Borovvsky Napisano 27 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 Cześć, miesiąc temu forum pomogło mi z kupnem zestawu do Method Feeder. Bardzo się zafiksowałem na tej technice łowienia ryb, ale z domu wyniosłem, że jeśli można to powinno się łowić tak, aby ryby nie cierpiały. Najpierw, aby w ogóle czynić pierwsze kroki w wędkarstwie zdecydowałem się na kupno haczyków z zadziorem. Chciałbym już od tego odejść - z uwagi, żeby jak najmniej męczyć ryby, ale również że w przyszłym sezonie chciałbym bardziej skupiać się na odcinkach no-kill, jak i stawach komercyjnych - gdzie są wymogi również używania takich haczyków. Kolejną sprawą jest to, że chciałbym podszkolić technike holu ryb, więc myślę, że wszystko wyszło by na plus. Zastanawiam się jaki wybór byłby najlepszy - przynęty, które używam to waftersy. Głównie 10mm, mam też 6mm chocolate-orange, ale będę starał się od nich odchodzić - nie można odpędzić się od najmniejszych rybek i chciałem podpytać jakie haczyki z gotowymi przyponami z bagnetem polecacie. Wiem, że chyba najlepiej przypony robić samemu, ale wolałbym, metodą małych kroczków przejść najpierw na gotowe przypony z haczykami bezzadziorowymi, a potem dopiero przejść kolejny krok żeby robić je samemu. Słyszałem dobre opinie o przyponach Guru QM1, ale nie mogę już znaleźć ich aby miały przypon 10 cm, bagnet i hak 10cm. P.S Dodam jeszcze do tematu offtopic o przynęcie - jeśli ktoś będzie mi chętny pomóc w wyborze haczyków, a łowi także na metodę mógłby się pochwalić z jakimi waftersami - a może innymi przynętami ma najlepsze wyniki.
Dario1906 Napisano 27 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 Z góry mowie nie robię żadnej reklamy ani nic podobnego. Tutaj znajdziesz co chcesz : https://sklepdrapieznik.pl/4345-haczyki-z-przyponami/s-31/producent-guru/seria_haczyki_z_przyponami-guru_przypony_na_hakach_qm1
Borovvsky Napisano 27 Sierpnia 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 Dzięki piękne. Ogólnie chyba dobry wybór jeśli chodzi o hak? Do tych rozmiarów waftersów z tego co rozumiem 10 hak będzie dobry?
mikolaj łódzki Napisano 27 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) Polecam kamasany t360. Zawiąż naprawdę sztuką tajemną węzeł bez węzła nie jest. Na żyłce to jeszcze łatwiej. Już to chyba pisałem ale powtórzę kup pellet 10 lub 8 mm i 2 mm (może być psia karma ) koniecznie w tym samym zapachu. Od 10 odsypujesz 1/4. Resztę mielisz na proszek. Na łowisku moczysz pellet 2 mm z dużą ilością wody (dodajesz aromaty jeżeli chcesz). Moczysz 2 minuty. Dosypujesz zmielonego pelletu. Na włosa zakładasz pellet 10 mm. I tyle. Na pewno zwiększysz szanse na taaaaką rybę. Jak chcesz ominąć małe ryby musisz zwiększyć haczyk i przynętę ale to już metody karpiowe. Edytowane 27 Sierpnia 2023 przez mikolaj łódzki 1
Dario1906 Napisano 27 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 7 minut temu, Borovvsky napisał: Dzięki piękne. Ogólnie chyba dobry wybór jeśli chodzi o hak? Do tych rozmiarów waftersów z tego co rozumiem 10 hak będzie dobry? Ja używam haki 10mm,12mm Wawtersy 8mm,6mm
mikolaj łódzki Napisano 27 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 Do 6mm haczyk 10 będzie za duży. Jak masz pellet z dziurką bierzesz haczyk wkładasz w dziurę oczko. Grot wystaję poza obrys przynęty to dobrze. Żeby haczyk nie był za duży musi się on chować za przynętą. Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć bez pokazywania 1
Dario1906 Napisano 27 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 9 minut temu, mikolaj łódzki napisał: Do 6mm haczyk 10 będzie za duży. Jak masz pellet z dziurką bierzesz haczyk wkładasz w dziurę oczko. Grot wystaję poza obrys przynęty to dobrze. Żeby haczyk nie był za duży musi się on chować za przynętą. Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć bez pokazywania Masz rację nie napisałem dokładnie bo ja śmigam na wawtersy i nabijam na bagnet.
Borovvsky Napisano 27 Sierpnia 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 No ja też śmigam chwilowo na waftersy, muszę spróbować innych przynęt, ale chwilowo też wykończyć to co mam. Dlatego spytałem - na przykładzie Guru QM czy brać rozmiar haka 10 czy 12
Dario1906 Napisano 27 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 2 minuty temu, Borovvsky napisał: Dlatego spytałem - na przykładzie Guru QM czy brać rozmiar haka 10 czy 12 Tak jak wcześniej napisałem ja używam 10 i 12 wawtersy 8mm i 6mm oczywiście nabijam na bagnet.
zwykły michał Napisano 27 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 46 minutes ago, mikolaj łódzki said: Do 6mm haczyk 10 będzie za duży. Czy tylko ja mam wrażenie, że 10 jednej firmy nie jest równa 10 innej? Moglibyście dodawać jakie modele macie na myśli bo kiedyś zachciało mi się kupić pellet 8 mm i gościu ze sklepu mówił żebym wziął haczyki 12. Nie pamiętam jakiej marki ale sprawdzę później i dopisze. 1
Borovvsky Napisano 27 Sierpnia 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) 30 minut temu, Dario1906 napisał: Tak jak wcześniej napisałem ja używam 10 i 12 wawtersy 8mm i 6mm oczywiście nabijam na bagnet. A na jaki bagnet z hakiem łowisz? Też Guru? Edytowane 27 Sierpnia 2023 przez Borovvsky
Dario1906 Napisano 27 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 2 minuty temu, Borovvsky napisał: A na jaki bagnet z hakiem łowisz? Też Guru? Nie wszystkie bo większość kręcę sam i bagnet to już z innych firm
mikolaj łódzki Napisano 27 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 27 minut temu, zwykły michał napisał: Moglibyście dodawać jakie modele macie na myśli Pisałem o kamasanach t360 i t910. Teraz używam głównie większych przynęt i większych haków (korda wide gape XX [z zagietymi zadziorami ]i czasami delikatniej drennan wide gape barbless) Bagnety polecam najtańsze jaxona tak jak push stopy i stopery. 2
Dario1906 Napisano 27 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2023 41 minut temu, zwykły michał napisał: Moglibyście dodawać jakie modele macie na myśli Ja haczyki Guru QM1 a bagnety Guru,Preston 2
Borovvsky Napisano 4 Września 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 4 Września 2023 Lekko odkopuje temat Wszędzie na sklepach brak na stanie takich przyponów: Przypony Guru QM1 With Bayonet Rigs 10cm - roz.10 A miałem na nie chrapkę. Macie jakieś fajne zamienniki? Z Prestona tez jakoś brak na stanie wszędzie. Chciałem gotowe bezzadziorowe przypony z bagnetem i te QM1 fajnie mi się dopasowywały (dobre opinie też), ale od kilku tygodni w każdym sklepie brak na stanie - celuje w wielkość haczyka 10 - bo używam głównie waftersów 10mm. Słyszałem też kiedyś o Prestonie, że ma jakąś konkurencję do tych przyponów, ale nie mogę też z hakiem 10 znaleźć. Na pewno chciałbym bezzadziorowe, bo muszę podszkolić technikę holu, a w przyszłym roku chce połowić na wodach koła mojego, a tutaj no-kill i bezzadziorowe wymagane.
Docio Napisano 4 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2023 (edytowane) 35 minut temu, Borovvsky napisał: Macie jakieś fajne zamienniki? No zamiennik to tak nie całkiem ale... Jakieś 40 lat temu trafiłem nad jezioro z dość wysoką moczarką na dnie i koniecznym okazało się podniesienie przynęty. O jakiś waftersach i podobnych pływających cudach wtedy nawet nie myślano. Rozwiązaniem problemu okazał się styropian, najzwyczajniejszy, gruboziarnisty. Trochę czasu zajęło wydłubywanie dużych kulek ale jak już garść była to banan na facjacie. W efekcie okazało się, że dwie takie kuleczki (3-4 mm), potrafiły podnieść trzy białe, które zasadniczo nie lewitują. Garść kuleczek okazała się zdecydowanie na wyrost i straciłem może z dziesięć sztuk a rybek się połowiło, oj połowiło. Wniosek na dziś, gdybym miał to powtórzyć to kawałek styropianu, najzwyklejszego, nawet z wypełniacza po jakimś sprzęcie co był w kartonie, haki bezzadziorowe, przyponówka i do dzieła. Edit. Znajomy poszedł krok dalej i gotowe (powiązane), przypony zalewał jakąś pianką montażową, węzeł i łopatkę haka. Potem doszlifowywał papierem ściernym a w efekcie musiał stosować śrucinę 0,5-0,6 g aby hak nie wypłynął. Edytowane 4 Września 2023 przez Docio 1
JKarp Napisano 5 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Września 2023 17 godzin temu, Borovvsky napisał: Lekko odkopuje temat Wszędzie na sklepach brak na stanie takich przyponów: Przypony Guru QM1 With Bayonet Rigs 10cm - roz.10 A miałem na nie chrapkę. Macie jakieś fajne zamienniki? Z Prestona tez jakoś brak na stanie wszędzie. Chciałem gotowe bezzadziorowe przypony z bagnetem i te QM1 fajnie mi się dopasowywały (dobre opinie też), ale od kilku tygodni w każdym sklepie brak na stanie - celuje w wielkość haczyka 10 - bo używam głównie waftersów 10mm. Słyszałem też kiedyś o Prestonie, że ma jakąś konkurencję do tych przyponów, ale nie mogę też z hakiem 10 znaleźć. Na pewno chciałbym bezzadziorowe, bo muszę podszkolić technikę holu, a w przyszłym roku chce połowić na wodach koła mojego, a tutaj no-kill i bezzadziorowe wymagane. Odezwij się na PW dam Ci namiar kto robi przypony i robi je w sensownych cenach. Nie wiem skąd ten owczy pęd do haczyków bez zadziora skoro one robią największą krzywdę. JKarp 1
Borovvsky Napisano 5 Września 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 5 Września 2023 1 godzinę temu, JKarp napisał: Odezwij się na PW dam Ci namiar kto robi przypony i robi je w sensownych cenach. Nie wiem skąd ten owczy pęd do haczyków bez zadziora skoro one robią największą krzywdę. JKarp To nie owczy pęd, to wymogi stowarzyszenia : P A dlaczego największą krzywdę? 1
zwykły michał Napisano 5 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Września 2023 29 minutes ago, Borovvsky said: To nie owczy pęd, to wymogi stowarzyszenia : P Owczy pęd czyli bezmyślne działanie stowarzyszenia. Osobiście nie widzę różnicy. 1
JKarp Napisano 5 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Września 2023 Godzinę temu, Borovvsky napisał: A dlaczego największą krzywdę? Bo nie trzymają ryby stabilnie szczególnie pod brzegiem gdy ona robi różne wolty i fikołki. Haczyk sie wypina i za chwile wpina. Poza tym taki haczyk tnie pysk ryby jak skalpel. JKarp 1
zwykły michał Napisano 5 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Września 2023 Jak może się wypinać i wpinać ponownie kiedy żyłka jest naprężona i wypadnie/zostanie wyciągnięty?
Docio Napisano 5 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Września 2023 29 minut temu, zwykły michał napisał: Jak może się wypinać i wpinać ponownie kiedy żyłka jest naprężona i wypadnie/zostanie wyciągnięty? Może, oj może. Przy przewrocie z boku na bok, lub z nawet niewielkiego wyskoku obrót przez grzbiet, hak np wypina się z górnej wargi a wbija w dolną lub nożyczki. To wypinanie też jest umowne gdyż to raczej rozcięcie jak nożem a nie typowe wyhaczenie. 2
mikolaj łódzki Napisano 5 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Września 2023 Haczyki używam z zagiętym zadziorem bo najlepiej się trzymają i mogę na nie łowić tam gdzie są wymogi bezzadziorowców. Micro zadzior to moim zdaniem najlepsza opcja. Największym problemem bezzadziorowców jest szansa na to że (przy większym haczyku i łowieniu na cieżko) haczyk może przebić się przez chrząstkę i holujemy rybę nie łukiem kolankowym a na przykład oczkiem albo zaczyna się obwijać i robić róże akrobacje a z tego ryba się na pewno nie uwolni bez naszej pomocy. 2
JKarp Napisano 5 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Września 2023 1 godzinę temu, zwykły michał napisał: Jak może się wypinać i wpinać ponownie kiedy żyłka jest naprężona i wypadnie/zostanie wyciągnięty? Może. I dodam, że nie jest to moje zdanie ale kilku ludzi z branży mający naprawdę wielkie doświadczenie w łowieniu karpi. JKarp 1
zwykły michał Napisano 5 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Września 2023 3 hours ago, Docio said: Może, oj może. Przy przewrocie z boku na bok, lub z nawet niewielkiego wyskoku obrót przez grzbiet, hak np wypina się z górnej wargi a wbija w dolną lub nożyczki. To wypinanie też jest umowne gdyż to raczej rozcięcie jak nożem a nie typowe wyhaczenie. Przyznam, że słyszałem o tym. Jak najbardziej ma to sens i trzeba będzie zrezygnować z haczyków bez zadziora. Rzadko używam ale zdarzało się. 1
Rekomendowane odpowiedzi