Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
53 minuty temu, Alexspin napisał:

Ninja nigdy bym nie kupił, nie polecałem i nadal nie polecam. Natomiast Fuego (...) pracują u mnie (...) bez zarzutu od ponad dwóch sezonów

Ja trochę "nie kupuję" takiego argumentu :D mogę napisać tak samo... Ninja pracuje u mnie (mam 3 zestawy z 3 Ninjami) od 2 lat bez zarzutu i dlatego nie polecam Fuego B) co oczywiście ma się nijak. A wędkuję 3 razy w tygodniu po 2-3 godziny.

Nie jest to król kołowrotków ale nie gadajcie panowie że kołowrotek ze stajni jaxona czy mikado za 200 zł będzie miał super mechanizm w środku, a ninja to śmieć. Akurat ja przerobiłem już trochę kołowrotków za 200-300 zł w ostatnim czasie i wiem co mówię (piszę). Jeśli ktoś pyta o kołowrotek do 200-300 zł to z mojego doświadczenia polecam akurat Ninja za płynność pracy ponadprzeciętną w tym przedziale cenowym i (w moim przypadku) bezawaryjność i to na 3 egzemplarzach, a jak już podkreślałem np. 4000 rzucam głównie przynętami +30g.

Inaczej - ktoś z Was użytkował tę Ninję w wersji "20 LT" przez jakiś czas, że takie doświadczenia złe macie? Czy tylko "nie wiem ale się wypowiem"?

Edytowane przez Kusy
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Kusy napisał:

Inaczej - ktoś z Was użytkował tę Ninję w wersji "20 LT" przez jakiś czas, że takie doświadczenia złe macie? Czy tylko "nie wiem ale się wypowiem"?

Nie było to z Twojej strony asertywne.
Nigdy nie wypowiadam się na temat, którego nie znam z autopsji, lub co najmniej opinii osób, do których mam zaufanie i z którymi się konsultuję.
Co do Ninji, co prawda nie miałem styczności z rozmiarem 2000, ale 2500 po dwóch kilkugodzinnych użytkowaniach wrócił w ramach reklamacji do sprzedawcy i otrzymałem zwrot pieniędzy (nie zdecydowali się na wymianę), o czymś to świadczy.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Alexspin
Napisano

Ciekawa dyskusja, która świetnie pokazuje jak subiektywne są odczucia co do użytkowanego sprzętu. :)

Ryobi Zauber "full metal body" to kołowrotek legendarny. Mimo faktu, że nie raz przekornie to negowałem , to z czystym sumieniem mogę go polecić. Dobry nawój, świetny hamulec to na plus. Waga i często szumiąca rolka to takie drobne niedogodności.

Ryobi Slam-a miał Kumpel. Po jednym wypadzie nad wodę w deszczową pogodę zaczął wewnątrz szumieć. Jedna jaskółka..., ale niesmak pozostał.

Miałem Daiwę Ninja w wersji A. Irytował mnie luz na zawiasie składanej korbki (lt chyba ma już wkręcaną - poprawcie mnie jeśli się mylę) i brak łożyska w rolce kabłąka. Być może fakt ten powodował niemiłosierne skręcanie żyłki. Przy okazji napiszcie proszę, czy Ninja LT oraz Fuego mają łożysko w rolce.

Mam teraz Daiwę Regal do łowienia mikrowoblerkami. Kręci bardzo przyjemnie, przeżyła kąpiel w wodzie, kiedy wyrżnąłem orła po wpakowaniu nogi w bobrzą dziurę. Nie rozkręcałem, wyschła bez mojej ingerencji. Nadal działa bez zarzutu.

Acha, wszystkie kołowrotki wymienione przeze mnie były podpięte do relatywnie delikatnych zestawów i nie ciągały przynęt stawiających duży opór w wodzie. Przy takim łowieniu sztuką by było je zajeździć. 

Napisano

Bardzo przyjemnie się czyta komentarze gdzie używacie dobrych argumentów .( Dzisiaj powinien mi przyjść Daiwa Fuego LT ) Mam nadzieję że niebawem dodam tu swoją opinię na jego temat . Trochę brakuje mi tu jeszcze głosów że "żadna z powyższych opcji nie jest dobra , ja bym brał coś innego" . 

Napisano
Godzinę temu, Alexspin napisał:

Nie było to z Twojej strony asertywne

Po prostu nie było żadnego argumentu konkretnego tylko „nie polecam” - jak jakaś zmowa „antyninja” :) tym bardziej ze trafił Ci się z tego co rozumiem wadliwy egzemplarz wiec swoją opinie opierasz na tym jednym doświadczeniu z Ninja. Gdyby Ci się trafił wadliwy Exsence to tez byś go już nikomu nie polecał?

Ja tez miałem podobna sytuacje z Okuma Altera. Dramat… pojechał na serwis. Przyszła nowa sztuka. 2 tygodnie i znów problemy. Trzeci raz nie zaufałem - zwrot kasy. Kolega kupił w tym samym czasie co ja. Używa do dziś ale jak się wymieniamy nad woda wędkami to za każdym razem biorąc moja Ninja i kręcąc mówi „mercedes” :D I na takiej podstawie mogę powiedzieć że dla mnie (moje odczucia) Ninja jest dobrym kołowrotkiem do 200-300 zł. 

Napisano
2 godziny temu, Kusy napisał:

ale nie gadajcie panowie że kołowrotek ze stajni jaxona czy mikado za 200 zł będzie miał super mechanizm w środku,

Nie wcinam się w dyskusję, bo nawet w ręku nie miałem tych kołowrotków. Jednak proponuję zainteresować się Jaxon Element QX 200 M. Co wrażliwszym może opaść szczęka. :D I nikt mi nie powie, że jakaś Daiwa za 400,- będzie lepsza. Ten Jaxon od 3 lat jest topowym kołowrotkiem z tej stajni a Daiwa, ta prawdziwa, zaczyna się od 800,- ale z Malezji. Oryginał to już wydatek od 1100,-

Napisano
2 godziny temu, Ubertroll napisał:

czy (...) Fuego mają łożysko w rolce

Niestety, jest tylko tulejka, ale bardzo łatwo można wymienić ją na łożysko dodając dwie podkładki.
Moim zdaniem zabieg zbędny, gdyż rolka kręci się bardzo gładko.

2 godziny temu, Kusy napisał:

tym bardziej ze trafił Ci się z tego co rozumiem wadliwy egzemplarz

Otóż nie masz racji. W reklamacji wnioskowałem o wymianę kołowrotka na niewadliwy, otrzymałem odpowiedź negatywną i informację, że nie polecają i dla tego zwrócono mi pieniądze. Chyba to coś oznacza.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Docio napisał:

Nie wcinam się w dyskusję, bo nawet w ręku nie miałem tych kołowrotków. Jednak proponuję zainteresować się Jaxon Element QX 200 M. Co wrażliwszym może opaść szczęka. :D I nikt mi nie powie, że jakaś Daiwa za 400,- będzie lepsza. Ten Jaxon od 3 lat jest topowym kołowrotkiem z tej stajni a Daiwa, ta prawdziwa, zaczyna się od 800,- ale z Malezji. Oryginał to już wydatek od 1100,-

Wierze Ci :D 

Dobrze to ujął @Ubertroll to wszystko to nasze „odczucia” i każdy broni swego. 

Różnica jest tylko taka że nie neguje żadnego innego jednocześnie chwaląc swój. Bardzo roztropnie podchodzę do kwestii „nie polecam” - taka opinie mogę wygłosić w momencie rzetelnego przetestowania sprzętu. W innych przypadkach co najwyżej mogę porównać coś do czego i opisać różnice. 

10 minut temu, Alexspin napisał:

W reklamacji wnioskowałem o wymianę kołowrotka na niewadliwy, otrzymałem odpowiedź negatywną i informację, że nie polecają i dla tego zwrócono mi pieniądze. Chyba to coś oznacza.

Może nie mili już na stanie i chcieli coś innego dać :D 

@Alexspin często zachwalasz kołowrotek Dragona i kijek Greystorm. Ogólnie kijek jest mocno kontrowersyjny w internecie. Zawsze go bronisz - jestem pewien ze jakby ktoś napisał że to „badziewie” to byś ruszył z argumentacja obronna. Dziwisz się mi? Mam, 3 różne, drugi sezon, miałem inne i porównałem - Mnie nie przekonacie ze Ninja jest zła. Nie jest najlepsza… tez wolałbym Fuego, ale do 300 zł uważam ze ciężko znaleźć coś o równie płynnej pracy. Tym bardziej że z tego co widzę jestem jedynym posiadaczem tego modelu od ponad roku dlatego wiem co pisze. 

Edytowane przez Kusy
Napisano
15 minutes ago, Kusy said:

Tym bardziej że z tego co widzę jestem jedynym posiadaczem tego modelu od ponad roku dlatego wiem co pisze. 

Jeżeli Ci to pomoże to miałem w rękach kilkanaście sztuk używanych, kilka nowych i moim zdaniem to udana konstrukcja. Gdybym miał porównać do Shimano w podobnej cenie to bym się nie zastanawiał.

Okuma robi przyzwoite kołowrotki i mam Okume Ceymar do lekkiego wagglera i jest bardzo przyzwoita. Tutaj można szukać konkurencji dla takiej Daiwy.

Napisano
2 minuty temu, zwykły michał napisał:

Jeżeli Ci to pomoże to miałem w rękach kilkanaście sztuk używanych, kilka nowych i moim zdaniem to udana konstrukcja.

Dzięki ;) 

ciężka dyskusja - mam wrażenie ze obalam mity. No ale jak to ktoś mądry kiedyś napisał „żyjemy w czasach gdzie łatwej rozbić atom niż obalić przesąd”

Napisano
3 minuty temu, LukaszPisz napisał:

Niedługo będę szukał kołowrotka i wędki do metody . Panowie liczę na waszą aktywność. 

Tylko Ninja! Inne nie istnieją :D

A tak serio to nie moja bajka wiec ja się udzielać już nie będę :) 

Napisano (edytowane)

Może nie mili już na stanie i chcieli coś innego dać

Zaskoczę Cię, mieli i mogłem się uprzeć przy wymianie, ale nie polecali, bo było sporo reklamacji...:P

kijek Greystorm

Mój wnuczek używa ten kijek (3,5-7g) już 4-tysezon i nie ma zastrzeżeń. W ubiegłym miesiącu wyjął na niego karpia 10kg, który skusił się na obrotóweczkę. Podczas holowania myśleliśmy, że to jego ostatni hol, ale wytrzymał.

kołowrotek Dragona

Podobnie jak Ty Ninję, informuję o kołowrotku, który przy cenie poniżej 150.- zł sprawuje się nadzwyczaj przyzwoicie. Z zastrzeżeniem - tylko 4-łożyskowy, 2-łożyskowe są słabe.

Mnie nie przekonacie ze Ninja jest zła. Nie jest najlepsza… tez wolałbym Fuego, ale do 300 zł uważam ze ciężko znaleźć coś o równie płynnej pracy.

Tutaj zgadzam się z Tobą w 95,0%%, dopóki nie zacznie rzęzić jak gruźlik, a to objawia się po różnym czasie użytkowania - według opinii ze wspomnianego sklepu zazwyczaj po pierwszym sezonie. :) Masz szczęście, że trafiłeś na wyjątkowy egzemplarz.

Konkluzja:
"Każdy ma swoich znajomych".

Edytowane przez Alexspin
Napisano
45 minut temu, LukaszPisz napisał:

Niedługo będę szukał kołowrotka i wędki do metody . Panowie liczę na waszą aktywność. 

Nie moje rejony, nie znam się, będę milczał.

Napisano (edytowane)
W dniu 26.10.2023 o 06:17, Alexspin napisał:

Oczywiście rozumiem Krzysztofie, że Ty dość intensywnie wędkujesz, a ja bywam na rybach dwa, góra trzy razy w miesiącu po trzy do czterech godzin, więc z oczywistych przyczyn nasze preferencje "nieco" się różnią.;)

Dlatego srać Daiiwe za dwie czy  trzystóki jak można za te pieiądz kupić coś znacznie lepszego Peen FiNn Noir

Edytowane przez ryukon1975
Napisano
22 godziny temu, LukaszPisz napisał:

Koledzy już postawili szlaban, bo to nie ich klimat. Za to jest mój i już widzę, że będzie ciężko wygrać z You Tube.

Taka podstawa, nie do method feeder lecz do metody gruntowej, bo tym jest ta technika, czyli będziesz szukał kołowrotka do metody gruntowej o relatywnie niskim obciążeniu zestawem do 60 g. No właśnie, od całkowitego ciężaru zestawu trzeba rozpocząć dyskusję na temat kołowrotka gruntowego.

Napisano

Obecnie posiadam  już jeden kij Sensas Black Arrow 3,9 , 20-70 g , 3 skład. Kołowrotek okuma barbaria . Ogólnie jestem z tego zadowolony lecz na drugi kij myślałem o kiju Daiwa n'zon 3,6 m ,  co do kołowrotka to jeszcze nie mam faworyta aczkolwiek myślałem o czymś ze stajni flagmana

Napisano

Kołowrotek szukałabym z Okumy ale tylko dlatego, że znam tą markę. Flagmana na oczy nie widziałem.

Daiwa Na Zon ma sporo pozytywnych opinii. Mam pellet wagglera ale tylko pomachałem przed domem i mógłbym zabrać na ryby gdybym miał czas.

Napisano
47 minut temu, zwykły michał napisał:

Daiwa Na Zon ma sporo pozytywnych opinii

Uważaj Michał... niektórzy tu mają alergię na Dajwy i szimano :D od razu problemy z gastryką :D  może lepiej znajdź dla kolegi kołowrotek taki wiesz minimum 600g... Będzie trwały bo waży tyle to musimy być trwały ! Proste...