TomaszŁebski Napisano 20 Lutego Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Cześć wszystkim, dopiero zaczynam przygodę z rybami. Kupiłem sobie drona z podglądem na żywo i systemem zrzutu przynęty prosto pod nos ryby. Ostatnio na łowisku starszy pan nakrzyczał na mnie, że to oszustwo i brak szacunku do wody. Przecież technologia idzie do przodu, prawda? Czy wy też uważacie, że siedzenie z kijem i czekanie godzinami to strata czasu, skoro można to załatwić w 5 minut elektroniką? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 20 Lutego Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego W pięć minut to raczej trzeba elektryką, elektronika ma za małe napięcie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 20 Lutego Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Przepisy są jednoznaczne czym można łowić i jak. O dronach nie ma słowa a nieprzestrzeganie przepisów to wykroczenie lub przestępstwo, w zależności od występku. Za to mandat prześlą Ci nowocześnie, z zastosowaniem najnowszych technologii, elektronicznym poleconym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 20 Lutego Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Autor posta wygląda mi na znudzonego trola. PS Jakby ktoś z tu obecnych zapomniał, ryby na rybach to ostatnie co mnie interesuje, Liczą sie okoliczności przyrody i kawa z ogniska 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 20 Lutego Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 1 godzinę temu, Wartburg napisał: Autor posta wygląda mi na znudzonego trola. Tak to właśnie odebrałem i dlatego taka była odpowiedź. Raczej niemożliwe jest zobaczyć z drona żerującą przy dnie na trzech metrach rybę i podać jej tam przynętę. Dlatego dla mnie to czysta prowokacja. Odpowiedziałem tylko dlatego że jest zima i się trochę nudzę. Inna sprawa że do "telewizora" czyli echosondy już można wypatrzeć rybę, podać jej przynętę i obserwować atak od początku po uderzenie w kij ale to zupełnie inna technologia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 20 Lutego Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Godzinę temu, ryukon1975 napisał: /---/ Inna sprawa że do "telewizora" czyli echosondy już można wypatrzeć rybę, podać jej przynętę i obserwować atak od początku po uderzenie w kij ale to zupełnie inna technologia. Stoję twardo i uparcie na stanowisku że do prawdziwej rzeki zagląda się wedką..... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszŁebski Napisano 20 Lutego Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2 godziny temu, ryukon1975 napisał: Tak to właśnie odebrałem i dlatego taka była odpowiedź. Raczej niemożliwe jest zobaczyć z drona żerującą przy dnie na trzech metrach rybę i podać jej tam przynętę. Dlatego dla mnie to czysta prowokacja. Odpowiedziałem tylko dlatego że jest zima i się trochę nudzę. Inna sprawa że do "telewizora" czyli echosondy już można wypatrzeć rybę, podać jej przynętę i obserwować atak od początku po uderzenie w kij ale to zupełnie inna technologia. Zarzucanie trollingu każdemu, kto ma inne podejście niż 'kawa i ognisko', to chyba lekka przesada. Szukałem tu merytorycznej porady od ekspertów, a dostałem wykład o parzeniu kawy. Jeśli technologia tak bardzo Was boli, to może warto zmienić nazwę forum na 'Klub Miłośników Ognisk'? Ja chcę po prostu skutecznie wędkować w XXI wieku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 20 Lutego Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego (edytowane) 10 godzin temu, Wartburg napisał: Stoję twardo i uparcie na stanowisku że do prawdziwej rzeki zagląda się wedką..... Ja też nie łowię z łodzi i w związku z tym nie używam echosondy bo nie mam tu nawet za wiele łowisk gdzie byłoby to możliwe. Jednak nie znaczy to że nie mogę wiedzieć jak łowią inni czy jak łowi się na innych łowiskach. Ogólnie też wolę tradycyjne wędkarstwo jak takie technologiczne cyrki ale każdy ma prawo wyboru. Drugi zaś mus znaleźć na tyle siły żeby na to patrzeć bez bólu i szanować. Szacunek zaś i tolerancja to coś ostatnio rzadko spotykane szczególnie w internecie. Dlatego jeśli ktoś chce to dla mnie może startować dronem z lodzi żeby z niego zanurzać przetwornik echosondy w wodzie i oglądać co pod powierzchnią oby mu tylko rąk na wędkę nie zabrakło. Edytowane 21 Lutego przez ryukon1975 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 21 Lutego Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego Ja sie nie upieram że mam "najracjejszą racje a jak nie to będe strzelać" Przedstawiam tylko własne podejście ...niestety o miejsce gdzie można jeszcze znaleźć święty spokój a ryby juz nie konieczne coraz trudniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 21 Lutego Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 1 godzinę temu, Wartburg napisał: .niestety o miejsce gdzie można jeszcze znaleźć święty spokój a ryby juz nie konieczne coraz trudniej. Zgadzam się i cieszę że ja takie mam pod ręką. Szukać śladu wędkarza trzeba przejść kilometry. Dojazd odcięty autostradą biegnącą wzdłuż rzeki. Brzegi zarośnięte na amen. Naprawdę bardzo niewielu wędkarzy już na tym łowisku zostało a i ci co są to tylko na wybranych miejscówkach gdzie jest jakiś dojazd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 21 Lutego Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego Wychowałem sie nad WIsła z wodą "po horyzont" ale jak zostane juz całkiem zgrzybiałym pierdzielem pewnie doceniłbym taką drobną rzeczkę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 22 Lutego Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego (edytowane) 16 godzin temu, Wartburg napisał: doceniłbym taką drobną rzeczkę.... Jak napisał kiedyś jeden dobry wędkarz "Powiedzieć idę nad rzekę"-bez nazw i bliższych określeń, może tylko wędkarz, który swoją rzekę odnalazł. Każdy ma swoją. Nie przeceniałbym też wód w Polsce bo jest raczej ubogo ta niby mała rzeka jest pod względem wielkości szesnasta w Polsce, czyli jeszcze bez tragedii. Choć jak porównam do rzek które widziałem w Ukrainie czy Rosji to wszystkie te wspomniane szesnaście do kupy wzięte nie dorównają tam jednej. Pomijając rozmiary cieszę się tym co mam oraz faktem że jest tak blisko że mogę tam pójść piechotą. Nawet teraz pomimo wspomnianej autostrady mam po drodze do rzeki dwa przejścia przez tą autostradę. Ogólnie więcej szczęścia jak rozumu jak to mówią. Wystarczy tylko później pokonać odcinek pomiędzy autostradą a rzeką a to kompletna dzicz. Edytowane 22 Lutego przez ryukon1975 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 4 Marca Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Marca (edytowane) W dniu 20.02.2026 o 21:28, TomaszŁebski napisał: Szukałem tu merytorycznej porady od ekspertów, a dostałem wykład o parzeniu kawy. Jeśli technologia tak bardzo Was boli, to może warto zmienić nazwę forum na 'Klub Miłośników Ognisk'? Ja chcę po prostu skutecznie wędkować w XXI wieku Aby wędkować skutecznie trzeba zrozumieć rzeke, tej bardzo rozległej wiedzy nie da sie kupić w sklepie, to są lata obserwacji i doświadczeń. To ze mi sie juz najzwyczajniej nie chce cisnąć na wyniki to mocno odrębna kwestia. Elektronika może być użyteczna do weryfikacji przemyśleń na podstawie własnego doświadczenia ale wiedzy i doświadczenia nie zastąpi, Podobnie jak zakup katany nie uczyni Cię samurajem - serio. Edytowane 4 Marca przez Wartburg 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 5 Marca Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Marca On 2/20/2026 at 8:28 PM, TomaszŁebski said: Ja chcę po prostu skutecznie wędkować w XXI wieku Nic się nie zmieniło i minimum niezbędnej wiedzy jest takie same. Nie pomogą Ci żadne drony jeżeli nie wiesz gdzie żerują, na czym żerują i jak żerują ryby. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi