Jump to content

Skręcającą się żyłka

Recommended Posts

Witam,
Mam pewien problem z żyłką na moim spinningu, mianiowicie żyłka co jakiś czas obkręca się wokół pokrętła od hamulca, tworzą się takie zwoje.
Ktoś ma pomysł czym może być to spowodowane? 

5 godzin temu, zwykły michał napisał:

Jest skręcona.

Jak temu zapobiec? Na innych kołowrotkach nigdy nie miałem takiego problemu, nawijam na mokro napiętą żyłkę.

19 godzin temu, Hubert19 napisał:

Witam,
Mam pewien problem z żyłką na moim spinningu, mianiowicie żyłka co jakiś czas obkręca się wokół pokrętła od hamulca, tworzą się takie zwoje.
Ktoś ma pomysł czym może być to spowodowane? 

Nawinąłeś inną żyłkę, niż tę, którą do tej pory używałeś? Jest skręcona (np. od używania obrotówek), czy tylko układa się w "sprężynkę"? Jaka jest średnica i linki i jak lekkich przynęt używasz?

10 godzin temu, Inshore napisał:

Nawinąłeś inną żyłkę, niż tę, którą do tej pory używałeś? Jest skręcona (np. od używania obrotówek), czy tylko układa się w "sprężynkę"? Jaka jest średnica i linki i jak lekkich przynęt używasz?

Nawinąłem inną i był ten sam problem.
Układa sie w takie zwoje na górze, tam gdzie pokrętło od hamulca.
Przynęty same lekkie, bo to okoniówka. Max 5-6g.

Teraz, Hubert19 napisał:

Nawinąłem inną i był ten sam problem.
Układa sie w takie zwoje na górze, tam gdzie pokrętło od hamulca.
Przynęty same lekkie, bo to okoniówka. Max 5-6g.

a i średnica to 0.18

17 godzin temu, Docio napisał:

Ekhm, tak z boku. Dla mnie wynika, że szpula jest za nisko i dlatego nierównomiernie nawija. Potrzeba założyć podkładki pod szpulę.

Są gdzieś specjalne, czy mogę podłożyć cokolwiek?

3 godziny temu, Docio napisał:

Napisz jaki to kołowrotek, zrób zdjęcie szpuli z żyłką i umieść je tu na forum, bo na razie wszyscy działamy w ciemno a moja szklana kula wpadła w tryb awaryjny.

Jaxon stylus SX2000. :)

0?ui=2&ik=e3073efc1b&attid=0.1&permmsgid=msg-a:r5784313413439995599&th=191576a85d70e76a&view=fimg&fur=ip&sz=s0-l75-ft&attbid=ANGjdJ_Ex1_miZk9wj4kTrJVi3achATiUiIYhzqwhlX1Lp85AjPtaaYEJ9zirrsGJfozoYGQUTjZtFuCsRpqPDmatP09ozVMN8KCvmwktNsaUdBkkCChTRQYCNaDDbQ&disp=emb&realattid=191576a5aa74216e82f20?ui=2&ik=e3073efc1b&attid=0.2&permmsgid=msg-a:r5784313413439995599&th=191576a85d70e76a&view=fimg&fur=ip&sz=s0-l75-ft&attbid=ANGjdJ9NWtNk5tpO2Nr4yTAIWuGwmtZhXQJx4ZdhOAzO6MMARtiN8t4hCC4cN3yM3-rkMtqn-GdHodmhN7XxC7lwOAYEWUcO-ZdNdG0n4h1gmHpWiS5ZEul7utG7dbw&disp=emb&realattid=191576a4fb013b2d02b1

Nie wiem co się stało ale u mnie zdjęcia się nie wyświetlają, niemniej postaram się pomóc. 

Zakładam, na podstawie tego co pisałeś, że nie za bardzo orientujesz się o co chodzi. Proponuję obejrzeć pierwsze 6 minut tego filmu. Oczywiście możesz obejrzeć cały ale temat podkładki jest zawarty w tych pierwszych 6-ciu minutach.

7 godzin temu, Docio napisał:

Nie wiem co się stało ale u mnie zdjęcia się nie wyświetlają, niemniej postaram się pomóc. 

Zakładam, na podstawie tego co pisałeś, że nie za bardzo orientujesz się o co chodzi. Proponuję obejrzeć pierwsze 6 minut tego filmu. Oczywiście możesz obejrzeć cały ale temat podkładki jest zawarty w tych pierwszych 6-ciu minutach.

No od niecałego roku wędkuję to zielony jestem w te sprawy :D.
Coś pokombinuje na podstawie tego filmu i dam znać.
Dzięki za pomoc

W dniu 13.08.2024 o 19:39, zwykły michał napisał:

Obrotówki zdaję się mają krętlik? 

Krętlik montowany przez producenta to taki gadżet, radzę wymienić na profesjonalne, łożyskowane. Są droższe ale w znacznym stopniu skuteczniejsze od fabrycznych. Poza tym stosuj przypony, one też mają montowany krętlik, to powinno w znacznym stopniu ograniczyć skręcanie żyłki.

W dniu 16.08.2024 o 05:31, Docio napisał:

Nie wiem co się stało ale u mnie zdjęcia się nie wyświetlają

U mnie też się nie wyświetla.

W dniu 16.08.2024 o 05:31, Docio napisał:

Proponuję obejrzeć pierwsze 6 minut tego filmu.

To powinno Ci pomóc, ale najlepszym rozwiązaniem ograniczającym do minimum skręcanie się linki (żyłki/plecionki) jest przekwalifikowanie się na zestawy castingowe - z ruchomą szpulą - pomyśl o tym.

Edited by Alexspin