lesnypatataj Posted January 17, 2023 Report Share Posted January 17, 2023 (edited) Cześć, Próbowałem wielu metod połowu w ostatnim czasie i już wiem, że zdecydowanie nie lubię siedzenia w miejscu... spinning strasznie przypadł mi do gustu, tyle, że teraz jesteśmy w trakcie okresów ochronnych drapieżników i tez nie chce im zakłócać spokoju, dlatego mam do Was pytanie... Czy używanie bocznego troku typowo na okonia jest teraz dozwolone? Wiem, że może wpaść do jakiś czas jakiś szczupak i nie do końca wiem jak do tego podejść, a chciałbym sobie czasem wyskoczyć porzucać ps Ja wszystko wypuszczam do wody, bez względu na rozmiar i gatunek @Alexspin Pytanie do Ciebie... czy sprzęt, który mi ostatnio polecałeś sprawdzi się właśnie przy bocznym troku? Mam na myśli temat Edited January 17, 2023 by lesnypatataj Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekSz Posted January 17, 2023 Report Share Posted January 17, 2023 U mnie w okręgu niestety jest zakaz spinningu do 30 kwietnia praktycznie na wszystkich łowiskach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted January 17, 2023 Author Report Share Posted January 17, 2023 (edited) 52 minuty temu, PiotrekSz napisał: U mnie w okręgu niestety jest zakaz spinningu do 30 kwietnia praktycznie na wszystkich łowiskach. U mnie oczywiście też, wpadło mi to głowy, bo ostatnio byłem łowić na metodę i obok mnie gość łapał na bocznego... Na stronie swojego okręgu znalazłem, że jednak można łowić metodą spinningową, ale nie można zabierać super! Edited January 17, 2023 by lesnypatataj 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 17, 2023 Report Share Posted January 17, 2023 (edited) 2 godziny temu, lesnypatataj napisał: Cześć, Próbowałem wielu metod połowu w ostatnim czasie i już wiem, że zdecydowanie nie lubię siedzenia w miejscu... spinning strasznie przypadł mi do gustu, tyle, że teraz jesteśmy w trakcie okresów ochronnych drapieżników i tez nie chce im zakłócać spokoju, dlatego mam do Was pytanie... Czy używanie bocznego troku typowo na okonia jest teraz dozwolone? Wiem, że może wpaść do jakiś czas jakiś szczupak i nie do końca wiem jak do tego podejść, a chciałbym sobie czasem wyskoczyć porzucać ps Ja wszystko wypuszczam do wody, bez względu na rozmiar i gatunek @Alexspin Pytanie do Ciebie... czy sprzęt, który mi ostatnio polecałeś sprawdzi się właśnie przy bocznym troku? Mam na myśli temat Boczny trok to głównie wędzisko z wklejoną szczytówką, więc ten Black Rock nie będzie zbyt praktyczny. Szczytówka może być zbyt mało czuła. Edited January 17, 2023 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekSz Posted January 17, 2023 Report Share Posted January 17, 2023 2 godziny temu, lesnypatataj napisał: Na stronie swojego okręgu znalazłem, że jednak można łowić metodą spinningową, ale nie można zabierać super! Też to zauważyłem ale niektóre łowiska są dodatkowo opisane z innymi wymiarami i okresami ochronnymi poszczególnych gatunków ryb( głownie drapieżniki ) i jest tam również dopisany zakaz spinningu np. do 31 maja i nie wiadomo jak to rozumieć, można czy nie można ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 18, 2023 Report Share Posted January 18, 2023 Coś mi się wydaje, że masz ciut kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, jeśli jest wyraźnie wyartykułowany zakaz spinningowania do 31 maja, to znaczy że nie można spinningować do 31 maja. Poza tym, jeśli chcesz interpretacji przepisu, to zacytuj go w oryginalnej treści, a nie w sposób opisowy. Czasem jeden przecinek zmienia sens przepisu. Poza tym przepis ogólny może mieć wyjątki wprowadzone przepisem szczególnym, a zasada prawna jest taka, że lex specjalis derogat legi generali, trudno więc wypowiedzieć się na temat przepisu nie znając jego kontekstu i przepisów towarzyszących. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted January 18, 2023 Author Report Share Posted January 18, 2023 (edited) Wygląda na to, że trzeba to po prostu weryfikować, bo łowisko może mieć swój własny regulamin Katowicki okręg co prawda nie zabrania spinningu jako tako w okresie ochronnym, ale na poszczególnych łowiskach czasami ten zakaz się pojawia. Edited January 18, 2023 by lesnypatataj 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 18, 2023 Report Share Posted January 18, 2023 Zadzwoń do lokalnego PSR i będą znali odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 18, 2023 Report Share Posted January 18, 2023 (edited) 3 godziny temu, lesnypatataj napisał: Wygląda na to, że trzeba to po prostu weryfikować, bo łowisko może mieć swój własny regulamin Katowicki okręg co prawda nie zabrania spinningu jako tako w okresie ochronnym, ale na poszczególnych łowiskach czasami ten zakaz się pojawia. Dokładnie tak jest. Na przykład O/Sieradz wprowadził częściowy zakaz połowów metodą spinningową na obszarze zbiornika Jeziorsko oraz zakaz spinningu w okresie 01.01-30.04 na Warcie do 1500m poniżej zapory i nie jest to jedyne ograniczenie na wodach O/Sieradz. Wprowadzane są również niestandardowe wymiary i okresy ochronne dla ryb nie objętych takowymi w przepisach ogólnych. Poszczególne okręgi mają prawo i wprowadzają dodatkowe ograniczenie, zatem przed podjęciem połowów należy bezwzględnie zapoznać się z regulaminem wewnętrznym okręgu, a otrzymuje się takowy wraz z uiszczeniem opłat za dany rok. Edited January 18, 2023 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted January 22, 2023 Author Report Share Posted January 22, 2023 (edited) W dniu 17.01.2023 o 16:58, Alexspin napisał: Boczny trok to głównie wędzisko z wklejoną szczytówką, więc ten Black Rock nie będzie zbyt praktyczny. Szczytówka może być zbyt mało czuła. Możesz mi coś polecić jeżeli chodzi o jakąś wklejka? Bardzo mi odpowiada ten polecony przez Ciebie Black Rock jeżeli chodzi o pracę, nie jest ona za "miękka" i nie jest za trwarda, w sam raz, szukałabym coś o podobnej pracy, chciałbym uniknąć wędki "lejącej"... Myślę że chciałbym coś w okolicach 2m i CW do 10g. Pytanie, czy koniecznie musi to być wklejka? Nigdy nie miałem żadnej w ręku, ale wiem, że w przypadku dolnego(którego bardzo chce spróbować), ważna jest wrażliwość szczytówki jaką daje właśnie wklejka... Na początku myślałem o jakiejś UL, ale boje się, że będę miał problem wyczucia okoniowego brania @AlexspinWybacz, że Cię tak katuje pytaniami, ale ten Black Rock tak mi siadł, że wydaje mi się, że mamy zbliżony gust =) Edited January 22, 2023 by lesnypatataj 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 23, 2023 Report Share Posted January 23, 2023 16 godzin temu, lesnypatataj napisał: (...) @AlexspinWybacz, że Cię tak katuje pytaniami, ale ten Black Rock tak mi siadł, że wydaje mi się, że mamy zbliżony gust =) Spoko, pytaj, bo kto pyta nie błądzi. Miałem niewiele, bo tylko trzy "wklejanki" w użyciu, ale jedna była genialna to KONGER Ultris Micron. Szczerze polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted January 23, 2023 Author Report Share Posted January 23, 2023 Godzinę temu, Alexspin napisał: Spoko, pytaj, bo kto pyta nie błądzi. Miałem niewiele, bo tylko trzy "wklejanki" w użyciu, ale jedna była genialna to KONGER Ultris Micron. Szczerze polecam. Nie ma efektu "lania"? Bardzo mi się to nie podoba w moim jaxonie wild horse i już wiem, że takiego patyka nie chce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 23, 2023 Report Share Posted January 23, 2023 (edited) Nie odczułem tego efektu, a używałem tego wędziska przez dwa sezony, dopóki nie "przekwalifikowałem" się w 100% na casting... Ps Opis: Doskonałe narzędzie umożliwiające łowienie najmniejszymi kopytkami czy twisterkami nawet na półgramowe główki. Dużym atutem Microna jest niesłychanie czuła szczytówka, pozwalająca zarejestrować każdy kontakt ryby z przynętą. Blank ten łączy w sobie delikatną szczytówkę oraz mocny dolnik, nie posiadając jednak podstawowej „bolączki” wklejek - przesztywnienia w miejscu wklejenia szczytówki. Nic dodać, nic ująć - opis w 100% zgodny z walorami użytkowymi. Edited January 23, 2023 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted January 23, 2023 Author Report Share Posted January 23, 2023 (edited) 21 minut temu, Alexspin napisał: Nie odczułem tego efektu, a używałem tego wędziska przez dwa sezony, dopóki nie "przekwalifikowałem" się w 100% na casting... Tez będę z pewnością próbował castowania w tym roku Masz jakieś doświadczenia w zamawianiu sprzętu z ALI? Widziałem tam sporo dobrze ocenianych kijów właśnie castowych i myślę, czy się nie skusić ale to może temat na prywatną wiadomość, bo nie chce zaśmiecać wątku Wędka zamówiona, udało mi się ją dostać w cenie 125 zł, więc niewielki wydatek sprzedawca zapewniał, że nie jest to jakaś wystawowa, zobaczymy jak przyjdzie Podsumowując rozpoczęty temat Zamówiona wędka to KONGER Ultris Micron, kolejny raz wielkie dzięki @Alexspin Boczny trok, jak i spinning jest dozwolony w okresie od 1 marca do 30 kwietnia, chyba, że regulamin okręgu/łowiska to jakoś reguluje. Edited January 23, 2023 by lesnypatataj 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted February 1, 2023 Author Report Share Posted February 1, 2023 W dniu 23.01.2023 o 08:00, Alexspin napisał: Spoko, pytaj, bo kto pyta nie błądzi. Miałem niewiele, bo tylko trzy "wklejanki" w użyciu, ale jedna była genialna to KONGER Ultris Micron. Szczerze polecam. Powiedz na ile to CW jest wiarygodne? Można rzucać delikatnie większym ciężarem? Dokładnie chodzi mi o zestaw 6g łezka + paproch w okolicach 1g, wiem, że najlepiej oscylować w połowie CW wędki, ale chce sobie podnieść zasięg rzutu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 1, 2023 Report Share Posted February 1, 2023 O ile pamiętam, bo było to już 4 lata temu gdy zaniechałem tradycyjnego spinningu, to Ultris najlepiej sprawdzał się przy obsłudze przynęt 0,7-5g, ale dawał radę nawet od 0,3 do 8g. 8-mki nigdy nie przekroczyłem i ponad 5g już rzuty płynne, bez zbytniej dynamiki, więc zwiększeniem ciężaru przynęty nie uzyskasz spektakularnego wzrostu zasięgu. 15-20m to odległości całkiem realne. To delikatne wędzisko, typowo XUL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted March 30, 2023 Author Report Share Posted March 30, 2023 (edited) Teraz poszukuje czegoś w okolicach 300-350 zł, ale mam już kilka ugruntowanych wymagań 1. Nie szukam długiego kija, myślę, ze takie 2m to górna granica (lubię pracować krótszymi wędziskami) 2. CW chciałbym żeby się mieściło do 9g (główną przynętą tanta, małe gumki, małe raczki) woda tylko stojąca. 3, Najważniejsze, chciałbym, żeby kijek był szybki, nienawidzę lejących i flegmatycznych kijów... na początku mojej przygody skusiłem się na "JAXON WILD HORSE 2,40 4-20G" i do teraz śni mi się po nocach... dla mnie ten kijek to tragedia... potem jeden z forumowiczów @Alexspin doradził mi Dragon BLACK ROCK II spinn 1.98m 3-18g i ten kijek dał mi mnóstwo frajdy i zabawy = strzał w setkę, więc już wiem, że szukam czegoś podobnego, ale delikatnego, bardziej wycelowanego w okonia Widziałem że jest też BLACK ROCK II w wersji 1-10g, ale z tego co widziałem akcja tego wędziska to SLOW... i boje się, że to będzie klucha Będę mega wdzięczny za pomoc Na temat kręciołków wyrobiłem sobie już zdanie, dla mnie Ryobi Arctica to petarda i nie będę już zachodził niżej dzięki @ryukon1975 Edited March 30, 2023 by lesnypatataj 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts