Skocz do zawartości

Skręcającą się żyłka

Hubert19
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, Hubert19 napisał:

Witam,
Mam pewien problem z żyłką na moim spinningu, mianiowicie żyłka co jakiś czas obkręca się wokół pokrętła od hamulca, tworzą się takie zwoje.
Ktoś ma pomysł czym może być to spowodowane? 

Nawinąłeś inną żyłkę, niż tę, którą do tej pory używałeś? Jest skręcona (np. od używania obrotówek), czy tylko układa się w "sprężynkę"? Jaka jest średnica i linki i jak lekkich przynęt używasz?

10 godzin temu, Inshore napisał:

Nawinąłeś inną żyłkę, niż tę, którą do tej pory używałeś? Jest skręcona (np. od używania obrotówek), czy tylko układa się w "sprężynkę"? Jaka jest średnica i linki i jak lekkich przynęt używasz?

Nawinąłem inną i był ten sam problem.
Układa sie w takie zwoje na górze, tam gdzie pokrętło od hamulca.
Przynęty same lekkie, bo to okoniówka. Max 5-6g.

Nie wiem co się stało ale u mnie zdjęcia się nie wyświetlają, niemniej postaram się pomóc. 

Zakładam, na podstawie tego co pisałeś, że nie za bardzo orientujesz się o co chodzi. Proponuję obejrzeć pierwsze 6 minut tego filmu. Oczywiście możesz obejrzeć cały ale temat podkładki jest zawarty w tych pierwszych 6-ciu minutach.

7 godzin temu, Docio napisał:

Nie wiem co się stało ale u mnie zdjęcia się nie wyświetlają, niemniej postaram się pomóc. 

Zakładam, na podstawie tego co pisałeś, że nie za bardzo orientujesz się o co chodzi. Proponuję obejrzeć pierwsze 6 minut tego filmu. Oczywiście możesz obejrzeć cały ale temat podkładki jest zawarty w tych pierwszych 6-ciu minutach.

No od niecałego roku wędkuję to zielony jestem w te sprawy :D.
Coś pokombinuje na podstawie tego filmu i dam znać.
Dzięki za pomoc

W dniu 13.08.2024 o 19:39, zwykły michał napisał:

Obrotówki zdaję się mają krętlik? 

Krętlik montowany przez producenta to taki gadżet, radzę wymienić na profesjonalne, łożyskowane. Są droższe ale w znacznym stopniu skuteczniejsze od fabrycznych. Poza tym stosuj przypony, one też mają montowany krętlik, to powinno w znacznym stopniu ograniczyć skręcanie żyłki.

W dniu 16.08.2024 o 05:31, Docio napisał:

Nie wiem co się stało ale u mnie zdjęcia się nie wyświetlają

U mnie też się nie wyświetla.

W dniu 16.08.2024 o 05:31, Docio napisał:

Proponuję obejrzeć pierwsze 6 minut tego filmu.

To powinno Ci pomóc, ale najlepszym rozwiązaniem ograniczającym do minimum skręcanie się linki (żyłki/plecionki) jest przekwalifikowanie się na zestawy castingowe - z ruchomą szpulą - pomyśl o tym.

Edytowane przez Alexspin