rozumiem na cięższych przynętach lepiej pozostać na zwykłych lekko grubszych antenkach?

Niekoniecznie. Zasadniczo zgadzam się z Michałem o ile łowi się z toni i trzeba liczyć obciążenie wraz z przynętą. Jeśli jednak z premedytacją kładzie się przynętę na gruncie, to najczęściej (jak mawia Spławik66), jak tylko ryba pomyśli o braniu to spławik już je wskazuje. :)