Jump to content

Recommended Posts

Witam, poszukuje jakiegoś bata do połowu głównie żywców ma ktoś jakiś model godny polecenia, i wytłumaczy jak się nim posługiwać, jak robić zestawy itd, jestem w tym temacie całkowicie zielony. Budżet 300zl, z góry dzięki. 

No muszę przyznać postarał się z tym opisem, bardzo pomocny. Teraz została kwestia samego kija m.in dlatego pisze na forum bo zawsze się trafi jakiś co  zjadł w tym temacie zęby i pomoże młodszemu. Z posta dowiedziałem się że szklany 6 metrowy kijek na początku w sam raz, tylko że naprawdę całkowicie się nie na tym nie znam i liczyłem na pomoc od jakiegoś kolegi po fachu. 

3 godziny temu, mikolaj łódzki napisał:

Ale jakich ? Żywiec sumowy delikatnie róznii się od okoniowego

Szczupakowo/sandaczowe.

Czyli głównie do połowu płoci. 

Edited by Greqq

18 hours ago, Greqq said:

Z posta dowiedziałem się że szklany 6 metrowy kijek na początku w sam raz, tylko że naprawdę całkowicie się nie na tym nie znam i liczyłem na pomoc od jakiegoś kolegi po fachu. 

Nie potrzebujesz takiego dyszla do łowienia żywców. Ręka Ci odpadnie od ciężaru takiego kija. Moim zdaniem 4-5 m, około 200g wagi. 

Bat z jakiego korzystam . Chwalę go sobie jest ze mną 1,5 sezonu. Świetnie radzi sobie z łowieniem płotek, kiełbików, uklejek, wzdrężęk i z przyłowem ''większego''  karasia sobie radził. Jedyne co to szczytówka dość francowata i lubi się zaklinować (tak ją złamałem za pierwszym razem) był to pierwszy i ostatni raz potem nabrałem wprawy.