wind Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 witajcie, czasem czytając niektóre posty i temat zauważamy, ze są koledzy, którzy nie posiadają elementarnej wiedzy o naszych obowiązkach. Pisaliśmy już o tym kiedyś, niestety na tyle dawno, że trudno odnaleźć odpowiedni temat . Poza wymaganymi dokumentami musimy posiadać również zezwolenie od tzw. uprawnionego do rybactwa na wybranym obwodzie rybackim. Może to być firma, stowarzyszenie, gmina, Lasy Państwowe lub osoba prywatna. I od takiego podmiotu musimy mieć zezwolenie. Aby owo zezwolenie otrzymać należy dowiedzieć się kto jest wspomnianym uprawnionym, zlokalizować jego siedzibę, udać się tam lub w inne wskazane przez niego miejsce, gdzie można nabyć zezwolenie oraz otrzymać informację jakie zasady obowiązują wędkarzy na danym łowisku. Zasady zwierają takie informacje jak: dozwolone metody, przynęty i zanęty, wymiary i okresy ochronne ryb, miejsca wyłączone z wędkowania lub do niego przeznaczone, czasem nawet wyznaczone pory dnia do wędkowania i inne przepisy. I dopiero wtedy, i tylko po spełnieniu tych wymogów możemy zgodnie z prawem i spokojnym sumieniem wędkować. Więc jeszcze raz po kolei: 1. dowiadujemy się kto jest właścicielem/dzierżawcą interesującego nas łowiska. 2. znajdujemy go, uzyskujemy zezwolenie, zapoznajemy się z regulaminem 3. łowimy wielkie ryby . Oczywiście jeśli łowimy na stawie "u wujka" czy sąsiada możemy tą procedurę mocno skrócić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yeti Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Ew wydłużyć o sprzątanie łowiska Ludzie patrzą jak na wariata mówiąc: "Panie tu za 2 dni będzie tak samo..." i co z tego ? Jeżeli 3/4 wędkarzy tak myśli to nic się nigdy nie zmieni w tym temacie. A czy nie przyjemniej byłoby nie wyciągać reklamówek ? Gdyby każdy choć trochę ogarnął to problem śmieci na łowiskach może by nie zniknął, ale znacząco się zmniejszył. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 To jest wymóg określony w regulaminie APR PZW. Ale jestem bardziej niż pewien, że na większości łowisk komercyjnych jest taki pkt regulaminu i zwykle jest respektowany przez łowiacych co nieczęsto zdarza się na łowiskach związku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 To jest wymóg określony w regulaminie APR PZW. Ale jestem bardziej niż pewien, że na większości łowisk komercyjnych jest taki pkt regulaminu i zwykle jest respektowany przez łowiacych co nieczęsto zdarza się na łowiskach związku. Jedną z kilku przyczyn takiej sytuacji jest fakt, że przy wyjściu z komercji są śmietniki a przy wodach publicznych zdecydowanie ich nie ma. Nie ma ich nawet w znanych lokalnej władzy miejscach wypoczynku weekendowego, czy sporej presji wędkarskiej. Jasne, że to nie usprawiedliwia braci wędkarskiej, jak pisałem to jedna z kilku przyczyn. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yeti Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Jedną z kilku przyczyn takiej sytuacji jest fakt, że przy wyjściu z komercji są śmietniki a przy wodach publicznych zdecydowanie ich nie ma. Nie ma ich nawet w znanych lokalnej władzy miejscach wypoczynku weekendowego, czy sporej presji wędkarskiej. Jasne, że to nie usprawiedliwia braci wędkarskiej, jak pisałem to jedna z kilku przyczyn. Dokładnie Docio żadne to usprawiedliwienie. Woże worki na śmieci w bagażniku i co za problem wystawić je gdzieś po drodze. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 (edited) Trafiłem na pozytywny odruch "oddolny z ludu".Przy ostatnich odwiedzinach jeziorka Wróbla Staw, mimo szarówki uwagę moją zwróciła kolorowa kartka w koszulce przybita do drzewka nad brzegiem.Pomyslałem,że ktoś szuka zagubionego psa, ale podszedłem zobaczyc o co chodzi. A tu apel NIE ZOSTAWIAJ ŚMIECI - jeśli przyniosłeś pełne opakowania, to nie będzie ci ciężko zabrać puste! Szaro pusto ciemno zimno i wietrznie, a ja poczulem się pokrzepiony, bo lubię to urocze i dzikie niegdyś miejsce My wędkarze stanowimy pewne bractwo i uważam, że zobowiązuje to nas do dobrego a nawet ponadprzeciętnego zachowania nad wodą. Edited December 14, 2014 by kris1313 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 przybita do drzewka Szkoda, ale liczą się chęci i sam fakt, że ktoś chociaż tyle własnej inicjatywy wykazał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 My wędkarze stanowimy pewne bractwo i uważam, że zobowiązuje to nas do dobrego a nawet ponadprzeciętnego zachowania nad wodą. Piękna dewiza/przesłanie Kris. Obawiam się jednak że potrzeba co najmniej dwóch pokoleń, aby Twój apel dotarł do świadomości większości wędkarzy. Dopiero zmiana pokoleń i mentalności, poprzez odpowiednią edukację, może coś zmienić w tej kwestii. Mówiąc brutalnie, musi "wykruszyć się" większość z tych, dla których wspólne znaczy niczyje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MultiFishing_pl Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 Bardzo dobrze napisane- wspólne czyli status zachowany i zarazem zaniedbany bo pzreciez ktoś inny sprzatnie,będzie dbał- tym tokiem myślenia nigdzie nie dojdziemy. Faktycznie musi minąć jeszcze sporo czasu zanim zrozumiemy,że musimy wspólnie dbać nie tylko o wizerunek danej grupy ale i przyrodę,tak aby można było tutaj wracać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z Kętrzyna Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Jedno jest pewne. Śmiecą też wędkarze, jak i inni. Tylko że wędkarzowi powinno zależeć na czystym łowisku. A jakoś o tym zapomina jak musi się schylić i swój śmieć podnieść. Są zasady jakie powinniśmy przestrzegać nad łowiskiem. Nie po to by nas ograniczyć, a po to byśmy cały czs mogli cieszyć się dobrodziejstwem natury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts