Skocz do zawartości

[Portal] CASTING co to jest i czym się to je.

Alexspin
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Mam bardzo ważne pytanie odnośnie castingu. Jestem praworęczny. Normalną wędkę trzymam prawą ręką a lewą kręcę. Po której stronie ma być korba w metodzie castingowej? Na większości filmów na YT, korba jest po prawej stronie. Nie chcę mi się wierzyć, że całe Stany Zjednoczone to mańkuci. 

Bardzo chciałbym spróbować tej metody. 

Szczerze mówiąc to delikatna trigger wędeczka do 40g już kupiona. Teraz rozglądam się za kołowrotkiem. 

Za wszelkie wskazówki, z góry dziękuję. 

Pozdrawiam

Marcin 

Gość Ubertroll

Cześć,

jeżeli kręcisz lewą ręką, to rozglądaj się za multiplikatorem z oznaczeniem L (left hand) - przykład: Daiwa Tatula 100 hl, bądź z jedynką w opisie - np. Shimano SLX 151, Abu C3 4601.

11 godzin temu, Ubertroll napisał:

Cześć,

jeżeli kręcisz lewą ręką, to rozglądaj się za multiplikatorem z oznaczeniem L (left hand) - przykład: Daiwa Tatula 100 hl, bądź z jedynką w opisie - np. Shimano SLX 151, Abu C3 4601.

Dziękiuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam :)

W dniu 29.08.2023 o 20:57, godi007 napisał:

Szczerze mówiąc to delikatna trigger wędeczka do 40g już kupiona.

Wędeczka do 40g delikatna?:D Takie CW ma moja najcięższa, a delikatna ma 1-4g, druga 4-10g i trzecia 7-21g.;)

#Ubertroll dobrze wskazał DAIWA Tatula, używam na bieżąco dwie. Jeśli się dobrze rozejrzysz po giełdach, można trafić używaną w granicach 500-600 PLN. Jeśli byłbyś zainteresowany mam jedną na zbyciu - nie zedrę skóry - to odezwij się na PRIV.

W dniu 31.08.2023 o 06:24, Alexspin napisał:

Wędeczka do 40g delikatna?:D Takie CW ma moja najcięższa, a delikatna ma 1-4g, druga 4-10g i trzecia 7-21g.;)

#Ubertroll dobrze wskazał DAIWA Tatula, używam na bieżąco dwie. Jeśli się dobrze rozejrzysz po giełdach, można trafić używaną w granicach 500-600 PLN. Jeśli byłbyś zainteresowany mam jedną na zbyciu - nie zedrę skóry - to odezwij się na PRIV.

Wiesz jestem w tym całym wędkowaniu jeszcze bardzo zielony. Kupiliśmy z synem okoniówkę dla niego AbuMaxx black cw 5-20g. Sobie kupiłem szczupakówkę tą wyżej wspomnianą (obecnie szukam kołowrotka jakiegoś sensownego). To raczej na pobliskie małe jeziorka.

A szczerze mówiąc to pisałem, że to delikatna bo jak tylko mamy chwilę pływamy łódką na Bałtyku albo rzucam z falochronu i używam "Grubej Kaśki" :)  ( DAM PIrate steel power cw 100-250 + korba Penn Battle 7000). Bardzo fajny zestaw tylko swoje też waży. 

Wydaje mi się, ze dodatkowej wędki raczej narazie nie potrzebuję. Ale dziękuję za ofertę. 

Pozdrawiam i szczerze dziękuję za rady. 

W dniu 3.09.2023 o 13:02, Alexspin napisał:

5-20g to też nie okoniówka, to sandaczówka i lekka szczupakówka. Typowa okoniówka mieści się pomiędzy 1-10g, a 3-15g i ta druga to już na solidne garbusy.

Tak jak wyżej napisałem. Jestem świeżakiem. Póki co dam sobie spokój ze sprzętem UL. Pewnie przyjdzie jeszcze na to pora. Ale dziękuję za uświadomienie. 

• 1 rok później...

Chciałbym uzyskać szczerą odpowiedź, jak daleko można rzucić castem, czy dalej niż zwyklym spinem, czy bliżej? Tak wiem wachadło, albo jerk ma zbitą konstrukcje i leci w sumie tak samo z casta, jak  ze spina. Tak wiem, że rzut jest precyzyjniejszy niż spinem, to prawda miałem casta którym mój znajomy łowi pstragi w małych rzekach albo w Sanie brodzac i tez mówi, ze rzut jest precyzjniejszy. Ja łowię w 90% rzeka, San, Wisłok, Wisłoka, Wisła. Czasami jezior Solińskie i zagranica. I właśnie na Sanie z brzegu przydaje mi się ten długi rzut. I na Solinie z brzegu tez jest przydatny. Zasatnawiam się na castingiem i Heavy do 100g , multik revo beast 41 albo Shimno Currado. Nad Kijem się zastanawiam Mikado Jaws chyba do 85g 249cm. Chodzi mi oto, czy na dość już dużej rzece jak San . Łowienie castem ma sens? Uzywam ciężkich spiningów do szczupaków 20-60g i 21-56g i w sumie szczupak, az tak precyzji jak pstrąg nie potrzebuje. Na Solinie długość rzutu jest wazna i szczupaki siedza głebiej zwłaszcza w listopadzie. Nie wiem czy jest sens kupować casta?

Edytowane przez MocnyDolnik

Odpowiedź może być tylko jedna - to zależy.
Jeśli chodzi wyłącznie o odległości rzutowe to chyba nie warto. Podobne odległości w porównaniu do rzutów wykonanych z kołowrotka spinningowego osiągniesz jedynie w sprzyjających okolicznościach, przy optymalnie dobranych (rzutowo) przynętach, wędzisku, żyłki (linki), regulacji hamulców rzutowych itp.
Nie łowiłem nigdy na Sanie, ale wydaje się, że do połowu rzecznych szczupaków kij o cw.100g może być zbyt silny. Co innego duże, głębokie jeziora. Nie sądzę że w rzekach (na Solinie już pewnie tak), będziesz wabił szczupaki 25 cm (lub większą) gumą.
Cast, to przede wszystkim szybkość, precyzja i wygoda. Przy połowach dużych i silnych ryb dodatkową zaletą jest także brak skręcania linki podczas odjazdów na hamulcu.

Ogólnie łowienie castem ma sens i warto spróbować. Sam łowię w zasadzie wyłącznie zestawami castingowymi. Jedynym wyjątkiem kiedy sięgam  czasem po stary kołowrotek spinningowy to okres zimowy, kiedy to od cieknącej (z multiplikatora) na dłoń wodzie grabieją palce.

52 minuty temu, Inshore napisał:

A jak daleko rzucasz spinem, co oznacza dla Ciebie "daleko", jakich przynęt używasz?

Czesc,

Chciałbym podziekowac za odpowiedzi. Ale jeszcze sie zastanowiem nad castem 90% mojego wedkarstwa to jednak rzeki. I ryby to szczupak , okoń Sanadcz w Solinie lub na Wiśle i czasami sumek(jak przyłów). Mam wrazenie, ze zbyt uległem presji ze kazdy łowi na casta teraz to i ja spróbuje. Długość rzutu jest mi potrzebna głównie nad Solinę. San ma miejscami 150m szerokosci, wiem Wisła jest szersza ale Wisłe ogarniamy z pontonu.  Za bardzo sie napaliłem, lepsze wrogiem dobrego. Zostane chyba przy tym narazie co mam i kupie sobie zestaw pod spining sumowy, który chodzi mi po głowie. Faktycznie rzucanie castem i guma 20cm po Sanie to chory pomysł(było by mi zal kazdej :)). 

Rzuty jakie uzyskuje to 52 lub 50 gramowym wachadłem morsa lub algi rekodzielnika Riomes, na tego morsa to nawet przyłowy bolenia mam  + plecionka 0,17x8 + kij shimano sustain 2,69m 21-56g to około 60 metrów(bez wietrznie). I przydaje mi sie to, bo na jesieni najlepsze efekty mam własnie na daleko rzucone wachadło wolno prowadzone.

Tak, to też mi chodzi po głowie Multiplikator Penn Phantom 400  + Penn Legion. Miałem i takie przebłyski, zwłaszcza że sumy można by z werta łowić w dryfie z kwokiem. A dla mnie multplikator w trolingu i w Verticalu jest nie do pobicia. W sumie  to tego został stworzony multiplikator, aby upuszczac przynente w dół wertykalnie . W sumie widziałem takie stare katiuszki w bambusach, które tez działaja jak multik. :lol: Swoja droga, to  czytam o tych castach i goscie doradzaja ciezki na  cast na poczatek. W sumie mój kolega muszkarz o którym wspominałem pstragi łowi castem, albo mucha bo własnie jest precyzja podania. 

Edytowane przez MocnyDolnik