Dario1906 Posted March 31 Report Share Posted March 31 Czy wie ktoś jak jest np. z dumbelsamy czy one mają jakaś date ważności?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted March 31 Report Share Posted March 31 Jeżeli są w szczelnym opakowaniu i zacienionym miejscu powinny poleżeć kilka lat. Ile to będzie nie wie nikt Producent nie musi zamieszczać takiej informacji więc sami też nie wiedzą. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted March 31 Report Share Posted March 31 Patrząc z drugiej strony, np naturalne przynęty/zanęty a na pewno niektóre ich skłądniki są znacznie bardziej skuteczne w stanie mocno nie świeżym jak będzie z kulkami nie wiem może trzeba zapytać ryb? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 1 Report Share Posted April 1 Przynęty naturalne np nasiona mają mało skomplikowany skład a kulki i inne pellety to najczęsciej cała paleta. Muszą być jakieś koserwanty albo mrożenie. Nie wiem co dodają ale mogę się domyślać, że sorbinian potasu, propionian potasu albo kwas masłowy. Jeden i drugi są stosowane w żywności bo bez tego nie ma opcji żeby coś poleżało dłużej niż kilka dni. Kwas sorbinowy występuje naturalnie w owocach np jarzębiny a kwas propionowy i masłowy to produkty z fermentacji. Nie są takie straszne jak się wydaje Czasami dodaję się jarzębine do domowych przetworów. Każdy kto używa pellety widział na pewno na opakowaniu propionic acid (propionowy) i butyric acid (masłowy). Konserwują i dodatkowo przyciągają zapachem. Przynęty naturalne po fermentacji są bardziej skuteczne bo wielocukry (np skrobia) rozkładają się do prostych i łatwo przyswajalnych. Łatwo dostępne źródło energii a produkty fermentacji działają jak atraktory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 1 Report Share Posted April 1 1 godzinę temu, zwykły michał napisał: Przynęty naturalne po fermentacji są bardziej skuteczne Osobiste doświadczenie. Latem, gdy temperatura jest >25°C, zaparzony pęczak pozostawiony w naczyniu na 24 h zaczyna kisnąć i jest wtedy rewelacyjny. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now