Jump to content

Czy ta zamiana ma sens

Dario1906
 Share

Recommended Posts

Siemanko mam kije Daiwa Nzone super slim 3.30 60g a spodobały mi się kije Matrix Ethos 3.3m 60g ma ktoś może te kije Matrixa i może się wypowiedzieć?? Czy jest sens zamieniać?? Dzięki wielkie Pozdro 

To Ty stwierdzisz nad wodą czy dobrze zrobiłeś i czy nowy sprzęt Ci odpowiada, nikt nie zrobi tego za Ciebie.

Po drugie dlaczego zmiana? Chcesz się pozbyć jednych żeby kupić drugie? Jeśli tak to nie ma to najmniejszego sensu tylko stracisz na kasie.

Edited by ryukon1975

14 minut temu, Dario1906 napisał:

promocji że nawet te 30% w drapieżniku to drożyzna:P

Jeśli sprzedajesz jedne żeby kupić drugie to i tak stracisz. Chyba że zachowasz te pierwsze ale to nie będzie wymiana tylko dokupienie dodatkowego zestawu kijów. Określ się co dokładnie chcesz zrobić bo dalej nie wiem.

Nie chcę się wcinać ale Panowie, skąd ten podział na mniejsze i większe ryby? Oba kije mają te same parametry, nawet nie zbliżone lecz te same. Ten podział wynika z "bo tak", czy może coś jest nie tak z cw Daiwa?

Przejrzałem opisy techniczne tych wędzisk. Miałem nadzieję że znajdę jakieś różnice które wskazywałyby na ich odmienność. Jednak próżne nadzieje. Ta sama długość, ten sam ciężar wyrzutowy, ta sama budowa czyli  2+2, to samo przeznaczenie czyli method feeder, cena ta sama. Ugięcie czy akcja też w opisie nie wskazują na żadne różnice. Osobiście nie widzę tu najmniejszych podstaw żeby szukać różnic w mocy czy przeznaczeniu ich na ryby o różnych wielkościach.

Nawet kolor jest ten sam bo obie czarne. :)

Edited by ryukon1975

Hmm.. dla niektórych znaczek firmowy  może ma znaczenie, bo jak ubrany w kombinezon Matrix, na koszu Matrix z półką i innymi  duperelami Matrix łowić Daiwą?? A nie daj by mieć na takim sprzęcie kij Jaxona lub innej marki - to fee, pase. 

Ot taki mój żarcik ;-) Nie bież tego do siebie

Ja powiem tak - jeśli łowiłeś kijami Daiwa i teraz masz ochotę potrzymać Matrixa i teoretycznie nic (poza poczuciem satysfakcji z nowego kija)  nie  zmieni się w sposobie  ich pracy - to śmiało zmieniaj. Jak to mawiała moja babcia "kto bogatemu zabroni" ;-)

Może różnic nie ma w specyfikacji tych kijków ale jak sami wiecie są osoby, które latami szukały takich które "idealnie leżą im w dłoni".

Jak coś to zawsze możesz starsze kije wrzucić do działu giełda i odzyskasz co nieco, a będziesz zadowolony z nowych

2 godziny temu, niebel napisał:

Hmm.. dla niektórych znaczek firmowy  może ma znaczenie, bo jak ubrany w kombinezon Matrix, na koszu Matrix z półką i innymi  duperelami Matrix łowić Daiwą?? A nie daj by mieć na takim sprzęcie kij Jaxona lub innej marki - to fee, pase. 

Ot taki mój żarcik.

Jaki to dyshonor dla Daiwy! To też żarcik ;)

Mnie życie nauczyło, że jak nie zobaczę u Kumpli, sam nie zaryzykuję i nie kupię, to się nie przekonam. Kup i się podziel wrażeniami - zawsze to będzie wartość dodatnia do zasobów forum. Co lepsze możesz się spotkać z opiniami zgoła odmiennymi. Ale zawsze może to być zaczątek kolejnej forumowej gównoburzy!

• 2 weeks later...
On 10/10/2024 at 8:25 AM, Docio said:

Spoko, nie spieszy się. Informacja jest na tyle intrygująca, że warto poczekać.

A więc. Swoje zdanie oparłem na artykule w angielskiej prasie. Test wędziska Daiwa N'Zon Super Slim ale to jest wersja 3m a temat był o 3.3m i lekko wyższym cw. A to zmienia postać rzeczy.

Autor artykułu określa model 3m jako przeznaczony na mniejsze ryby z okazjonalnym bonusowym karpiem. Wędzisko stworzone pod metodę więc musi podołać potworom w rozmiarze wigilijnym bo taki dominuje na angielskich komercjach.

Wersja 3m ma szczytówki 1oz i 1.5oz co moim zdaniem sugeruje i delikatniej biorące mniejsze ryby. Nie doczytałem do końca i napisałem swoją opinię.

Poczytałem, popatrzyłem i nie znalazłem niczego na którą wersję łowił a są dwie z cw do 40 i 50 g. Jeśli łowił na 40-tkę to nie zaskakuje mnie jego opinia, że jest to wędzisko na małe i średnie ryby, choć według mnie nie powinien mieć problemu z 3 kg zdobyczą.

No i fajnie, na szczęście, bo już myślałem, że brać wędkarska znalazła jakieś niedoróbki lub przekłamania. :) 

Anglicy rzadziej operują cw, raczej długość i tyle im wystarcza do szczęścia. Co kraj to obyczaj ;)

Osobiście mam alergie na opisywanie wytrzymałości na podstawie zalecanej grubości żyłki głównej i przyponowej. 

Ale jest to jakiś sposób, tyle, że kusi przypasić "lewą" wytrzymałość. Na przykład dla wspomnianego wędziska z cw 40 g zalecić linkę główną do 2,5 kg. No od razu oczami wyobraźni widzę jaki kijek wypas i klasa. ;) Złamać można tylko na kolanie, wszystko targa do 2,5 kg a nawet 3,0 kg. Czyżby nadmiar mocy? :)