Skocz do zawartości

Co nowego kupiliście?

szymonxx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Eh, zamówiłem se kilka pilkerów (złomów) śledziokształtnych na zimowe dorszowiska.

Muszę uzupełnić zapasy bo i tak jakieś obciążenie potrzebuję.

Czy to jako przynęta czy ciężarek zawsze jest potrzebna.

A że koszt niewielki to zaproponowałem innym kolegom jak i Wam również.

Pilkery są bez kotwic, czyste niemalowane odlewy - mnie to nie przeszkadza, mam nadzieję rybom również :D

• 2 tygodnie później...

W minionym tygodniu byłem 3 dni pod rząd na rybach, w tym 2 dni na morzu i wytelepało mnie jak papugę w pralce, to powinienem mieć dosyć na dłuższy czas, a tu guzik ze spokoju. Pogoda zgniła, wietrzna i chłodna, a mnie nosi gdzie się wyprawić.

Z tych nudów pokażę swoje zakupy inwestycyjne.post-604-0-95812400-1416169868_thumb.jpg

Jest to silnik elektryczny Has Wing W20. Jak symbol wskazuje, jego uciąg to 20 lbs~ 10 kg, waga 2,3 kg, pobór prądu 7 i 12A(I, II bieg do przodu i tyłu). W promocyjnym pakiecie jest akumulator żelowy AGM deep cycle 35Ah, ładowarka procesorowa i " strażnik akumulatora".post-604-0-38921000-1416171237_thumb.jpg

Po co mi taki mały zestaw? I tak obawiam się, czy nie będę udawał startującego łabędzia, ale o tym napiszę w nowym wątku po próbach wodnych. Drżyjcie drapieżniki, znajdę was!!!

Edytowane przez kris1313

Drżyjcie drapieżniki, znajdę was!!!

Hehe, oby Ci pięt nie obgryzły jak je znajdziesz :D

Mnie też podkusiło na zakupy.

Dorobiłem się dwóch nowych kast z dobrego plastiku.

Tą dużą, budowlaną wywalę na działkę, może hodowlę dendroben założę?

Myślę, że będzie łatwiej pomieścić dwie kasty na ławkach a na podłodze będzie więcej miejsca dla wędkujących.

Hehe, oby Ci pięt nie obgryzły jak je znajdziesz :D

h.

No, trzeba myć nogi i nie pływać boso ha ha. Chyba żebyś właśnie wymyślił super wabik. Ale co tam flashery na trocie, trochę wyrzeczenia, a wynik ważniejszy, nieprawdaż!

A co do kasty w ogródku. Tak zrobiłem po zimie ze swoimi robaczkami. Zimę przeżyły w piwnicy w styropianowym pudle, a na dworze zniknęły po 2 mies. Czy zdechły, uciekły, czy coś je wyjadło nie doszedłem.

Skleroza coraz częściej mi doskwiera. :( W ferworze całorocznych wydarzeń i spraw ważniejszych zapomniałem o jednej małej ale dość istotnej rzeczy dla mnie a konkretnie do pojazdu. Pół godziny temu właczył mi się alarm sklerotyczny a pomny dwóch ostatnich zim i problemów z odśnieżaniem autka zakupiłem takie ustrojstwo. Można pomyśleć, że to przerost formy nad treścią ale mój dach jest na 180cm wysokości, jest dwa razy większy od standardowego dla osobówki i zgarnięcie czegokolwiek z niego to był nie lada problem a i tak zawsze się śniegiem uwaliłem. Teraz spokojnie zgarnę całość na bok. :) 

W minionym tygodniu byłem 3 dni pod rząd na rybach, w tym 2 dni na morzu i wytelepało mnie jak papugę w pralce, to powinienem mieć dosyć na dłuższy czas, a tu guzik ze spokoju. Pogoda zgniła, wietrzna i chłodna, a mnie nosi gdzie się wyprawić.
Z tych nudów pokażę swoje zakupy inwestycyjne.

Do Belly Boata będzie to używał?

Dostałem towar, kurier z dnia na dzień. Wydawałoby się, że to nic specjalnego ale tak nie jest. Opis aukcji jest wyjątkowo ubogi i nie oddaje nawet połowy użyteczności tej szczotki. Teleskop jest wykonany ze stalowych rurek o przekroju trójkątnym. Wygląda na dość grubą (0,2-0,3mm) nierdzewkę ale nie jestem do końca przekonany, czy aby tylko nie zabielana stal. Przycisk teleskopu obsłuży nawet dziecko ale sam się nie wciśnie a sama długość jest blokowana zatrzaskowo co 10-12cm. Samą szczotkę jak i skrobaczkę można odpiąć i używać samodzielnie. Tworzywo wygląda na ABS i ma kontrukcyjne wzmocniene żeberkowe. Na teleskopie jest pianka ochronna, która wygląda jak EVA, czyli spokojnie można trzymać gołymi rękoma w czasie mrozu.

Podsumowując, choć zależało mi tylko na obrotowej szczotce, to resztą rozwiązań jestem bardzo miło zaskoczony.

Wygląda na dość grubą (0,2-0,3mm) nierdzewkę ale nie jestem do końca przekonany, czy aby tylko nie zabielana stal.

Pewnie masz w domu coś z magnesem? Przytknij i zobacz, czy magnes się "klei" do tego. Do kwasówki nie ma prawa się kleić. Druga sprawa, ciężar. Kwasówka jest ciężka. Aluminium też nie przyciąga magnesu, ale jest zdecydowanie lżejsze.  ;)

Edytowane przez Jotes

A co mi tam?

Zainstalowałem na kokpicie łodzi naświetlacz ledowy 10W ale jednak światło jest rozproszone.

Potrzebowałem bardziej skupionego żeby oświetlać drogę przed wejściem do portu.

Zdecydowałem się na reflektor 9W - światła powinno styknąć a baterii nie zrujnuje

FOTO

Edytowane przez wind
edycja linku

A co mi tam?

Zainstalowałem na kokpicie łodzi naświetlacz ledowy 10W ale jednak światło jest rozproszone.

Potrzebowałem bardziej skupionego żeby oświetlać drogę przed wejściem do portu.

Zdecydowałem się na reflektor 9W - światła powinno styknąć a baterii nie zrujnuje

http://www.fotosik.pl/aukcje2/aukcjaPro.php?aucId=1111198&id=f60914a9379df556.html

Ciekawe, moc prawie taka sama, a strumień światła o niebo lepszy!

Czy stary reflektor zastąpisz tym, czy go zainstalujesz w zasięgu ręki aby nim kierować?

Taka jest różnica między naświetlaczami a szperaczami.

Jeden ma rozproszone światło, drugi skupione.

Ten naświetlacz 10W skieruję na prawą burtę.

Jak dobijemy do brzegu będziemy mieli dobre światło po zmierzchu.

Nowy szperacz zamontuję na tym samym maszcie, skierowany będzie w stronę dziobu dla oświetlenia wejścia do portu lub podobnych potrzeb.

Dokupiłem też dwa naświetlacze LEDowe 50W dla Klubu z czujnikiem ruchu InfraRed.

Jutro wyłączę lampę sodową na słupie w pobliżu którego cumuję.

Ta lampa powinna zapalać się samoczynnie kiedy będzie ktoś wpływał w ciemnościach.

Oby zasięg czujnika wystarczył :(

Na pewno zadziała w zasięgu 8m, w promieniu 120st.

Będzie nam świeciła chociaż z zasilaniem jest różnie.

Klub także szuka oszczędności więc lampa sodowa (min 400W) właściwie nie jest odpalana.

Żre energię i spala kasiorę.

Wolę polegać na własnych źródłach światła.

Przy okazji będę próbował założyć dodatkową rozdzielnię na tym słupie.

Wykorzystam ją do podłączenia nowej lampy oraz własnych potrzeb.

Może wreszcie dorobię się własnego licznika prądu i gniazda zasilającego 230V?

Łatwiej mi będzie podładować baterię czy wykorzystać jakieś elektronarzędzia w razie wykonywania prac na łodzi.

Taki jest plan a co wyjdzie?

Jutro będę wiedział więcej.

Jak to mówią: pożyjemy - zobaczymy.

Szperacz który kupiłem ostatnio tak się spodobał komandorowi klubu, że mu go odstąpiłem przed montażem.

W końcu jednak zdecydowałem się odpalić więcej kasy i kupić większy reflektor.

Decyzja padła na 30W LED - 6x5W

post-1419-0-01173600-1416833225_thumb.jpg

Będzie mi lepiej pasować kształtem do maszciku na kokpicie i dawać dużo więcej światła.

Pomiar wykazał pobór prądu rzędu 0.4A - nieźle :)

Nie wyczerpie mi akumulatora 65Ah.

Mam nadzieję, że sprawdzi się w praktyce.

Wydaje mi się, że wykrywacz ruchu (czujka infrared) reaguje na promieniowanie ciepła (podczerwone) ruchomych obiektów, które wchodzą w zasięg czujnika.

Nie zauważyłem do tej pory skutku oddziaływania fal od przepływających statków na pracę lampy.

Póki co mam zaniżone wartości na czujnikach i będę jeszcze je ustalał w sprzyjających okolicznościach.

Na razie nie jestem zbytnio zadowolony z działania tego naświetlacza.

Zadziałał dopiero kiedy wpłynąłem już między główki - za późno.

Lepiej reaguje na czynnik ludzki.

Możliwe, że zastosuję dodatkowy czujnik ruchu podłączony równolegle.

Kiedy dobijamy do przystani i pracujemy już na lądzie lampa działa i oświetla dobrze.

50W LED daje sporo światła.