Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zrobiłeś bardzo dobre ujęcie! Można policzyć promienie w płetwach. Gdybyś miał jeszcze jedno z widoczną całą linią naboczną to można policzyć ilość łusek. A to podstawowe parametry do oznaczania gatunków ryb.

Napisano

Jak widać może. Kiełbie jakie spotykałem zawsze miały cętki, płaski brzuch i wąsy. Ta rybka była całą jednolicie srebrna z ciemniejszym grzbietem a kształt bardziej jak kleń lub boleń. Jak widać ubarwienie jest różne, takiego nie spotkałem

Napisano (edytowane)
16 godzin temu, Przelajowiec napisał:

kleń lub boleń

Nie!
Narybek bolenia jest bardzo podobny do dorosłej ulkei, a barw klenia trudno byłoby się dopatrzeć nawet po ciemku.

W dniu 23.10.2024 o 06:04, ryukon1975 napisał:

Kiełb

Też tak uważam.

images.jpg.9fb7dbf3d38455c52e409209e4bc8bcd.jpg

Edytowane przez Alexspin
Napisano
13 minut temu, Alexspin napisał:

Narybek bolenia jest bardzo podobny do dorosłej ulkei

Dokładnie, Uklei. ;) Nie raz nad Narwią spotykałem różnych ludzi, którzy byli przeszczęśliwi, że gigantyczne Ukleje łowią na spławik. Niestety kilku nie dało się przekonać, że "uśmiech ryby" jest nie taki a były to bolki roczniaki.

Napisano
W dniu 23.10.2024 o 06:04, ryukon1975 napisał:

Zastanawia mnie tylko czy wędkarz naprawdę może nie znać jednej z podstawowych ryb czy to napisane w celu prowokacji?

Łowię rybki od kilku lat, wcześniej za dzieciaka.  Głównie wody stojące, stawy  od niedawna na większych zaporówkach. Byłem  jak @Przełajowiec zdziwiony kiedy jakiś czas temu złowiłem podobną rybę w lokalnym stawie. Nikt z łowiących na tym stawie nie wiedział co to jest. To był jedyny egzemplarz i do tej pory nie złowiłem kolejnego kiełbia.

Napisano
17 godzin temu, Przelajowiec napisał:

Kiełbie jakie spotykałem zawsze miały cętki, płaski brzuch i wąsy.

Ryby i inne organizmy żywe dostosowują się do warunków zewnętrznych jak np. warunki dna na danej wodzie i mogą się różnić. Czasem nawet bardzo znacznie.

Napisano
17 hours ago, Przelajowiec said:

Jak widać może. Kiełbie jakie spotykałem zawsze miały cętki, płaski brzuch i wąsy. Ta rybka była całą jednolicie srebrna z ciemniejszym grzbietem a kształt bardziej jak kleń lub boleń. Jak widać ubarwienie jest różne, takiego nie spotkałem

W Polsce występują trzy gatunki kiełbi. Białowąsy i Kesslera są prawnie chronione.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Docio napisał:

Dokładnie, Uklei. ;) (...)

Sorry, palcówka... :diabelek:

1 godzinę temu, zwykły michał napisał:

W Polsce występują trzy gatunki kiełbi. Białowąsy i Kesslera są prawnie chronione.

Dokładnie.
Na zamieszczonej przeze mnie fotce wyraźnie widać bliźniacze podobieństwo do rybki złowionej przez Pawła.

Edytowane przez Alexspin