Jump to content

Jaką wędkę wybrać na początek?

Recommended Posts

Cześć, jestem nową osobą w temacie wędkarstwa spiningowego.

Szukam swojej pierwszej wędki do tej metody, chciałbym aby była to wędka którą bedzie można złowić okonia oraz niewielkiego szczupaka.

Jeżeli chodzi o budżet to fajnie było by gdyby kij kosztował nie wiecej niż 150zł, natomiast kołowrotek do 100zł.  

8 godzin temu, sebaseba napisał:

(...)Szukam swojej pierwszej wędki do tej metody, chciałbym aby była to wędka którą bedzie można złowić okonia oraz niewielkiego szczupaka.(...)

Szukaj wśród wędzisk z ciężarem wyrzutu od 3-18g do 5-25g. Poczytaj trochę Forum, ostatnio było bardzo dużo tematów w tym zakresie.

8 godzin temu, sebaseba napisał:

(...)Jeżeli chodzi o budżet to fajnie było by gdyby kij kosztował nie wiecej niż 150zł, natomiast kołowrotek do 100zł.  

Jeżeli chodzi o wędzisko, to jest szansa żebyś zmieścił się w 150. Natomiast kołowrotek do 100.- to może okazać się jednorazówka, chociaż są wyjątki.

Nie napisałeś gdzie będziesz próbował łowienia (rzeczka, rzeka, staw, jezioro), nie wiadomo też czy z brzegu, czy z łódki, więc trudno zaproponować Ci coś konkretnego. Na Twoim miejscu rozejrzałbym się wśród wędzisk Jaxona z serii Grey Stream i kołowrotków Kongera z serii Ultris Aqua lub Dragona z serii Black Rock FD500i

Będziesz łowił najprawdopodobniej z brzegu. Dlatego kij powinien mieć minimum 2,4 m do nawet 2,7 m.

Chcesz połączyć dwa trochę różne gatunki. Wędzisko powinno być szybkie, cięte i dynamiczne nie lejąca się klucha.  Wszystko w tym temacie zależy od materiału z jakiego będzie wykonane. Jednak jego ugięcie pod obydwoma gatunkami sprawdzi się jak będzie głębokie. Minimum półparabola czy już stare dobre progresywne.

Ciężar wyrzutowy powinien wynosić 25-30 g. Jeśli wybierzesz dobrze kij to przy takim cw obsłuży on w miarę swobodnie przynęty w zakresie 4-25g. Większych raczej na początku nie będziesz potrzebował.

Do zagadnienia "niewielkich szczupaków" trudno się odnieść dlatego że znaczna większość chce łowić ryby duże więc nie rozumiem. :)

Edited by ryukon1975

Sam niedawno szukałem sprzętu dla siebie i poszedłem za radą @Alexspin
Wybrałem 
Dragon Black Rock FD520i - Kołowrotek ~100 zł
DRAGON BLACK ROCK - kijek akurat w pomocji 160 zł
sklepu nie znam linki przypadkowe, nie szukałem za bardzo :)
Akurat masz takiego 2.13m w promocji za 160zł(zwykle są w cenach ~250 zł) i wygląda na to, że byś się zmieścił w budżecie, sam dla siebie kupowałem 1.98m, ale może faktycznie warto poszukać czegoś nieco dłuższego jak pisał @ryukon1975

Zestaw pięknie spasowany, kijek nie jest kluchą, jak w przypadku Jaxona Wild Horse, którego kupiłem wcześniej ;) Mi Jaxon kompletnie nie podszedł...ale to już indywidualne preferencje :)

Właśnie że względu na cenę nie proponowałem, bo bez promocji kijek DRAGON Black Rock to grubo ponad 200, ale w tej cenie to rewelacja. Dynamika tego kijka pozwala uzyskiwać odległości porównywalne z >240-cm 

Edited by Alexspin

Jeśli chodzi o "promocje" to jest ich sporo. Można mierzyć znacznie wyżej. Wędziska z grudnia które kosztowały po 500-700 zł a zostały wycofane z katalogów/ofert na bieżący rok można kupić za pół ceny.

Temat ciekawy ale wiem że z góry przebije go hasło "nowość 2023". :)