Skocz do zawartości

Łowisko Morskie Oko (Mokotów), stawy 'Arkadia'

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Posiadam kartę wędkarską jednak nie jestem członkiem PZW ani nie mam opłaconych składek. Szukam miejsca gdzie mogę się wybrać na pierwsze wędkowanie w jakieś spokojne miejsce by zapoznać się i oswoić ze sprzętem. 

W oko wpadły mi 2 miejsca które nie są obficie zarybione i wydają się na 1 raz w porządku a są to - Staw 'glinianka' Morskie Oko na mokotowie jak i staw 'Arkadia'.

Dowiedziałem się ze te miejsca nie są własnością/dzierżawione przez PZW lecz chciałbym się upewnić czy wędkowanie w tych miejscach wymaga ode mnie dokumentów dodatkowych oprócz samej karty wędkarskiej np zezwolenia? Czy również muszę coś opłacić?

Napisano
On 9/18/2023 at 10:15 PM, Rekurencja said:

Dowiedziałem się ze te miejsca nie są własnością/dzierżawione przez PZW lecz chciałbym się upewnić czy wędkowanie w tych miejscach wymaga ode mnie dokumentów dodatkowych oprócz samej karty wędkarskiej np zezwolenia? Czy również muszę coś opłacić?

Zapytaj w sklepie wędkarskim i będą wiedzieli do kogo należy woda.

Napisano

Od kiedy Google gryzie? Wpisałem - dosłownie: Warszawa morskie oko wędkarstwo i jako pierwszy link wyskoczył ten

Wybaczcie ale nie covid jest groźny czy inna grypa, dżuma i malaria ale kretynizm, który błyskawicznie rozprzestrzenia się w sieci.

Napisano

Kretynizm to coś innego.

Moim zdaniem wszystkie pytania tego typu to brak umiejętności wyszukiwania informacji. Teoretycznie nic trudnego ale nie każdy ma regularnie takie potrzeby. 

Pozostane przy swoim zdaniu, że lokalny sklep będzie najbardziej aktualnym źródłem informacji.

Napisano

@Docio problem jest nie w ludziach i to jacy się urodzili. Nie pamiętam który filozof stwierdził że "dzieci nie stają się tym o czym rodzice ględzą ale tym czym są ".  A co do wyszukiwania informacji problem jest taki  że szkoła uczy bardzo dużo ale jednocześnie nie uczy niczego. Właśnie nie uczy umiejętności miękkich. Wyszukiwanie informacji, komunikacja to są rzeczy w dzisiejszym świecie potrzebne a nie tabliczka mnożenia, która jest na kalkulatorze. Zalewa się uczniów materiałem, który i tak zapomną ....... Nie twierdzę że umiejętności twarde są nie potrzebne ale powinno się ich uczyć (oprócz podstaw  matmy , j.polskiego ,j.angielskiego ) w szkole średniej gdzieś faktycznie uczy się już dla siebie i ma się wybór czego się chcę uczyć. 

Napisano
46 minutes ago, mikolaj łódzki said:

Nie pamiętam który filozof stwierdził że

Żyjesz w dobie internetu i można znaleźć ;) Nie znajduje takiego cytatu ale google sugeruje, że ot może być Jesper Juul. 

46 minutes ago, mikolaj łódzki said:

Wyszukiwanie informacji, komunikacja to są rzeczy w dzisiejszym świecie potrzebne a nie tabliczka mnożenia, która jest na kalkulatorze.

Wyobraź sobie, że nie zawsze będziesz miał przysłowiowy kalkulator pod ręką i co wtedy? Obsługa prostych narzędzi i umiejętność liczenia to podstawa a nikt nie zabierze Ci tego co wiesz. Moje dziecko mnoży na palcach bo tak nam było łatwiej i jest szybsza niż jej koledzy na kalkulatorze.

Poza tym nauka tabliczki mnożenia i wierszy na pamięć ma inny cel bo ćwiczysz pamięć.

Napisano

Przyzwyczajenie do kalkulatora to zło w czystej postaci. Odmóżdża całkowicie a człowiek traci zdolność liczenia. Wiem to bo sam to przeszedłem w technikum, gdzie przez dwa tygodnie robiłem same obliczenia do projektu i w pewnym momencie nie umiałem dodać 2 do 2 bez kalkulatora.

Kalkulator ma jeszcze jedną wadę, jak i wszystkie inne ułatwienia. Uniemożliwia podjęcie szybkiej decyzji.

Napisano (edytowane)

O pomylneło mi sie, Będzie miał na zapas :P
No jak widać umiejętność czytania ze zrozumieniem i u mnie zanika :(

Edytowane przez Wartburg
Napisano
W dniu 20.09.2023 o 10:34, zwykły michał napisał:

Żyjesz w dobie internetu i można znaleźć ;) Nie znajduje takiego cytatu ale google sugeruje, że ot może być Jesper Juul. 

Tak tylko piszę coś na szybko a potem zapominam  sprawdzić i dopisać ale teraz nie zapomniałem. Stwierdził tak Carl Gustaw Jung. 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Cześć. 

Nie wiem do końca o co tyle zamieszania - oczywiście widziałem artykuły jak ten. Szukałem w sieci również informacji na temat połowu na tym zbiorniku, przynależności, ew opłat i zasad jakie na nim panują lecz nic konkretnego nie znalazłem. Nie traktuje wpisów z gazet jako czegoś obiektywnego bo nie jest to w żaden sposób podstawa prawna. Link załączony wyżej jest z 2017r więc założyłem że coś mogło się zmienić.

W czasie zakładania tematu z pytaniem miałem nadzieje na odpowiedź od kogoś przechodził przez proces dowiadywania się o to i kojarzy zasady panujące na tej wodzie która nie należy do pzw. Że łowić tam można to oczywiste ale odnośnie kwestii takich jak zasady, przynależność czy opłaty nie były w internecie nigdzie wyszczególnione patrząc pod kątem podstawy prawnej. 

Odpowiedź mailową od urzędu dostałem po paru tygodniach. Online w formie chatu czy telefonicznie nikt nie potrafił na moje pytania odpowiedzieć - dla zainteresowanych wrzucam ją tutaj
rnbgXVP.png