konto doszkoły Posted August 9 Report Share Posted August 9 Siema mam taki problem bo nie wiem którą wędke wybrać na start mam 3 propozycje select sprint 1-5g, Robinson scorpio mikro spin 0.5-5 czy Robinson scorpio mikro spin 1-7g będe mega wdzięczny za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
konto doszkoły Posted August 9 Author Report Share Posted August 9 Teraz, konto doszkoły napisał: Siema mam taki problem bo nie wiem którą wędke wybrać na start mam 3 propozycje select sprint 1-5g, Robinson scorpio mikro spin 0.5-5 czy Robinson scorpio mikro spin 1-7g będe mega wdzięczny za pomoc Wędka będzie służyć głównie pod okonke Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inshore Posted August 10 Report Share Posted August 10 Trudno wydać werdykt, bo nikt nie wie gdzie łowisz i jakich przynęt używasz. Poza tym jest mało prawdopodobne, że ktoś miał z dwoma wędziskami do czynienia. Osobiście brałbym ten do 7g, bo spectrum przynęt się poszerza. To moja subiektywna opinia . 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 12 Report Share Posted August 12 Żadna z wymienionych przez Ciebie, polecam Grey Stream 1-7g zbiera pozytywne opinie, tania, posłuży do wędkowania zarówno z łódki, jak i z brzegu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 23 Report Share Posted August 23 (edited) On 8/9/2024 at 5:08 PM, konto doszkoły said: Wędka będzie służyć głównie pod okonke Na to nikt by nie wpadł Zacząłem rozglądać się za lekkim kijem na okonie. Myślę, że przynęty max 10g wystarczą na łowiska do 2-3m głębokości i minimalne szanse na przyłowy szczupaka lub sandacza. Zamierzam łowić w kanale o szerokości max 10m więc mogę biegać za rybą gdyby było trzeba. Wspomniany Grey Stream jest w wersji 1-7g i 2-12g, że nie wspomnę o długościach od 1.98m do 2.7m Którą wersję warto wybrać na takie łowisko i ryby? Widziałem też wklejanki. Warto w ogóle na to spoglądać? Ewentualnie coś innego z Kongera, Dragona lub Mikado. Muszę się rozejrzeć co mają dostępne żeby podać jakiś model. Do tych marek mam łatwy dostęp z rozsądną wysyłką. Wędek nigdy za dużo więc mogę kupić dwie. Edited August 23 by zwykły michał dopisek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted August 24 Report Share Posted August 24 (edited) W dniu 23.08.2024 o 11:28, zwykły michał napisał: Zacząłem rozglądać się za lekkim kijem na okonie Westin W3 2-10g. Znakomity kijek. Główka 2g + przynęta już świetnie czuć na kiju. Daje radę też z żelastwem. Tubular. Będziesz zadowolony. A jak coś tańszego i wklejka to Jaxon RedWind 1-9g. Chyba ze stajni Jaxona najlepsza "okoniówka". Kolega ma i sam parę godzin miałem przyjemność rzucać. Polecam. To szybki kijek i jakbym nie wiedział, że wklejka to bym nie poznał raczej Edited August 24 by Kusy 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 24 Report Share Posted August 24 (edited) 3 hours ago, Kusy said: Westin W3 2-10g. Znakomity kijek. Nie określiłem budżetu ale chciałbym się wyrobić do 150 zł. Ten Jaxon mieści się w budżecie i zapisze na listę. Dopisek; Znalazłem tego Jaxona w katalogu i pojawia się pytanie. Ten sam model ma wersje 1-7g i 1-9g o tej samej długości. Jest to możliwe w kijku za trochę ponad 100zł? Osiągają taką precyzję i oferują za takie pieniądze? Edited August 24 by zwykły michał dopisek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted August 25 Report Share Posted August 25 Kolega ma dokładnie wersję 1-7g. I ja i on nie schodzimy z główkami poniżej 2g i nie mieliśmy do „testów” 1-9g więc ciężko jest mi odpowiedzieć na to pytanie ogólnie coraz częściej zauważam że czucie przynęt jest niezwykle subiektywną sprawą. Ja lubię mieć ciut zapasu więc dla siebie wybrałbym pewnie wersję 1-9g 210 cm. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 25 Report Share Posted August 25 9 godzin temu, zwykły michał napisał: Ten sam model ma wersje 1-7g i 1-9g o tej samej długości. Jest to możliwe w kijku za trochę ponad 100zł? Dla tego polecam Grey Stream. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted August 25 Report Share Posted August 25 15 minut temu, Alexspin napisał: Dla tego polecam Grey Stream Dlaczego? Też Jaxon, ten sam budżet. To już naprawdę robi się męczące. Jeśli ten grey stream to złoty gral to bierz go Michal. Dwa kije są na świecie, grey stream i dragon rock coś tam… Osobiście uważam że do 250 zł co byś nie wybrał to będzie w 95% podobne. Możesz sobie pooglądać na YT i sam wyciągnąć wnioski. LINK 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 25 Report Share Posted August 25 9 minut temu, Kusy napisał: To już naprawdę robi się męczące. Jeśli ten grey stream to złoty gral to bierz go Michal. Dwa kije są na świecie, grey stream i dragon rock coś tam… Nie musi Ci się podobać. Ja nie krytykuję Twoich "super-hiper". Nie rozumiem złośliwości z Twojej strony. Polecam to co miałem w ręku, używałem lub używam. Mam chyba prawo do własnego zdania. Michał popatrzy, zastanowi się i sam wybierze. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 25 Report Share Posted August 25 (edited) 17 minut temu, Kusy napisał: Osobiście uważam że do 250 zł co byś nie wybrał to będzie w 95% podobne. Tu zgadzam się z Tobą w 100%. Edited August 25 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted August 25 Report Share Posted August 25 (edited) Problem w tym że bierzesz je (te 2 kije) na świecznik za każdym razem głosząc to w taki sposob jakby każdy inny wybór był złym wyborem. Przerabiałem to już z Tobą przy kołowrotku bo też tylko dwa akceptujesz (spinningowe). Mam wrażenie że jesteś sponsorowany przez tego Jaxona XD BTW… ten cały steam tez jest w tej samej długości 1-7g i 1-9g to dlaczego w sumie bardziej polecasz Steam od Wind? Edited August 25 by Kusy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 25 Report Share Posted August 25 2 hours ago, Alexspin said: Dla tego polecam Grey Stream. Jaką długość i cw na moje łowisko? 1 hour ago, Kusy said: BTW… ten cały steam tez jest w tej samej długości 1-7g i 1-9g to dlaczego w sumie bardziej polecasz Steam od Wind? Wezmę obydwa bo wędek nigdy za dużo Ale jakie długości i cw? W spinningu jestem bardziej niż zielony i zdaje się na Wasze zdanie. Na rzeki się nie wybieram, tylko kanały gdzie można podejść do samej wody a przy brzegu tylko regularnie koszona trawa. Żeby było weselej to jest Red Wind i Blue Wind. Świat spławika jest zdecydowanie prostszy jeśli chodzi o wybór kija WĘDKA BLUE WIND 1,80m 0,5-5g WĘDKA BLUE WIND 1,98m 0,5-5g WĘDKA BLUE WIND 1,98m 1-7g WĘDKA BLUE WIND 1,98m 2-12g WĘDKA BLUE WIND 2,10m 1-7g WĘDKA BLUE WIND 2,10m 2-12g WĘDKA BLUE WIND 2,28m 1-7g WĘDKA BLUE WIND 2,28m 2-12g WĘDKA RED WIND 1,98m 1-7g WĘDKA RED WIND 1,98m 1-9g WĘDKA RED WIND 2,10m 1-7g WĘDKA RED WIND 2,10m 1-9g WĘDKA RED WIND 2,28m 1-7g WĘDKA RED WIND 2,28m 1-9g WĘDKA GREY STREAM 1,98m 1-7g WĘDKA GREY STREAM 2,10m 1-7g WĘDKA GREY STREAM 2,28m 1-7g WĘDKA GREY STREAM 1,98m 2-12g WĘDKA GREY STREAM 2,10m 2-12g WĘDKA GREY STREAM 2,28m 2-12g WĘDKA GREY STREAM 2,50m 2-12g WĘDKA GREY STREAM 2,70m 3-12g Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted August 25 Report Share Posted August 25 (edited) Blue Wind to tubular ale kluskowaty trochę. Ja takich wędek nie lubię. Red Wind jest szybszy ale to wklejka więc też nie każdemu się spodoba. Do Jig’a spoko ale żelastwo jak dla mnie to tak średnio. Szukałbym wędki 2,00-2,10 cm. CW z przedziału 1-9g na okonie styknie. Cienka plecionka - ja używam Mikado Dreamline bodajże 0,035. Do tego fluorocarbon o wytrzymałości zbliżonej do plecionki lub ciut mnie (przypon z 1 metr) polecam Select 0,175. Małe agrafki z kretlikiem jeśli będziesz używał obrotowek. Ciężko doradzić taki kijek bo naprawdę każdy ma jakieś swoje „oczekiwania” co do sprzętu. Ale skoro to pierwszy taki kijek to weź RedWind 2,10 cm 1-9g lub GreyStream z tymi samymi parametrami. Będziesz miał wklejkę i tubulara i sam stwierdzisz co „fajniejsze” dla Ciebie. Edited August 25 by Kusy 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 25 Report Share Posted August 25 21 minutes ago, Kusy said: Ciężko doradzić taki kijek bo naprawdę każdy ma jakieś swoje „oczekiwania” co do sprzętu. Ale skoro to pierwszy taki kijek to weź RedWind 2,10 cm 1-9g lub GreyStream z tymi samymi parametrami. Będziesz miał wklejkę i tubulara i sam stwierdzisz co „fajniejsze” dla Ciebie. Oczekiwania to można mieć kiedy ma się doświadczenie Wezmę jeden i drugi. Dowiem się w końcu o co chodzi z wklejką i dlaczego są przeciwnicy i zwolennicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted August 26 Report Share Posted August 26 Mam skromne doświadczenie, ale wklejka jest fajna do animacji wszelkiego rodzaju gum (robaczki, larwy, narybek). Szczytówka drga na wszystkie strony co powoduje nieregularne ruchy samej przynęty co często kusi okonie. Przy tubularach to wędkarz musi więcej animować czyli namachasz się nadgarstkiem Ale za to wszelkiego rodzaju twarde przynęty na spolegliwej szczytówce zbyt wyginają wędkę - przynajmniej ja mam takie doświadczenie. Tak w skrócie mogę Ci opisać różnicę. Polecam Ci jeszcze co do przynęt gumowych zastosowanie czeburaszki szczególnie na imitację typu robak. Są według mnie bardziej skuteczne niż główka jigowa. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 26 Report Share Posted August 26 Część praktyczna jest dla mnie nowa, teorii trochę zdobyłem. Dawno temu w Wędkarzu Polskim było sporo artykułów o łowieniu okoni i czytałem niektóre nawet kilkanaście razy. Nikt wtedy nie wspominał o drop shot i cheburaskach. Na tym się zatrzymałem Skorzystam z okazji i popytam trochę. Co sprawdzi się lepiej do zbrojenia gum? Tradycyjne główki, haki offsetowe czy takie albo takie. Świat poszedł do przodu a ja zostałem w tyle 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inshore Posted August 26 Report Share Posted August 26 Najgorsza z możliwych odpowiedzi...to zależy. Najbardziej popularne są tradycyjne okrągłe główki. W zasadzie to możesz w nią zbroić każdą gumę. Ale możesz zbroić w trójkątne , które pozwalają poprowadzić jaskółki, tak żeby intrygująco odskakiwały na boki. W sumie to nie tylko jaskółki. Haki offsetowe przydają się w miejscach zaczepowych. Ale często kształt, sztywność gumy nie pozwala na ich zastosowanie. Kombinacja czeburaszki, offseta i f*****g leecha dała mi sporo ryb. Wielu pytających "jaką okoniówkę" nie podaje jakich przynęt chce używać. Twoje pytania sugerują, że chcesz łowić na gumy. Teraz pytanie, czy chcesz szurać po dnie, pukać po nim, czy agresywnie animować przynęty w toni. Z racji, że jest tyle wypadkowych, to osobiście nie potrafię podać idealnej recepty. W sumie to nie wiem, czy zazdrościć, czy współczuć tym, którzy potrafią podawać recepty z pełnym przekonaniem. Od siebie mogę napisać, że ostatnio najczęściej używam wędziska (oczywiście okoniowego), które jest opisane do 7 g, ma niecałe 2 m długości i pozwala bez problemu zatrzymać w miejscu szczupaka/sandacza rzędu 70 cm. Jak dodam, że waży 140 g, to tym bardziej przyprawię czytelnika o niedowierzanie. Acha, wędzisko pozwala spacyfikować fajną rybę, co nie znaczy, że tak robię. Linka mi na to nie pozwala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 26 Report Share Posted August 26 1 hour ago, Inshore said: Najgorsza z możliwych odpowiedzi...to zależy. Taka odpowiedź świadczy o wiedzy i doświadczeniu odpowiadającego. Nie ma jednej recepty na wszystko. 1 hour ago, Inshore said: Wielu pytających "jaką okoniówkę" nie podaje jakich przynęt chce używać. Twoje pytania sugerują, że chcesz łowić na gumy. Nie podalem a powinienem od razu. Na początek gumy ale jakie to jeszcze muszę poszukać. Pewnie coś w okolicy 3-5cm, twistery, rippery czy jakieś inne stworzenia bliżej nieokreślone. Kupię jakieś wahadłówki żeby zobaczyć czy to coś zmieni kiedy nie reagują na gumy. 1 hour ago, Inshore said: Teraz pytanie, czy chcesz szurać po dnie, pukać po nim, czy agresywnie animować przynęty w toni. Dno powinno być muliste ale pływające barki podnoszą wszystko z dna więc spodziewam się cienkiej warstwy. Jak będę łowił to dowiem się z czasem kiedy złapie trochę praktyki. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inshore Posted August 26 Report Share Posted August 26 Podglądałeś jak łowią lokalersi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 26 Report Share Posted August 26 Nie ma szans żeby podglądać Mogę oceniać na podstawie środkowej Anglii bo tutaj mieszkam. Tubylcy łowiący na spinning to margines. Od czasu do czasu można spotkać pojedyncze osoby. Większość sprzętu muszę importować z Polski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted August 27 Report Share Posted August 27 Jeśli masz możliwość brać dwa kije bez problemu i nastawiasz się na gumy i sporadycznie blachy to sugeruje taki zakup: 1. RedWind 2-2,1 m 1-7g 2. GreyStream 2-2,1m 1-9g Jeśli w 90% ma to być gumowe robactwo, kopytka, jaskółki to sugeruję bardziej z przedziału 4-7 cm. Główki jigowe, czeburaszki z zakresu 2-4g. Kopytka zakładałbym na główki jigowe w różnej konfiguracji. Robactwo (spróbuj tanty koniecznie) zakładałbym na czeburaszki. Oczywiście można też na odwrót w sensie kopyta na czeburaszkę, a robactwo na główki, ale u mnie lepiej sprawdza się ta pierwsza konfiguracja. Świetne są też oczywiście główki trójkątne z jaskółkami, ale u mnie się kuszą częściej małe sandaczyki Obrotówki uważam, że są skuteczniejsze od wahadłówek. Weź sobie jeszcze parę wirujących ogonków 4-6g (spinmad). Woblerków sensownych Ci nie polecę żadnych ponieważ jakoś mi nie wychodzi łowienie na nie i przez to też rzadko ich używam. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 27 Report Share Posted August 27 3 hours ago, Kusy said: Jeśli masz możliwość brać dwa kije bez problemu i nastawiasz się na gumy i sporadycznie blachy to sugeruje taki zakup: Przez chwilę myślałem o trzecim ale będą się dublowały i nie ma sensu. Take przynęty wydają mi się najbardziej sensowne i łatwo dostępne. Zawsze można zmienić zdanie. 3 hours ago, Kusy said: Kopytka zakładałbym na główki jigowe w różnej konfiguracji. Masz na myśli różne gramatury? 3 hours ago, Kusy said: Oczywiście można też na odwrót w sensie kopyta na czeburaszkę, a robactwo na główki, ale u mnie lepiej sprawdza się ta pierwsza konfiguracja. Jakiego rodzaju haki do czeburaszki? Znalazłem conajmniej trzy i podobno każdy do innych przynęt. Domyślam się, że można zauważyć różnicę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted August 27 Report Share Posted August 27 6 godzin temu, zwykły michał napisał: Masz na myśli różne gramatury? Tak. W sensie dobrze jest kombinować z gramaturą. Nawet tę samą gumę na główce 2g i 4g. Często robi to kolosalną różnicę. 6 godzin temu, zwykły michał napisał: Jakiego rodzaju haki do czeburaszki? Znalazłem conajmniej trzy i podobno każdy do innych przynęt. Domyślam się, że można zauważyć różnicę? To już kosmetyka. Ja wybieram z zadziorami małymi co by przynęta się lepiej trzymała. Ja dobieram hak tak żeby był (patrząc od przodu przynęty) w 1/4 do 1/2 długości. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts