Kamil M Posted August 10 Report Share Posted August 10 Mam pytanie dotyczące łowienia na tzw. "heavy feedery" (czyli wędki o c.w. 120-150 g). Zdania na temat tego typu wędek są podzielone – jedni uważają je za "kije od miotły" i wolą używać innych alternatyw do tego typu wędzisk, inni z kolei chwalą sobie ich zalety. Jestem ciekaw, jakie są Wasze doświadczenia i opinie na ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted August 10 Report Share Posted August 10 Prawie każde wędzisko znajdzie swoje zastosowanie. Można go użyć w dość szybkim nurcie. A na wodzie stojącej możesz go użyć przy łowieniu dużych karpi (choć nie każdy się do tego sprawdzi). Osobiście mam dam-a z serii spezi compozit (chyba nie pamiętam dokładnie) 3.6m do 150g. Kij całkiem okej łowiłem nim karpie/karasie (tak miałem taki eksperyment krótki może 2 wypady i nie pisałem o tym na forum ) bawiłem się z sumikami karłowatymi, w morzu go moczyłem ale bez efektów. Kij używany przeze mnie żadko ale nie zamierzam go sprzedawać. Osobiście odczuwam że wędziskami z miękką szczytówką rzuca się ciut lepiej niż z normalną. Głównie odczułem różnice w celności a nie odległości ale to moje osobiste zdanie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 10 Report Share Posted August 10 Mam coś takiego* kupione jako eksperyment. Wędka jest niesamowicie czuła i przenosi najmniejsze drgania. Złowiłem kilkadziesiąt kleni około 10cm i kilka kiełbi. Brania bardzo czytelne i każde skubnięcie czuć na dolniku. * - Johncoo featherlight 3.9m do 150g 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 11 Report Share Posted August 11 Konger Aviator cw 150 g jest moim podstawowym wędziskiem do połowu na granicy nurtu w Narwii, Bugu i Wiśle. Na sam nurt ma zbyt małe cw. Brania w rzece widoczne bezapelacyjnie pod warunkiem, że ustawi się go na sztorc. Do obciążeń 60-75 g rzuty siłowe, 100-125 g rzuty techniczne, szpula z żyłką 0,35 mm. W wodach stojących zmieniam szczytówkę na delikatniejszą, obciążenie symboliczne 20-40 g, druga szpula z żyłką 0,25 mm i również nie ma problemu. Opowieści o kiju od miotły lub krowim ogonie nie mają podstaw w stosunku do feederów lub karpiówek. To zasadniczo sztywne wędziska pracujące bardzo ładnie pod obciążeniem. Określenia te pasowały do dawnych wędzisk gruntowych a których naturalnym następcą są wędziska typu float. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted August 12 Report Share Posted August 12 (edited) Dobrej jakości feederem o cw 150 g można łowić zarówno ryby po 150 g jak i po 15 kg na różnych łowiskach. Oczywiście są też kompozytowe kołeczki które nadają się tylko na rzeki oraz średnie i duże ryby. Wszystko zależy od tego jaki kij wybierzesz. Oczywiście nie znaczy to że do łowienia małych ryb na krótkich dystansach należy wybrać feeder o długości 4 m i cw 150 g. Edited August 12 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts