Dario1906 Napisano 29 Marca 2025 Zgłoszenie Napisano 29 Marca 2025 Siemanko wszystkim poproszę o mała konsultacje z fachowcami. Zacząłem kręcić sam przypon jeszcze nie najlepiej mi to idzie ale próbuje. Zrobiłem kilka różnych przyponów nad wodą zostałem oznajmiony że przy dwóch zestawach dałem za małe haczyki Dziękuję za opinię. Preston KKH-B 14 gumka 3mm Preston KKH-B 14 PushStop
mikolaj łódzki Napisano 29 Marca 2025 Zgłoszenie Napisano 29 Marca 2025 Zależy od przynęty. Jak włożysz oczko haka w dziurkę przez którą przekładasz włosa to grot musi wystawać ,jednocześnie musi być możliwość schowania haczyka za przynętą. Nie wiem jak lepiej to opisać.
zwykły michał Napisano 29 Marca 2025 Zgłoszenie Napisano 29 Marca 2025 3 hours ago, mikolaj łódzki said: Nie wiem jak lepiej to opisać. Wstaw zdjęcie.
Dario1906 Napisano 30 Marca 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 30 Marca 2025 Np. Ten haczyk do kukurydzy za mały że nie zate ryby.
zwykły michał Napisano 30 Marca 2025 Zgłoszenie Napisano 30 Marca 2025 Ziarenka kukurydzy mogą być różnej wielkości więc temat jest dyskusyjny. Wystaje obrysem poza ziarenko?
Dario1906 Napisano 30 Marca 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 30 Marca 2025 16 minut temu, zwykły michał napisał: Ziarenka kukurydzy mogą być różnej wielkości więc temat jest dyskusyjny. Wystaje obrysem poza ziarenko? Zgadza się temat dyskusyjny ziarenka są różne, poprostu interesuje mnie czy 14 to mogą być taki uniwersalnymi haczykami.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Docio Napisano 30 Marca 2025 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Napisano 30 Marca 2025 2 godziny temu, Dario1906 napisał: Zgadza się temat dyskusyjny ziarenka są różne, poprostu interesuje mnie czy 14 to mogą być taki uniwersalnymi haczykami. Nie ma uniwersalnych haczyków. W swojej idei protoplaści od razu wyodrębnili dwa wzory, które się sprawdzały i nadal sprawdzają. Pierwszy to okrągły dla wszelkich przynęt roślinnych, ciast, past, itp, gdyż dobrze utrzymuje przynętę a ona nie spada. Drugi to limerick, który świetnie sprawdza się przy wszelkich przynętach zwierzęcych. Na zdjęciu pokazałeś hak typu "ni pies, ni wydra". Sorki za porównanie ale producenci wymyślają już takie rzeczy, że głowa boli a jeszcze dopisują do tego jakieś wydumane ideologie. Określiłem go tak gdyż hak ten posiada cechy obu rodzajów, zupełnie jakby producent nie mógł się zdecydować. Z drugiej strony nie ma takiego kogoś, kto byłby w stanie zabronić Ci stosować dowolny hak dla dowolnej przynęty. Widać to nagminnie nad wodą, gdy na jednym zestawie co chwila ląduje czerwony, biały, kukurydza itp. I do takiego łowienia pokazany hak pasuje jak najbardziej. Trzeba się jednak liczyć z tym, że może pojawić się zwiększona ilość pustych zacięć i spięć ryb. 5
zwykły michał Napisano 30 Marca 2025 Zgłoszenie Napisano 30 Marca 2025 Wyglada jak Kamasan b911 i ten kształt dobrze się sprawdza przy łowieniu z wagglerem. Apropos kształtów to karpiowe przekraczają moją wyobraźnię.
Docio Napisano 30 Marca 2025 Zgłoszenie Napisano 30 Marca 2025 1 godzinę temu, zwykły michał napisał: Wyglada jak Kamasan b911 i ten kształt dobrze się sprawdza przy łowieniu z wagglerem. Rozumiem, że przy korku przebitym gęsim piórem już się nie sprawdzi. Hmmmm, to dobra zajawka na początek co najmniej pracy doktorskiej o skuteczności konkretnych haków zależnej od typu a może nawet rodzaju spławika. Nie, od rodzaju nie bo to na pewniaka praca na profesurę. 1
zwykły michał Napisano 31 Marca 2025 Zgłoszenie Napisano 31 Marca 2025 Tak łowie najczęściej, do bata wybieram haki z dlugim trzonkiem bo mam więcej skutecznych zacięć. Feederem łowie tak rzadko, że aż nie pamiętam 1
Rekomendowane odpowiedzi