Skocz do zawartości

Co nowego kupiliście?

szymonxx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dobre...

Zapomniałem o zamówionym kijaszku od Daiwy.

Dzisiaj dotarła paczucha pod okoniowe jaskółeczki.

Ultralekki Exceler 1,9m CW 2-10g

post-1419-0-23983800-1447187565.jpg

Odebrałem w paczkomacie kilkadziesiąt gumek Grubber Shad 7 i 9,5cm oraz plecionkę Kamatsu Techron Black 003mm

post-1419-0-18685900-1447187703.jpg

W mieście wieje i leje, ciekawe kiedy i czy w tym roku uda się przetestować nowe sprzęty?

Dobre...

Zapomniałem o zamówionym kijaszku od Daiwy.

Dzisiaj dotarła paczucha pod okoniowe jaskółeczki.

Ultralekki Exceler 1,9m CW 2-10g

attachicon.gifDaiwa Exceler.jpg

Odebrałem w paczkomacie kilkadziesiąt gumek Grubber Shad 7 i 9,5cm oraz plecionkę Kamatsu Techron Black 003mm

attachicon.gifKamatsuTechronBlack003.jpg

W mieście wieje i leje, ciekawe kiedy i czy w tym roku uda się przetestować nowe sprzęty?

Będziesz zadowolony ja mam w arsenale Daiwe Exceler Ultra Light Spin 1.95m 1-9g  ^_^ 

Edytowane przez marckus

Fajne wykonczenia ma ta wedka. A jaka ma akcje? Kolega lowi z lodzi ?

Wędka posiada szybką akcję. Jeśli o mnie pytasz to łowię czasami z pontonu. Głównie zabieram jak nie chce mi się nosić dłuższych wędzisk. Na krótkie wypady gdzie wiem, że nie ma trzcin i będę miał pole manewru na lewo i prawo :D No i niewiele miejsca zajmuje jak gdzieś jadę służbowo  :)

Edytowane przez marckus

Ta plecioneczka 0,03mm wytrzyma 2,85kg? Oj mam wątpliwości... :mellow: Ciekawe, czy przegrubiona, czy zawyżona wytrzymałość.

Może być przegrubiona. Ja teraz zakupiłem Berkleya Whiplasha 0,06 mm (wytrzymałość niby 10,6 kg), na innym kołowrotku mam power pro 0,10 mm (grubość Berkleya do Power Pro, bardzo podobna). Szczerze jakoś w to 0,06 mm nie chce mi się wierzyć  :huh: Zobaczymy jak długo Berkley zagości na mej szpuli  :D

Edytowane przez marckus

Ta plecioneczka 0,03mm wytrzyma 2,85kg? Oj mam wątpliwości... :mellow: Ciekawe, czy przegrubiona, czy zawyżona wytrzymałość.

Jeśli jest to faktycznie oryginał made in Japan, jeśli są tam wyłącznie włókna Dyneema, to jak najbardziej a nawet powiem, że to żaden szał lecz dość leciwy już przeciętniak. Najnowsze technologicznie włókna nie są mi znane ale te sprzed 4-ech lat mają dość "nierealistyczną" ;) dla nas wytrzymałość 0,01mm/~10kg. Włókno weszło szturmem do przemysłu ciężkiego i budowlanego wypierając stalowe liny, taśmy, zawiesia do dźwigów, liny cumownicze, itp.

Zobaczymy jak długo Berkley zagości na mej szpuli 

Myślę, że będziesz z niej zadowolony. Jedynymi jej mankamentami są: wyblaknięcie, ale na to możesz sobie zaradzić markerem. No i co gorsza, będzie się strzępiła po kilku wędkowaniach - ale spoko! - chodzi tylko o najbardziej eksploatowany fragment, czyli samiutka końcówka ok 0,5 m, którą pozostawiasz do zarzucania przynęty. Jeśli nic nie skopali w produkcji, to powinieneś być zadowolony, ja też ją sobie chwaliłem. Gdy przesiadłem się na PP 0,15, to miałem wrażenie, że Wiplash 0,06 mm była mocniejsza. A już na pewno, to jest cichutka na przelotkach. ;)

Jarku a jak ze skręcaniem i plątaniem?

Skręcaniem plecionki przez wirówki na przykład, to absolutnie się nie przejmuj. To nie jest żyłka i nie ma żadnej sprężystości, więc co oczywiste nie będzie się zachowywała tak, jak właśnie żyłka, że potrafi "wyprysnąć" ze szpuli. To traktuj na mięciutko! Plątanie, czyli np brody? Brody robią się z powodu kiepskiego kołowrotka. Jeśli masz dobry i sprawdzony w boju z plecionkami kołowrotek, to też machnij ręką. Jedyni, czego należy się bać, to zbyt lekkie przynęty i co za tym idzie luźne zwoje plecionki. Ja takich problemów nie miałem, bo jakoś super lekko nigdy nie łowiłem plecionką. Od tego są cienkie i niewidoczne żyłki. ;)

Skręcaniem plecionki przez wirówki na przykład, to absolutnie się nie przejmuj. To nie jest żyłka i nie ma żadnej sprężystości, więc co oczywiste nie będzie się zachowywała tak, jak właśnie żyłka, że potrafi "wyprysnąć" ze szpuli. To traktuj na mięciutko! Plątanie, czyli np brody? Brody robią się z powodu kiepskiego kołowrotka. Jeśli masz dobry i sprawdzony w boju z plecionkami kołowrotek, to też machnij ręką. Jedyni, czego należy się bać, to zbyt lekkie przynęty i co za tym idzie luźne zwoje plecionki. Ja takich problemów nie miałem, bo jakoś super lekko nigdy nie łowiłem plecionką. Od tego są cienkie i niewidoczne żyłki. ;)

No i Jarku dziękuję za info :) piwko się należy   :cheers:  :D

Edytowane przez marckus

Myślisz, że mnie tym przestraszysz? Przybywaj, ja stawiam, a jeszcze kijka wypróbujesz na garbuchach i sandałach! ;)

No mam nadzieję, że nie przestraszę :D Muszę wreszcie się wybrać gdzieś dalej niż lubuskie  :( także mam nadzieję, że uda się jakoś zgadać :)

Wszyscy chwalą się, co nowego sobie kupili? To i ja się pochwalę, co nowego kupiłem, by na mięciutko i na spokojnie przezimować. Choć nie związanego z wędkarstwem. Ja poszedłem w sprzęt stereo. Dostałem jakiegoś "joba" i inwestuję w taki sprzęt. Może kiedyś się okaże, że zgromadziłem fajną kolekcję takiego sprzętu. Muzyka towarzyszy mi od 12-13 roku życia, a to już szmat czasu i "wyplenić" się nie da. Wszelkie odmiany rocka, w tym hard, metal i heavy metal, to moje drugie życie. Więc w tym kierunku poszedłem i zakupiłem kolejny wzmacniacz Yamahy i kolejne kolumny Pioneera. Właśnie mam przerwę na "dymka" i zaraz wracam do testów i dalszego odsłuchu tego, co tygryski lubią najbardziej. ;)

Jeśli chodzi o lekkie przynęty, to ostatnio próbowałem skusić okonki smużakami 1-2g; wędzisko wklejanka 1-10g/300cm; plecionka 0,08mm (nie miałem akurat cieńszej) i ani jednego gniazda nie miałem przez około 4 godziny. Bardzo dużo zależy od kołowrotka i sposobu rzucania przynęty.

Moim zdaniu od nawoju.
Jak miałem Mistrala Odys 30 FD- to hmm. Kołowrotek po 2 miesiącach sprzedałem, a z plecionki robił kokardki. Oczywiście dostałą rolka w tyłek :P

Ogółem dobrze chodził, ale nie nadawał się na napletkę. Teram mam arcticę 4000 i to jest inna filozofia. [Oczywiście nie należę do osób, które chwalą się sprzętem ;) ]

A ty jakiego kręcioła używasz do tej wyklejanki? 

No i wreszcie doczekałem się przesyłki :D

pre_1447426637__tmp_14545-20151113_14365

Wędeczka Wychwood River & Stream 9' #4, kołowrotek Wychwood River & Stream 4/5.

Łączna waga wędki i kołowrotka to tylko 125 gram :D

Sznur muchowy pływający RIO Perception w rozmiarze #4, sztuczne suche muchy, podkład pod sznur, przypony.

Ryby strzeżcie się  :diabelek:  :D

Moim zdaniu od nawoju. (...)

A ty jakiego kręcioła używasz do tej wyklejanki? 

Masz rację, zależy od nawoju, a jego tworzy nie co innego jak kołowrotek.

Używam już dwa sezony Victus FDV 300M i w tym sezonie dokupiłem Armand HTX 300M. Sprawują się bez zarzutu nie tylko z "wklejankami", z plecionkami MIKADO Nihonto Octa Braid i Trython Mega Line.

Ps

Damian, przenieś tę dyskusję o kołowrotkach do odpowiedniego działu, bo tutaj zaśmiecamy... :(

Edytowane przez Alexspin

Rozmowa sama tak sie rozwija.. W koncu ktos kto uzywa sprzetu jaxon... Ja zastanawiam sie tez nad kolowrotkiem jaxon monolith ze stopu aluminium korpus itp. Nie ukrywam, ze podoba mi sie wizualnie.

Tez mam kolege, ktory ma 3 wedziska jaxona xt pro new generation -limited edition kije bardzo czule..a sa dyskryminowane przez "snobow". Dlatego tez zakupilem jaxona wklejanke ;)

Jak spamuje to sorki

(...) Ja zastanawiam sie tez nad kolowrotkiem jaxon monolith ze stopu aluminium korpus itp. Nie ukrywam, ze podoba mi sie wizualnie.(...)

Nie ważny wygląd, nigdy na to nie patrzę... Od razu powiem, wybór nie najlepszy. Jedyna zaleta to zapasowa szpula z aluminium. Uważam, że najlepsze z tegorocznej oferty to nieprzesadzone w design Tabias i Armand. Bardzo dobra relacja cena/jakość, nie przeładowane łożyskami (są tylko tam gdzie trzeba). Bardzo dobrze sprawują się zwłaszcza modele Match. Szczególnie odpowiada mi Armand, ze swoim wysokim przełożeniem 6,2:1 preferuję szybkie kołowrotki - takie subiektywne przyzwyczajenie.

Edytowane przez Alexspin

Ja próbuje dobierać sprzęt pod siebie i zwracam uwagę na kij, na kręcioł oraz napletkę. Być może mam podejście nieco ekstrawertyczne do wędkarstwa..ale mi to pasuje.

Np. Ryobi arctica pasuje do yorka blue diamond evo spin.

A nie miał nikt z was doczynienia z tym Jaxonem monolith ?