Jump to content

Data ważności

Share

Recommended Posts

Patrząc z drugiej strony, np naturalne przynęty/zanęty a na pewno niektóre ich skłądniki są znacznie bardziej skuteczne w stanie mocno nie świeżym jak będzie z kulkami nie wiem może trzeba zapytać ryb?

Przynęty naturalne np nasiona mają mało skomplikowany skład a kulki i inne pellety to najczęsciej cała paleta. Muszą być jakieś koserwanty albo mrożenie. Nie wiem co dodają ale mogę się domyślać, że sorbinian potasu, propionian potasu albo kwas masłowy. Jeden i drugi są stosowane w żywności bo bez tego nie ma opcji żeby coś poleżało dłużej niż kilka dni.

Kwas sorbinowy występuje naturalnie w owocach np jarzębiny a kwas propionowy i masłowy to produkty z fermentacji. Nie są takie straszne jak się wydaje ;) Czasami dodaję się jarzębine do domowych przetworów.

Każdy kto używa pellety widział na pewno na opakowaniu propionic acid (propionowy) i butyric acid (masłowy). Konserwują i dodatkowo przyciągają zapachem.

Przynęty naturalne po fermentacji są bardziej skuteczne bo wielocukry (np skrobia) rozkładają się do prostych i łatwo przyswajalnych. Łatwo dostępne źródło energii a produkty fermentacji działają jak atraktory. 

1 godzinę temu, zwykły michał napisał:

Przynęty naturalne po fermentacji są bardziej skuteczne

Osobiste doświadczenie. Latem, gdy temperatura jest >25°C, zaparzony pęczak pozostawiony w naczyniu na 24 h zaczyna kisnąć i jest wtedy rewelacyjny.