okno Napisano 24 Listopada 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) To i ja się pochwalę. Dziś dotarło do mnie. Edytowane 24 Listopada 2014 przez okno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1313 Napisano 26 Listopada 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Zima idzie Pany, pora zadbać o ciepło w nogi. Trafiłem w Netto na takie skarpety i ujęły mnie swoją puszystością. Za jedyne 9,99 zeta można spróbować skuteczności. Skład: 91% acryl,5% nylon, 3% poliester,1% spandex. Są grube, mięsiste i długie. Importer duńczyk. To i ja się pochwalę. Dziś dotarło do mnie. No no Jasiu, gratuluję top modelu!!!Teraz nie zgubisz się, bo system AIS będzie Cię strzegł. Masz już Świadectwo operatorskie? Teraz już warto korzystać pełną gębą z dobrodziejstwa techniki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 27 Listopada 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) To i ja się pochwalę. Hmmmm, nie czuję się specjalistą ale patrzac na częstotliwości pracy i moc (Hi), to po wypłynięciu możesz monitorować cały Bałtyk. Nie rozumiem tylko do końca tych funkcji. Czy to chodzi o system kolizyjnego ostrzegania? I czy to chodzi aby Ciebie mieli "na widoku", czy też działa to w dwie strony? Edytowane 27 Listopada 2014 przez Docio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybek Napisano 27 Listopada 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Pracuje w obie strony. Ważne, że po wciśnięciu jednego przycisku możesz wezwać pomoc. Radio podaje twój namiar i sygnał alarmowy. Słyszą go i widzą jednostki na morzu i lądzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 27 Listopada 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Dzięki za wyjasnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybek Napisano 27 Listopada 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Doszły do mnie pilkery Mariusza Getki i morskie kotwice Sumato - zbroję się na dorszyka i troć. Kupiłem deko więcej bo domyślam się, że koledzy z którymi łowię rybska będą zainteresowani jak je obadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybek Napisano 27 Listopada 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 To i ja się pochwalę. Dziś dotarło do mnie. Zajefajne radyjko Janek. Będziesz pływać bezstresowo? Oby zawsze tak było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1313 Napisano 27 Listopada 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Temat komunikacji radiowej zasługuje na kilka słów węcej, bo dotyczy bezpieczeństwa na wodzie. Coraz śmielej sobie poczynamy wypływając na dorsze, trocie i łososie. Ale do rzeczy. Radio do słuchania może mieć każdy, ale żeby nadawać, trzeba posiadać tzw. Świadectwo operatora. Jest to dokument dla konkretnej osoby a nie jednostki pływającej czy radia. Wygląda to na upierdliwe utrudnienie, ale że dotyczy bezpieczeństwa na morzu, nie może być pozostawione przypadkowi. To nie CB radio do pyskówek. Opetator nadając na kanałach bezpieczeństwa musi używać ustalonych słów i informacji. Oczywiście w paśmie morskim są też kanały dla kapitanatów, obsługi pokładowej, rybaków itd. Teraz o systemie bezpieczeństwa ruchu statków AIS. Obejmuje on cały glob. Opiera się na komunikacji stacji bazowych z radiotelefonami UKF na jednostkach pływających. Fale radiowe w tym paśmie mają zasięg do horyzontu radiowego tj. ok.120 km, ale standardowa moc nadajników 25W zapewnia łączność do ok.50km. Współczesny radiotelefon po uruchomieniu automatycznie wysyła sygnał cyfrowy identyfikujący jednostkę, jej położenie geograficzne, prędkość i kierunek ruchu. Jednostki znajdujące się w rejonie operacyjnym centrum, obrazowane są na mapie. Informacja ta jest publicznie dostępna np. tu www.marinetraffic.com/pl/ais , zobacz to samo na stronie trojmiasto> ruch statków. Oglądanie nie wymaga instalacji programu ani logowania, a po kliknięciu symbolu jednostki zobaczycie bardzo wiele informacji o niej. Jeśli ciocia płynie statkiem z Australii, to możesz śledzić jej trasę znając nazwę statku. Niezależnie od tego systemu działa również podobny oparty na łączności satelitarnej. Dawny radiooficer jest teraz bardziej informatykiem, chociaż stare titata znają nadal, ale czyta je już komputer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 8 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Pół godziny temu właczył mi się alarm sklerotyczny a pomny dwóch ostatnich zim i problemów z odśnieżaniem autka I ja zakupiłem sobie "ustrojstwo" do odśnieżania, nie żebym cierpiał na jego brak, ale przypadkiem był;y akurat w Biedronce. A że wyglądało to na dość solidnie i estetycznie wykonane, a co najważniejsze teleskopowe (aluminium), To wziąłem dwa w tym jedno na prezent dla siostry do nowego autka, bo też Vana wybrała. Poprzednia moja zgarniaczka kupiona była w Kauflandzie i jest wyposażona w drewnianą długą rączkę (nie składaną). Rwałem tym nawet przymarznięty śnieg. Służyła mi ok 10 zim, ale czas już na zmianę. A zima tuż, tuż. Zima sio! Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piter Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Mam. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Piter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGorzow Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 A co tam masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piter Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Załącznik mi nie wchodzi :C Proszę Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Piter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Załącznik mi nie wchodzi :C Proszę Chcesz przez to pokazać, że do konkursu wystawiłeś zdjęcie skłusowanej ryby? Ładny pasztet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGorzow Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 No no no ladny pasztet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tammyy Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Chcesz przez to pokazać, że do konkursu wystawiłeś zdjęcie skłusowanej ryby? Ładny pasztet... Na to wygląda... Nie, żebym się czepiał, ale konkurs nazywał się "Drapieżnik jesieni", a kolega z boleniem (ładnym - nie da się ukryć) złowił swoją rybkę jeszcze latem... Ale cóż, tak wyszło z głosowania... Mimo wszystko gratulacje pięknego okazu Dawid... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Nie, żebym się czepiał, ale konkurs nazywał się "Drapieżnik jesieni", a kolega z boleniem (ładnym - nie da się ukryć) złowił swoją rybkę jeszcze latem...Ale cóż, tak wyszło z głosowania... Tu akurat wyszło prawidłowo - bolenie łowi się też jesienią (w zgodzie z RAPR). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tammyy Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Jeszcze doczytałem pewien punkt regulaminu, który mi „umknął”, mianowicie: „3. Przedmiotem konkursu jest fotografia ryby drapieżnej złowionej w terminie od 1 września 2014r do końca czasu trwania konkursu.” Spoko. To tytuł konkursu mi troszkę daty pomieszał. Zawsze myślałem, że jesień zaczyna się nieco później niż 1 września Ale rybka - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Zawsze myślałem, że jesień zaczyna się nieco później niż 1 września Jeżeli ADMIN mówi, ze jesień zaczyna się 1 września to liście brązowieją same z siebie i spadają z drzew na samą myśl o domniemanej obecności ADMINA. Co do domniemanego kłusownictwa @Pitera sprawę wyjaśnię osobiście. Póki co proszę o powstrzymanie się od komentarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Żadnych komentarzy, jasne. Mnie nie zastanawia domniemane kłusownictwo, czy inne sprawy związane z konkursem. Mnie zastanawia zupełnie co innego a raczej bawi. W dziale jest wiele różnych wątków, które o wiele, wiele lepiej pasują do faktu zdania egzaminu i otrzymana karty wedkarskiej. Autor jednak postanowił umieścić tę informację w wątku "Co nowego kupiliście". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tammyy Napisano 12 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Jeżeli ADMIN mówi, ze jesień zaczyna się 1 września to liście brązowieją same z siebie i spadają z drzew na samą myśl o domniemanej obecności ADMINA. Co do domniemanego kłusownictwa @Pitera sprawę wyjaśnię osobiście. Póki co proszę o powstrzymanie się od komentarzy. Dla mnie słowo admina jest jedynym słusznym (przynajmniej tu, na forum). Nawet jeśli powiedziałby, że zima zaczyna się 1. lipca Autor jednak postanowił umieścić tę informację w wątku "Co nowego kupiliście". Przypadek? Celowe działanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość woldi Napisano 12 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Przypadek? Celowe działanie? Tylko udowodnienie, że w Polsce można wszystko kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piter Napisano 12 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) U starostwy trzeba było zapłacić (a jak się płaci do dla mnie znaczy że coś się kupuje).A co do tego "kłusownictwa" to juz adminowi wyjaśniłem. Pzdr Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Piter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ozet Napisano 12 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Dobrześ to ujął Piter, wbrew być może efektownym, ale zbędnym "spiskowym teoriom dziejów". Czasem najłatwiej jest dostrzec źdźbło w oku bliźniego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 12 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Dobra, aby zamknąć temat @Pitera i jego ryby. Ryba została złowiona na łowisku komercyjnym, gdzie karta wędkarska nie jest wymagana, i faktycznie@Piter takowej nie posiadał posiadał ze względu na to, że nie było takiej potrzeby. Natomiast kilka dni temu skończył prawem wymagane 14 lat i zdobył/nabył/kupił kartę wędkarską, którą to nie omieszkał się nam pochwalić. Takie wyjaśnienia otrzymałem od zainteresowanego i muszę przyjąć je na wiarę, bowiem nie zakładam nigdy z góry, że ktoś postępuje nieuczciwie, a w tm wypadku nie posiadam możliwości weryfikacji otrzymanych wyjaśnień. Dla mnie sprawa jest zamknięta, przynajmniej do "następnego razu" . I kończymy dyskusję na ten temat, wątek jest o czymś całkiem innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeti Napisano 14 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Do Mistrall-a Aqua Pole 600 dołączyła 800 z tej samej serii. Wiosną można wrócić do zawodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi