Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Inshore Napisano 28 Października 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Napisano 28 Października 2024 Jak w temacie. W sumie to cały kanał wart przejrzenia. 8
ryukon1975 Napisano 29 Października 2024 Zgłoszenie Napisano 29 Października 2024 Film który powinien otworzyć oczy tym którzy wierzą w cudowność sprzętu. Niestety daleko mu do technologi wojskowych czy kosmicznych. Należy też wziąć pod uwagę że to plecionka już dość kosztowna. Gdyby sprawdzić coś z niższych półek to by dopiero cuda były. 4
Kusy Napisano 29 Października 2024 Zgłoszenie Napisano 29 Października 2024 Na kanale akurat jest ponad 50 filmów z identycznymi testami. Obejrzałem kilka (daiwa, shimano, powerpro) i wnioski są ciekawe. Każda plecionka jest minimum o 120% grubsza od opisanej na opakowaniu niby średnicy. Do tego wytrzymałość o dziwo najczęściej jest ciut większa (na węźle) niż podana na opakowaniu... Super kanał @Inshore nam tu pokazałeś i akurat wśród testowanych znalazła się plecionka, którą mam już w "koszyku" hehe i jednak się zdecyduje na zakup. 4
Alexspin Napisano 29 Października 2024 Zgłoszenie Napisano 29 Października 2024 (edytowane) Wiadomo, że plecionka to splot, warkocz którego średnicy nie da się pomierzyć, więc posiłkowanie się parametrem średnicy jest kompletnie bezsensowne. Przy doborze plecionki należy sugerować się parametrem wytrzymałości, co też jest iluzoryczne, gdyż firmy/dystrybutorzy często podają wytrzymalość jaka im się przyśniła ostatniej nocy. Nie zawsze też wiadomo czy parametr wytrzymałości jest podawany na węźle, czy liniowy, więc przy doborze plecionki należy kierować się doświadczeniami użytkowników lub - co jest kosztowniejsze - własnym doświadczeniem. Nota bene, wszelkie testy przeprowadzane i publikowane przez producentów/dystrybutorów należy traktować z rezerwą, gdyż często są to chwyty marketingowe, które mają się tak do rzeczywistości jak istnienie Elfów, Hobbitów itp... Ps Na tak reklamowanych plecionkach VARIVAS i POWER PRO "przejechałem" się osobiście i nie wierzę w żadne "cuda", które zawierają ich oferty. Edytowane 29 Października 2024 przez Alexspin 3
Inshore Napisano 30 Stycznia 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 30 Stycznia 2025 Chiński spiek 0.053 vs mono FIume 0.10 vs japoński 4x Siglon #0.4 (w teorii 0.11). 4
Sandacz70 Napisano 1 Lutego 2025 Zgłoszenie Napisano 1 Lutego 2025 Znam temat.Zalega mi kilka plecionek w garażu bo nie trafiłem w rozmiar.Tak niestety się kupuje na chybił trafił a potem się schodzi z grubości lub dokłada.Jak się łowi na sprawdzone wyroby to już łatwiej ,ale czasami się chce coś nowego i zgaduj zgadula.Wydaje mi się że droższe plecionki japońskie z oznaczeniami grubości w PE rzadziej się różnią ,ale gwarancji nie ma niestety. 1
Szuetam Napisano 3 Lipca 2025 Zgłoszenie Napisano 3 Lipca 2025 Na kołowrotku jest napisane 0.16 290m mam plecionke 0.10 150m. Postanowiłam zrobić szybki podkład z taśmy izolacyjnej. Czy mógłbym zająć ok 1/3 szpuli taśma? Ok 30%
zwykły michał Napisano 4 Lipca 2025 Zgłoszenie Napisano 4 Lipca 2025 Jeżeli masz zapasową szpule do kołowrotka to nawiń plecionkę a na wierzch żyłkę którą chcesz użyć jako podkład. Wypełnij do 2-3 mm poniżej rantu i przewiń na szpulę główną. Będziesz miał perfekcyjnie nawinietą plecionke. Nikt Ci nie rodadzi z podkładami z taśmy izolacyjnej bo tego nie można policzyć żeby mieć pewność. Spróbuj a nauczysz się przeklinania jeśli jeszcze nie umiesz 1
Szuetam Napisano 4 Lipca 2025 Zgłoszenie Napisano 4 Lipca 2025 3 godziny temu, zwykły michał napisał: Jeżeli masz zapasową szpule do kołowrotka to nawiń plecionkę a na wierzch żyłkę którą chcesz użyć jako podkład. Wypełnij do 2-3 mm poniżej rantu i przewiń na szpulę główną. Będziesz miał perfekcyjnie nawinietą plecionke. Nikt Ci nie rodadzi z podkładami z taśmy izolacyjnej bo tego nie można policzyć żeby mieć pewność. Spróbuj a nauczysz się przeklinania jeśli jeszcze nie umiesz Szpule zapasowe są innej wielkości to chyba nic z tego by nie wyszło. Spróbowałem na oko....
zwykły michał Napisano 4 Lipca 2025 Zgłoszenie Napisano 4 Lipca 2025 Od biedy można zmierzyć głębokość i szerokość szpuli. Na podstawie tego określić z grubsza ile trzeba nawinąć.
Rekomendowane odpowiedzi