Hubert19 Posted August 12 Report Share Posted August 12 Witam, Mam pewien problem z żyłką na moim spinningu, mianiowicie żyłka co jakiś czas obkręca się wokół pokrętła od hamulca, tworzą się takie zwoje. Ktoś ma pomysł czym może być to spowodowane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 12 Report Share Posted August 12 Jest skręcona. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert19 Posted August 12 Author Report Share Posted August 12 5 godzin temu, zwykły michał napisał: Jest skręcona. Jak temu zapobiec? Na innych kołowrotkach nigdy nie miałem takiego problemu, nawijam na mokro napiętą żyłkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 13 Report Share Posted August 13 Jeżeli problem dotyczy tylko tego kołowrotka to rolka na kabłąka może być zapieczona. Nie łowie na spinning i nie wiem czy rodzaj przynęty może mieć taki wpływ. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inshore Posted August 13 Report Share Posted August 13 19 godzin temu, Hubert19 napisał: Witam, Mam pewien problem z żyłką na moim spinningu, mianiowicie żyłka co jakiś czas obkręca się wokół pokrętła od hamulca, tworzą się takie zwoje. Ktoś ma pomysł czym może być to spowodowane? Nawinąłeś inną żyłkę, niż tę, którą do tej pory używałeś? Jest skręcona (np. od używania obrotówek), czy tylko układa się w "sprężynkę"? Jaka jest średnica i linki i jak lekkich przynęt używasz? 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 13 Report Share Posted August 13 Obrotówki zdaję się mają krętlik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert19 Posted August 13 Author Report Share Posted August 13 10 godzin temu, Inshore napisał: Nawinąłeś inną żyłkę, niż tę, którą do tej pory używałeś? Jest skręcona (np. od używania obrotówek), czy tylko układa się w "sprężynkę"? Jaka jest średnica i linki i jak lekkich przynęt używasz? Nawinąłem inną i był ten sam problem. Układa sie w takie zwoje na górze, tam gdzie pokrętło od hamulca. Przynęty same lekkie, bo to okoniówka. Max 5-6g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert19 Posted August 13 Author Report Share Posted August 13 Teraz, Hubert19 napisał: Nawinąłem inną i był ten sam problem. Układa sie w takie zwoje na górze, tam gdzie pokrętło od hamulca. Przynęty same lekkie, bo to okoniówka. Max 5-6g. a i średnica to 0.18 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Docio Posted August 14 Popular Post Report Share Posted August 14 Ekhm, tak z boku. Dla mnie wynika, że szpula jest za nisko i dlatego nierównomiernie nawija. Potrzeba założyć podkładki pod szpulę. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert19 Posted August 14 Author Report Share Posted August 14 17 godzin temu, Docio napisał: Ekhm, tak z boku. Dla mnie wynika, że szpula jest za nisko i dlatego nierównomiernie nawija. Potrzeba założyć podkładki pod szpulę. Są gdzieś specjalne, czy mogę podłożyć cokolwiek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inshore Posted August 14 Report Share Posted August 14 Tak z czystej ciekawości - podepnij w ramach eksperymentu kołowrotek do mocniejszego wędziska i porzucaj cięższymi przynętami. Napisz, czy problem nadal występuje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Docio Posted August 15 Popular Post Report Share Posted August 15 20 godzin temu, Hubert19 napisał: Są gdzieś specjalne, czy mogę podłożyć cokolwiek? Napisz jaki to kołowrotek, zrób zdjęcie szpuli z żyłką i umieść je tu na forum, bo na razie wszyscy działamy w ciemno a moja szklana kula wpadła w tryb awaryjny. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert19 Posted August 15 Author Report Share Posted August 15 3 godziny temu, Docio napisał: Napisz jaki to kołowrotek, zrób zdjęcie szpuli z żyłką i umieść je tu na forum, bo na razie wszyscy działamy w ciemno a moja szklana kula wpadła w tryb awaryjny. Jaxon stylus SX2000. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 16 Report Share Posted August 16 Nie wiem co się stało ale u mnie zdjęcia się nie wyświetlają, niemniej postaram się pomóc. Zakładam, na podstawie tego co pisałeś, że nie za bardzo orientujesz się o co chodzi. Proponuję obejrzeć pierwsze 6 minut tego filmu. Oczywiście możesz obejrzeć cały ale temat podkładki jest zawarty w tych pierwszych 6-ciu minutach. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert19 Posted August 16 Author Report Share Posted August 16 7 godzin temu, Docio napisał: Nie wiem co się stało ale u mnie zdjęcia się nie wyświetlają, niemniej postaram się pomóc. Zakładam, na podstawie tego co pisałeś, że nie za bardzo orientujesz się o co chodzi. Proponuję obejrzeć pierwsze 6 minut tego filmu. Oczywiście możesz obejrzeć cały ale temat podkładki jest zawarty w tych pierwszych 6-ciu minutach. No od niecałego roku wędkuję to zielony jestem w te sprawy . Coś pokombinuje na podstawie tego filmu i dam znać. Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 17 Report Share Posted August 17 (edited) W dniu 13.08.2024 o 19:39, zwykły michał napisał: Obrotówki zdaję się mają krętlik? Krętlik montowany przez producenta to taki gadżet, radzę wymienić na profesjonalne, łożyskowane. Są droższe ale w znacznym stopniu skuteczniejsze od fabrycznych. Poza tym stosuj przypony, one też mają montowany krętlik, to powinno w znacznym stopniu ograniczyć skręcanie żyłki. W dniu 16.08.2024 o 05:31, Docio napisał: Nie wiem co się stało ale u mnie zdjęcia się nie wyświetlają U mnie też się nie wyświetla. W dniu 16.08.2024 o 05:31, Docio napisał: Proponuję obejrzeć pierwsze 6 minut tego filmu. To powinno Ci pomóc, ale najlepszym rozwiązaniem ograniczającym do minimum skręcanie się linki (żyłki/plecionki) jest przekwalifikowanie się na zestawy castingowe - z ruchomą szpulą - pomyśl o tym. Edited August 17 by Alexspin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert19 Posted August 21 Author Report Share Posted August 21 Tutaj zdjęcie tego co się dzieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts