Jump to content

"Średnica plecionek" dla fanów podawania "średnicy".

Inshore
 Share

Recommended Posts

Film który powinien otworzyć oczy tym którzy wierzą w cudowność sprzętu. Niestety daleko mu do technologi wojskowych czy kosmicznych. Należy też wziąć pod uwagę że to plecionka już dość kosztowna. Gdyby sprawdzić coś z niższych półek to by dopiero cuda były.

Na kanale akurat jest ponad 50 filmów z identycznymi testami. Obejrzałem kilka (daiwa, shimano, powerpro) i wnioski są ciekawe. Każda plecionka jest minimum o 120% grubsza od opisanej na opakowaniu niby średnicy. Do tego wytrzymałość  o dziwo najczęściej jest ciut większa (na węźle) niż podana na opakowaniu... 

Super kanał @Inshore nam tu pokazałeś :) i akurat wśród testowanych znalazła się plecionka, którą mam już w "koszyku" hehe i jednak się zdecyduje na zakup.

Wiadomo, że plecionka to splot, warkocz którego średnicy nie da się pomierzyć, więc posiłkowanie się parametrem średnicy jest kompletnie bezsensowne. Przy doborze plecionki należy sugerować się parametrem wytrzymałości, co też jest iluzoryczne, gdyż firmy/dystrybutorzy często podają wytrzymalość jaka im się przyśniła ostatniej nocy. Nie zawsze też wiadomo czy parametr wytrzymałości jest podawany na węźle, czy liniowy, więc przy doborze plecionki należy kierować się doświadczeniami użytkowników lub - co jest kosztowniejsze - własnym doświadczeniem. Nota bene, wszelkie testy przeprowadzane i publikowane przez producentów/dystrybutorów należy traktować z rezerwą, gdyż często są to chwyty marketingowe, które mają się tak do rzeczywistości jak istnienie Elfów, Hobbitów itp...

Ps
Na tak reklamowanych plecionkach VARIVAS i POWER PRO "przejechałem" się osobiście i nie wierzę w żadne "cuda", które zawierają ich oferty.

Edited by Alexspin