Skocz do zawartości

Polecana wędka na okonie.

konto doszkoły
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.08.2024 o 13:39, Kusy napisał:

Blue Wind to tubular ale kluskowaty trochę. Ja takich wędek nie lubię. Red Wind jest szybszy ale to wklejka więc też nie każdemu się spodoba. Do Jig’a spoko ale żelastwo jak dla mnie to tak średnio. 
Szukałbym wędki 2,00-2,10 cm. CW z przedziału 1-9g na okonie styknie. Cienka plecionka - ja używam Mikado Dreamline bodajże 0,035. Do tego fluorocarbon o wytrzymałości zbliżonej do plecionki lub ciut mnie (przypon z 1 metr) polecam Select 0,175.  Małe agrafki z kretlikiem jeśli będziesz używał obrotowek. 
Ciężko doradzić taki kijek bo naprawdę każdy ma jakieś swoje „oczekiwania” co do sprzętu. Ale skoro to pierwszy taki kijek to weź RedWind 2,10 cm 1-9g lub GreyStream z tymi samymi parametrami. Będziesz miał wklejkę i tubulara i sam stwierdzisz co „fajniejsze” dla Ciebie.

W dniu 26.08.2024 o 05:37, Kusy napisał:

Mam skromne doświadczenie, ale wklejka jest fajna do animacji wszelkiego rodzaju gum (robaczki, larwy, narybek). Szczytówka drga na wszystkie strony co powoduje nieregularne ruchy samej przynęty co często kusi okonie. Przy tubularach to wędkarz musi więcej animować czyli namachasz się nadgarstkiem :)
Ale za to wszelkiego rodzaju twarde przynęty na spolegliwej szczytówce zbyt wyginają wędkę - przynajmniej ja mam takie doświadczenie. Tak w skrócie mogę Ci opisać różnicę.

Polecam Ci jeszcze co do przynęt gumowych zastosowanie czeburaszki szczególnie na imitację typu robak. Są według mnie bardziej skuteczne niż główka jigowa.

W dniu 27.08.2024 o 05:51, Kusy napisał:

Jeśli masz możliwość brać dwa kije bez problemu i nastawiasz się na gumy i sporadycznie blachy to sugeruje taki zakup:
1. RedWind 2-2,1 m 1-7g
2. GreyStream 2-2,1m 1-9g
Jeśli w 90% ma to być gumowe robactwo, kopytka, jaskółki to sugeruję bardziej z przedziału 4-7 cm. Główki jigowe, czeburaszki z zakresu 2-4g.  Kopytka zakładałbym na główki jigowe w różnej konfiguracji. Robactwo (spróbuj tanty koniecznie) zakładałbym na czeburaszki. Oczywiście można też na odwrót w sensie kopyta na czeburaszkę, a robactwo na główki, ale u mnie lepiej sprawdza się ta pierwsza konfiguracja.
Świetne są też oczywiście główki trójkątne z jaskółkami, ale u mnie się kuszą częściej małe sandaczyki :)

Obrotówki uważam, że są skuteczniejsze od wahadłówek. Weź sobie jeszcze parę wirujących ogonków 4-6g (spinmad). Woblerków sensownych Ci nie polecę żadnych ponieważ jakoś mi nie wychodzi łowienie na nie i przez to też rzadko ich używam.

Popieram w 100%.
Poza tym co napisał Mateusz, polecam również cykady. Bardzo często gdy nic nie bierze, cykada otwiera wodę.

W dniu 25.08.2024 o 10:29, Kusy napisał:

Mam wrażenie że jesteś sponsorowany przez tego Jaxona XD

Jest to ewidentne pomówienie. Zanim coś napiszesz uruchom szare komórki i przemyśl. Pozwolę sobie nadmienić, że Ty również polecasz wędki Jaxona, tyle że inny model, a ja polecam również wędziska Dragona i też mi za to nie płacą.:angry:

Ps
Jak wcześniej nadmieniłem, jeśli coś polecam, lub odradzam to z własnego doświadczenia, miałem w łapie, używałem i wiem jakie ma zalety i wady.

Edytowane przez Alexspin

3 hours ago, Alexspin said:

Jest to ewidentne pomówienie.

Wydaje mi się, że nie zrozumiałeś sarkazmu. Osobiście cenię to, że polecasz to co sam sprawdziłeś a nie widziałeś w katalogu. Często spotykam się z takim polecaniem na innym forum i odpycha mnie od pytania o cokolwiek.

3 hours ago, Alexspin said:

Popieram w 100%.
Poza tym co napisał Mateusz, polecam również cykady. Bardzo często gdy nic nie bierze, cykada otwiera wodę.

To dobrze :) Byłem z krótką wizytą w ojczyźnie i kupiłem kilka cykad i wirujących ogonków. Fajnie, że polecacie. 

Mam ambicje spróbować łowienia okoni w trakcie zimy. Jestem zielony w spinningu ale gdzieś trzeba zacząć.

Z literatury którą czytałem dawno temu pamiętam, że polecane były kolory takie motor oil, herbata z pieprzem i fioletowe. To mi się zawsze kojarzyło z okoniami ale najczęściej będę łowił w wodzie o przejrzystości kilkunastu centymetrów. Czy kolor będzie istotny? 

6 godzin temu, Alexspin napisał:

Pozwolę sobie nadmienić, że Ty również polecasz wędki Jaxona

Ale nie tylko jaxona, i tu jest różnica :P Bo jestem ostrożny z negowanie i polecaniem komuś czegoś. Ty nie masz z tym problemu - grey stream jest odpowiedzią na wszystko. Podejrzewam, że gdybym zapytał o samochód jaki polecacie od razu byś polecał ten co akurat masz i żaden inny. Każdy chwali swoje - normalne, ale albo nie przerabiasz innych kijków, albo TOBIE on akurat super pasuje (jak mi SG2 4-20g ale nie pisze o nim w co drugim temacie/poście).

W dniu 25.08.2024 o 09:35, Alexspin napisał:
W dniu 24.08.2024 o 23:42, zwykły michał napisał:

Ten sam model ma wersje 1-7g i 1-9g o tej samej długości. Jest to możliwe w kijku za trochę ponad 100zł?

"Dla tego polecam Grey Stream"

Dalej nie wiem czemu wskazujesz greystream a nie redwind - pytałem skoro jeden i drugi występuje w długości 2,10 i 1-9g (i 1-7g) Ty wskazałeś na greya, ja byłem ostrożny w wypowiedziach. Nie pisałem @zwykły michał "wybierz red wind".

3 godziny temu, zwykły michał napisał:

Z literatury którą czytałem dawno temu pamiętam, że polecane były kolory takie motor oil, herbata z pieprzem i fioletowe. To mi się zawsze kojarzyło z okoniami ale najczęściej będę łowił w wodzie o przejrzystości kilkunastu centymetrów. Czy kolor będzie istotny? 

Tutaj bywa różnie :D każda woda ma swoje prawa i do tego też okonki mają humorki. U mnie, a przynajmniej mam takie wrażenie super działa kolor z westina o nazwie Sangria. To jest taki mój faworyt, ale to u mnie nad wodą. Np. na szczupaka na lekko wybiorę zawsze (i nie idę bez tej gumy nad wodę) AbuGarcia McPrey. Przy grubszych przynętach hołduje Cannibalowi 15 cm w kolorze Olive/hot orange. Po paru wyjściach wyrobisz sobie opinię o swojej najlepsze przynęcie w najlepszy kolorze :D czego Ci życzę - pochwal się koniecznie może ściągnę i u mnie też zadziała ;)

Edytowane przez Kusy

To ja z innej beczki. Marzy mi się taka "okoniówka"

https://yamaga-blanks.com/blc3-82b/ , w wersji stałoszpulowej również występuje. Średnio wpisuje się w kanony wędzisk stricte pod pasiaki. Ale to, że wypluwa przynęty o tak szerokiej gramaturze, przy tej długości waży tyle co Grey Stream, pozwala bezproblemowo animować przynęty "szczytem do góry" kusi, żeby ją mieć.

Edit. A tu wersja 207 cm, do 7 g i wadze 77 g.

I trochę o okoniowaniu kanałowym.

Edytowane przez Inshore

Trochę to miłość platoniczna bo w rękach nie miałem ale... Ogólnie seria Finesse od Westina ma super pracę. Jest to dość szybki kij z delikatnie miększym szczytem. Uwielbiam takie wędki (choć miałem Robinsona Maverica z serii JIG który ma podobną charakterystykę tyle że szczyt to wklejka - nie przypadł mi do gustu, za miękki szczyt). Posiadam kijek serii W3 i czułość tego kija naprawdę bije na głowe BlueBird w wersji solid... przy czym BB do 5g a W3 do 10g.
Myślę, że czułość takiego blanku z charakterystyką wędki którą lubię to najlepsze dla mnie połączenie. Kolejną rzeczą jest długość kija. Dla mnie 220-230 cm to ideał, a jak widać W10 jest w punkt. No i zakres (CW) także mój ulubiony. W spinningu na szczupaka / sandacza idealnie... i tak w skrócie mogę Ci opisać dlaczego myślę, że to wędzisko dla mnie :D

Edytowane przez Kusy

4 godziny temu, Kusy napisał:

Podejrzewam, że gdybym zapytał o samochód jaki polecacie od razu byś polecał ten co akurat masz i żaden inny. Każdy chwali swoje - normalne

Ja bym się spytał pytającego do czego mu pojazd potrzebny. W kolejnym kroku wymieniłbym marki i typy ocynkowane i bez awaryjnych silników. Pytający sam musiałby wybrać uwzględniając swój zasób portfela. 

I tak, mój mi się świetnie sprawdza ale na pewno nie jest dla każdego i do wszystkiego. :) 

18 godzin temu, Kusy napisał:

Ale nie tylko jaxona, i tu jest różnica :P Bo jestem ostrożny z negowanie i polecaniem komuś czegoś. Ty nie masz z tym problemu - grey stream jest odpowiedzią na wszystko.

Primo, ja też - jak już pisałem i nawet Ty to zauważyłeś wcześniej - polecam również Dragona.
Secundo, polecam tylko to co sam przetestowałem, raczej rzadko podpieram się innymi opiniami, ale tylko podpieram nadal polecając to co sam używam.

18 godzin temu, Kusy napisał:

Dalej nie wiem czemu wskazujesz greystream a nie redwind

Bardzo proste - Grey Stream łowiłem i mogę opiniować to co sprawdziłem osobiście, natomiast Red Wind nie miałem nawet w ręku, a Ty polecasz go opierając się na doświadczeniach kolegi.

Dopóki nie zaczniesz czytać ze zrozumieniem, przykro mi, ale dyskusja jest jałowa.

Pozdrawiam.

11 godzin temu, Alexspin napisał:

Dopóki nie zaczniesz czytać ze zrozumieniem, przykro mi, ale dyskusja jest jałowa.

No i przyganiał kocioł garnkowi. Niestety, ale to Ty nie czytasz ze zrozumieniem i do tego wszystkiego doradzasz (w sumie to nie doradzasz a wychwalasz tylko swoje) jeden sprzęt który masz :) To tak jakbym raz w życiu był nad morzem powiedzmy w Mielnie i pisał wszystkim że „najlepiej jedź do Mielna bo tylko tam jest fajnie nad morzem”. Dlatego Alex jesteś coraz mniej poważnie traktowany na tym (i nie tylko na tym) forum. 

Po pierwsze: kolega ma RedWind, a ja jak pisałem wcześniej miałem okazję rzucać tym kijem i to nie 15 min, a na tyle żeby wyrobić sobie opinie. Przez ostatnie 2 lata przerobiłem łącznie 6 kijków uznawanych jako UL / XUL więc mogę wskazać lepsze/gorsze (dla mnie) rozwiązanie. Każdy był w moich rękach minimum 2-3 godziny. Na większości miałem przyłów czegoś większego. 

Po drugie: pięknie sam się zaorałeś. Wskazałeś to co masz z wyższością nad tym co ja poleciłem bo „sprawdziłeś osobiście”… dobrze :D teraz rozumiem. Polecasz tylko dwa kije bo je sprawdziłeś. Przynajmniej sprawa jest jasna dla mnie. Nie jesteś w ogóle opiniotwórczy tylko zwykły chwalipięta :P Na jakiej podstawie wskazujesz lepsze gorsze? Bo MASZ. A jak nie masz - to znaczy, że gorsze :D

Edit. I na koniec żeby było jasne - nie mam nic do greystreama, nie miałem w rękach tego nawet. Nie mam zdania. Nie będę negował, bo może sam bym się zakochał jakbym porzucał. Z dużą rezerwą jednak podchodzę do ochów i achów nad wędką za 100 zł.

Edytowane przez Kusy

On 8/28/2024 at 12:51 PM, Kusy said:

Tutaj bywa różnie :D każda woda ma swoje prawa i do tego też okonki mają humorki. U mnie, a przynajmniej mam takie wrażenie super działa kolor z westina o nazwie Sangria. To jest taki mój faworyt, ale to u mnie nad wodą. Np. na szczupaka na lekko wybiorę zawsze (i nie idę bez tej gumy nad wodę) AbuGarcia McPrey. Przy grubszych przynętach hołduje Cannibalowi 15 cm w kolorze Olive/hot orange. Po paru wyjściach wyrobisz sobie opinię o swojej najlepsze przynęcie w najlepszy kolorze :D czego Ci życzę - pochwal się koniecznie może ściągnę i u mnie też zadziała ;)

Kompletuję listę życzeń i trzeba będzie zamówić. 

Z pewnością będę opisywał swoje odczucia z punktu widzenia laika :) Od wielu lat jedynie spławikuje z lekką domieszką gruntu.

Nasunęło mi się odnośnie cykad Jaxona i Mikado. Różnią się  głównie ceną czy też odbiegają jakoś specjalnie jakością?

W dniu 29.08.2024 o 10:50, Kusy napisał:

No i przyganiał kocioł garnkowi. Niestety, ale to Ty nie czytasz ze zrozumieniem i do tego wszystkiego doradzasz (w sumie to nie doradzasz a wychwalasz tylko swoje) jeden sprzęt który masz :) To tak jakbym raz w życiu był nad morzem powiedzmy w Mielnie i pisał wszystkim że „najlepiej jedź do Mielna bo tylko tam jest fajnie nad morzem”. Dlatego Alex jesteś coraz mniej poważnie traktowany na tym (i nie tylko na tym) forum. 

Po pierwsze: kolega ma RedWind, a ja jak pisałem wcześniej miałem okazję rzucać tym kijem i to nie 15 min, a na tyle żeby wyrobić sobie opinie. Przez ostatnie 2 lata przerobiłem łącznie 6 kijków uznawanych jako UL / XUL więc mogę wskazać lepsze/gorsze (dla mnie) rozwiązanie. Każdy był w moich rękach minimum 2-3 godziny. Na większości miałem przyłów czegoś większego. 

Po drugie: pięknie sam się zaorałeś. Wskazałeś to co masz z wyższością nad tym co ja poleciłem bo „sprawdziłeś osobiście”… dobrze :D teraz rozumiem. Polecasz tylko dwa kije bo je sprawdziłeś. Przynajmniej sprawa jest jasna dla mnie. Nie jesteś w ogóle opiniotwórczy tylko zwykły chwalipięta :P Na jakiej podstawie wskazujesz lepsze gorsze? Bo MASZ. A jak nie masz - to znaczy, że gorsze :D

Edit. I na koniec żeby było jasne - nie mam nic do greystreama, nie miałem w rękach tego nawet. Nie mam zdania. Nie będę negował, bo może sam bym się zakochał jakbym porzucał. Z dużą rezerwą jednak podchodzę do ochów i achów nad wędką za 100 zł.

Polecany przez Ciebie Red Wind jest zaledwie kilkanaście zł droższy, a wynika to z bardziej "fikuśnego" uchwytu. To jakoś nie wzbudza w Tobie "rezerwy". Żenada.

Jednak dobrze oceniłem, dyskusja z Tobą to jak gadanie do obrazu. Nie zniżę się do Twojego poziomu i nie będę komentował.

Pozdrawiam.
Bez odbioru.

Edytowane przez Alexspin

12 godzin temu, zwykły michał napisał:

Nasunęło mi się odnośnie cykad Jaxona i Mikado. Różnią się  głównie ceną czy też odbiegają jakoś specjalnie jakością?

Moim skromnym zdaniem różnią się chyba tylko ceną. Ich łowność i skuteczność jest na porównywalnym poziomie.
Ostatnio wpadły mi w ręce cykady. Są bardzo ciekawe, już je przetestowałem, rezultat 3 okonki w godzinę.

Edytowane przez Alexspin

3 godziny temu, Alexspin napisał:

Polecany przez Ciebie Red Wind jest zaledwie kilkanaście zł droższy, a wynika to z bardziej "fikuśnego" uchwytu. To jakoś nie wzbudza w Tobie "rezerwy". Żenada

Odłącz sobie internet tak będzie lepiej. Nie porównuj swojego chorego stopnia podniecenia GEJstreame z moim racjonalnym (tanio!) poleceniem pierwszy raz w historii tego forum kija redwind. Dla Ciebie to szczyt technologiczny widzę… Wszędzie tylko to umiesz polecić. To jest żenada!

17 godzin temu, Kusy napisał:

Odłącz sobie internet tak będzie lepiej. Nie porównuj swojego chorego stopnia podniecenia GEJstreame z moim racjonalnym (tanio!) poleceniem pierwszy raz w historii tego forum kija redwind. Dla Ciebie to szczyt technologiczny widzę… Wszędzie tylko to umiesz polecić. To jest żenada!

Miałem zaproponować Ci żebyś włączył mózg, myślałem, że jesteś wędkarzem, ale okazało się, że jesteś bezmyślnym chamem, cynicznym ignorantem i niczym więcej.

Żegnaj, nie do zobaczenia.

Edytowane przez Alexspin

A ja czekam aż Michał sobie zakupi cokolwiek. Ciekawią mnie wrażenia z użytkowania. Grey Stream jest opiasany przez użytkowników jako med-fast. I to już jest informacja, która daje wiele do myślenia. Opis do 7 g. - no ciekaw jestem jak się precyzyjnie animuje miękkie przynęty o łącznej takiej masie. Stawiam, że średnio, tym bardziej, że miałem okazję nim porzucać. Nie moja bajka. 

Ostatnio łowię na wędzisko o  parametrach pokazanych na zdjęciu. Wyczuwam brania okonków rzędu 10 cm, jestem w stanie podać przynętę na 1.5 g główce i delikatnie obstukiwać dno. Nawet niespiningowe ryby się nie orientują, że wędzisko nie wpisuje się w mainstream.;)

20240831_130111.jpg

20240829_191322.jpg

20240829_191309.jpg

20240831_120218.jpg

20240831_120245.jpg

11 godzin temu, Alexspin napisał:

Miałem zaproponować Ci żebyś włączył mózg, myślałem, że jesteś wędkarzem, ale okazało się, że jesteś bezmyślnym chamem, cynicznym ignorantem i niczym więcej.

Żegnaj, nie do zobaczenia.

Stary chłop a zachowuje się gorzej niż dziecko. Wstyd. Ego większe niż IQ :P 

Dziękuję. Zamierzam skupić się na kanałach bo są nieprzewidywalne. Muszę obejrzeć w wolnej chwili bo większość jest do siebie podobna i można wyciągnąć jakieś wspólne wnioski. 

Kanały znam z łowienia na spławik a miejscówki warte uwagi z jeżdżenia rowerem.

• 1 miesiąc temu...

Doczekałem się sprzętu, spróbowałem nad wodą i co mnie zaskoczyło to odległość jaką osiągam rzucając 5cm gumą i 2g cheburaszką. 

Wypad był bardzo krótki. Rzuciłem ze 20 razy, urwałem trzy przynęty i pomęczyłem się z wiązaniem plecionki do fluorocarbonu. Wytrzymałość na węźle jest tragiczna albo plecionka się ślizga. Używałem Alberto Knot.