Jump to content

Jak prowadzić jerki wędka ze zwykłym kołowrotkiem?

Share

Recommended Posts

Witam. Chciałbym na poważnie jeśli to możliwe ze zwykła wędka a nie castingiem zacząć łowić na jerki. Mam kilka Kenartów w rozmiarach 7-10cm, 2x Robinson Sniper 10cm i kilka chińczyków z aliexpress o dziwo pracują całkiem ładnie nawet z moimi koślawymi umiejętnościami. Prowadzę te jerki albo z kołowrotka co mi jako tako wychodzi ale czasami próbuje podszarpywać i czasami jerk ładnie pracuje a czasami jakoś powiedzmy gubię rytm i te jerki mi uciekają na jedną stronę w bok czyli pracują tak jakby skręcając w jedną stronę, a nie wychylają się w jedną i drugą stronę idąc w miarę w prostej linii, często wychodzą do powierzchni więc albo za mocno podszarpuje albo za szybko, a czasami po przez wprowadzenie w ślizg potrafią się obrócić całkiem w drugą stronę w sensie 4 literami w moja stronę. Dacie jakieś rady początkującemu koledze? A może te moje jerki są do niczego? A może moje wędki się do tego nie nadają? Mam dwie sg 2 obie 221 cm pierwsza 12-35cw i druga 30-70cw. Jesiennej metrówki życzę! 

Pomachasz z 10 lat dopiero dojdziesz do wniosku o rozległosci swojej niewiedzy  :)
W tej materii poza wycianiem wniosków z układu o wielu zmiennych i własnych błędów za wiele sie nie osiągnie na poczatku ale z czaasem przyjdą obserwacje i przemyślenia ...

3 godziny temu, CaCara napisał:

Wiem że nic nie wiem jak to powiedział bardzo mądry człowiek Pan Sokrates 

Takie podejście rokuje, kup se na zime pare starych książek np "nieśmiertelnego" Andrzejczyka Wędkarstwo jeziorowe i Strzeleckiego Wędkarstwo rzeczne. Sprzęt sie od pory ich wydania zmienił znacząco ale zwyczaje ryb zdecydowanie nie :)
Nie ogarniasz to prowadz szczegółowe notatki połowowe: metoda/dokładnie/ warunki atmosweryczne poziom wody -rośnie spada wysoka niska itp
Obecnie mamy plage takich co zaliczyli kilka durackich filmów reklamowych i doszli do wniosku ze zjedli wszelkie rozumy a nie wiedzą ze dostali ciężkiej niestrawności :)

19 godzin temu, zwykły michał napisał:

Jeśli dobrze pamiętam to miałeś zamiar spróbować spinningu bambusem. Wyszło coś z tego?

Nie bambusem a klejonką i centerpinem, w sumie testy na łące wyszly OK,
tyle że lenistwo wzieło góre, pojedynek ze spiningiem wygrala  gruntówka i przystawka :(
PS sezon sie nie skończył.....

W dniu 18.10.2022 o 00:03, zwykły michał napisał:

Jeśli dobrze pamiętam to miałeś zamiar spróbować spinningu bambusem. Wyszło coś z tego?

A dyć spinning bambusem to nic nowego, raczej powrót do przeszłości. Jako 10-latek pinningowałem leszczyną ze szpulką krawiecką zamiast kołowrotka, jako 15-latek spinningowałem bambusem z ruską "katuszką" bo nic innego nie było, jako 20-latek spinningowałem szklakiem z kołowrotkiem PREXER itd itp. Ameryka nowo odkryta... ;)

8 godzin temu, CaCara napisał:

Jak wam zazdroszczę planów i tego że możecie iść na rybki ja obecnie kwiczę po operacji :(

Wyrazy współczucia. Gdy 8 lat temu leżałem w szpitalu po zawale, powstało najwięcej planów wędkarskich i większość z nich została później zrealizowana.
Trzymaj się.:)