Jump to content

Casting na rzece.

Szelciak
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie :piwko2:

Jako świeżak w wędkarstwie przychodzę z dwoma pytankami ...

Czy na rzece ( w moim przypadku będzie to Warta ) można łowić na casting czy raczej sobie odpuścić i wybrać spinning. Planowałem zakupić casting Abu Garcia Venturi v2 3,04m 30-60g i do tego multik również z Abu. 

Drugie pytanko dotyczy już samego łowienia mianowicie przynętę w mocnym nurcie rzeki prowadzić pod prąd czy z prądem rzeki ?:huh:

Pozdrawiam :aniolek:

Dopiero co Alex się napocił nad obszernym tekstem a do tego doszła bardzo ciekawa dyskusja na forum. Wystarczy przeczytać co zajmie 15-20 minut.

1 godzinę temu, Docio napisał:

Dopiero co Alex się napocił nad obszernym tekstem a do tego doszła bardzo ciekawa dyskusja na forum. Wystarczy przeczytać co zajmie 15-20 minut.

Alex nie łowi czasem właśnie na Warcie?
LUPA jak zwykle gryzie :/

Screen Shot 2023-03-09 at 17.56.25.png

2 godziny temu, Docio napisał:

2 godziny temu, Ubertroll napisał:

Warto skontaktować się z Kolegą RBTS. Ma bardzo duże doświadczenie w takim łowieniu.

Godzinę temu, Wartburg napisał:

LUPA jak zwykle gryzie :/

Screen Shot 2023-03-09 at 17.56.25.png

2 godziny temu, Docio napisał:

Dokładnie,  po fakcie przeczytałem tamten obfity w informacje tekst który jest super  :gazeta:warto spojrzeć w lupkę ale byłem tak zafascynowany tematem że musiałem poklepać w klawiaturę sory chłopaki :rolleyes:

3 godziny temu, Szelciak napisał:

...ale byłem tak zafascynowany tematem...

I tak trzymać. :) Wrogów tu nie masz a wątpliwości w szczegółach na pewno chłopaki rozwieją.

Strzelić głupote "każdy" potrafi ale przyznać sie  do tego rzadko komu sie zdarza... 
Tym razem nie będziemy rozstrzeliwać :)

10 godzin temu, Ubertroll napisał:

Warto skontaktować się z Kolegą RBTS. Ma bardzo duże doświadczenie w takim łowieniu.

Dziękuję za miłe słowa. Rzeczywiście doświadczenie mam wieloletnie, ale czy można powiedzieć że równie duże? Nadal każdego roku, czegoś nowego się uczę...

17 godzin temu, Szelciak napisał:

Witam serdecznie :piwko2:

Czy na rzece ( w moim przypadku będzie to Warta ) można łowić na casting czy raczej sobie odpuścić i wybrać spinning.

Drugie pytanko dotyczy już samego łowienia mianowicie przynętę w mocnym nurcie rzeki prowadzić pod prąd czy z prądem rzeki ?:huh:

Pozdrawiam :aniolek:

Tak, można i na pewno warto. To bardzo ogólnikowe stwierdzenie, tak samo jak postawione pytanie. Początki castingu (myślę tu o obsłudze sprzętu) będą nieco trudniejsze, lecz nie na tyle, by już na samym wstępie z niego rezygnować. Trzeba również zdać sobie sprawę, że casting jest jedynie jedną z technik prowadzącą do celu - cała reszta ogromu zagadnień wędkarskich pozostaje ta sama niezależnie od rodzaju czy klasy sprzętu.
Nie wiemy jakie ryby zamierzasz łowić, jakimi przynętami się posługiwać. Czy w grę wchodzą tylko duże drapieżniki, czy też dołączy do nich okoń, kleń i jaź? Możliwości jest bardzo wiele, więc trudno odnieść się do zagadnienia tylko w kilku zdaniach.
Trzymetrowy kij to już dość specyficzne narzędzie, cięższe w użyciu i nie zawsze wskazane. Owszem są jeszcze dłuższe kije, lecz używają ich przeważnie wędkarze wiedzący jak wykorzystać ich zalety w konkretnych technikach połowu, czy zastanych warunkach. O ile lekki kij kleniowy o tej długości jest częściej spotykany, to przy cięższym castingu będzie miał raczej mniejsze zastosowanie (choć używa się też jeszcze dłuższych).
Na koniec odnośnie prowadzenia przynęt w rzece - można prowadzić z prądem, można tzw. wachlarzem pozwalając pracować przynęcie (na napiętej lince) znoszonej nurtem, a także prowadzić pod prąd. Przynętę stawia się też czasem w nurcie, pracując delikatnie szczytówką, bądź pozwalając nurtowi na wykonanie roboty za nas. Na koniec, zostaje jeszcze zabawa w przepływankę z przytrzymaniem, gdzie stosujemy zestaw z pałeczką tyrolską, będącą niczym innym jak protoplastą bocznego troka. O ile ten ostatni znany jest przede wszystkim jako narzędzie do dłubania okonków, to z pałeczką w nurcie sięgamy po największe podwodne potwory. Przy stosowaniu tej techniki swoje zalety uwidaczniają łososiowe kije o długości nawet 360cm. Jednak jest to już ciężka fizycznie praca.

W dniu 15.03.2023 o 02:24, Szelciak napisał:

Czy na rzece ( w moim przypadku będzie to Warta ) można łowić na casting

"(...)zestaw castingowy, to też spinning, ale casting(...)"

20 godzin temu, Wartburg napisał:

Czasem łowię... ;)

W dniu 15.03.2023 o 02:24, Szelciak napisał:

przynętę w mocnym nurcie rzeki prowadzić pod prąd czy z prądem

Tego nie da się określić jednoznacznie. Nie wiem jak koledzy, ale ja prowadzę przynętę albo z prądem, albo pod prąd, albo wachlarzem w poprzek prądu. Jeśli ryby nie biorą, to zmieniam przynętę, a jeśli po trzeciej/piątej zmianie nadal nie biorą to zmieniam miejscówkę. Jeśli po trzeciej/piątej zmianie miejscówki nadal nie biorą wracam do domu z poczuciem dobrze spędzonego czasu na odprężenie i relaks... :diabelek:

Edited by Alexspin