Jump to content

Jakie są wasze doświadczenia w łowieniu na cieżki feeder?

Kamil M
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące łowienia na tzw. "heavy feedery" (czyli wędki o c.w. 120-150 g). Zdania na temat tego typu wędek są podzielone – jedni uważają je za "kije od miotły" i wolą używać innych alternatyw do tego typu wędzisk, inni z kolei chwalą sobie ich zalety. Jestem ciekaw, jakie są Wasze doświadczenia i opinie na ten temat.

Prawie każde wędzisko znajdzie swoje zastosowanie. Można go użyć w dość szybkim nurcie. A na wodzie stojącej możesz go użyć przy łowieniu dużych karpi (choć nie każdy się do tego sprawdzi). Osobiście mam dam-a z serii spezi compozit (chyba nie pamiętam dokładnie) 3.6m do 150g. Kij całkiem okej łowiłem nim karpie/karasie (tak miałem taki eksperyment krótki może 2 wypady i nie pisałem o tym na forum ) bawiłem się z sumikami karłowatymi, w morzu go moczyłem ale bez efektów. Kij używany przeze mnie żadko ale nie zamierzam go sprzedawać. Osobiście odczuwam że wędziskami z miękką szczytówką rzuca się ciut lepiej niż z normalną. Głównie odczułem różnice w celności a nie odległości ale to moje osobiste zdanie. 

Mam coś takiego* kupione jako eksperyment. Wędka jest niesamowicie czuła i przenosi najmniejsze drgania. Złowiłem kilkadziesiąt kleni około 10cm i kilka kiełbi. Brania bardzo czytelne i każde skubnięcie czuć na dolniku.

* - Johncoo featherlight 3.9m do 150g

Konger Aviator cw 150 g jest moim podstawowym wędziskiem do połowu na granicy nurtu w Narwii, Bugu i Wiśle. Na sam nurt ma zbyt małe cw. Brania w rzece widoczne bezapelacyjnie pod warunkiem, że ustawi się go na sztorc. Do obciążeń 60-75 g rzuty siłowe, 100-125 g rzuty techniczne, szpula z żyłką 0,35 mm.

W wodach stojących zmieniam szczytówkę na delikatniejszą, obciążenie symboliczne 20-40 g, druga szpula z żyłką 0,25 mm i również nie ma problemu.

Opowieści o kiju od miotły lub krowim ogonie nie mają podstaw w stosunku do feederów lub karpiówek. To zasadniczo sztywne wędziska pracujące bardzo ładnie pod obciążeniem. Określenia te pasowały do dawnych wędzisk gruntowych a których naturalnym następcą są wędziska typu float.

Dobrej jakości feederem o cw 150 g można łowić zarówno ryby po 150 g jak i po 15 kg na różnych łowiskach. Oczywiście są też kompozytowe kołeczki które nadają się tylko na rzeki oraz średnie i duże ryby. Wszystko zależy od tego jaki kij wybierzesz. Oczywiście nie znaczy to że do łowienia małych ryb na krótkich dystansach należy wybrać feeder o długości 4 m i cw 150 g. 

Edited by ryukon1975