Jump to content

Nowelizacja ustawy o rybołóstwie morskim i idące za tym zmiany dla wędkarzy.

Slawoo
 Share

Recommended Posts

Przede wszystkim sa zmiany cen pozwolen roczna ma kosztowac ~ 180pln    http://orka.sejm.gov...tawy/2919_u.htm

Slawoo (dziękuję, uprzedzileś mnie) ruszył temat , bo nie ma innego wątku by zaprezetować przepisy morskie dot. wędkowania, a w kraju wrze" w sprawie nowej ustawy!!!! :o

Jest bardzo dużo zmian odbieranych negatywnie przez wędkarzy morskich i środowisko zwiazane z morskim hobby.

Dowiadujemy sie o nich praktycznie już po fakcie, bo ustawa czeka już tylko na podpis Prezydenta - mamy pozamiatane.

Drogi Adminie - jeśli i u nas dyskusja się rozwinie, to temat zasługuje na założenie nowego wątku p.t. PRZEPISY MORSKIE .

Tam umieścimy swoje przemyślenia, wątpliwości i rozumienie nowych uregulowań!

Dla przykładu, takim "samotnym wilkom" będzie łatwiej z pozwoleniem, bo znika "Sportowe zezwolenie połowowe dla osoby fizycznej" :)

Art. 90. 1. Wykonywanie rybołówstwa rekreacyjnego na obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej może być prowadzone na podstawie:

1)        pozwolenia na wykonywanie rybołówstwa rekreacyjnego wydanego dla:

a)       organizatora zawodów sportowych na prowadzenie połowów z brzegu lub ze statku albo

B)      armatora statku na prowadzenie połowów z jego statku;

2)        dowodu uiszczonej opłaty – w przypadku osób fizycznych niebędących podmiotami, o których mowa w pkt 1 – na prowadzenie połowów z brzegu lub z innych niż statek urządzeń pływających.

2. W czasie wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego:

1)        podmioty, o których mowa w ust. 1 pkt 1, są obowiązane posiadać dokument pozwolenia na wykonywanie rybołówstwa rekreacyjnego;

2)        osoba fizyczna, o której mowa w ust. 1 pkt 2, jest obowiązana posiadać dokument tożsamości, zawierający jej imię, nazwisko i adres oraz dowód uiszczenia opłaty.

3. Okręgowy inspektor rybołówstwa morskiego właściwy dla miejsca wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego:

1)        wydaje, w drodze decyzji, pozwolenie na wykonywanie rybołówstwa rekreacyjnego na wniosek podmiotów, o których mowa w ust. 1 pkt 1;

2)        prowadzi rejestr pozwoleń na wykonywanie rybołówstwa rekreacyjnego.

Z kolei wlaściciele jednostek zarabiajacy  na rejsach rekreacyjnych mają ogromną barierę formalności, obowiązków i kosztów.

Uważam że kutry które zrezygnowały z rybactwa na rzecz wędkarstwa rekreacyjnego, wypadną z rynku takich uslug. Tragedia dla wielu dziesiątek miejsc pracy.

A miała być to taka piękna alternatywa "dla rozwoju rekreacji" zafundowna nam przez morską politykę wspólnotową :lol:  :lol:  :lol: .

My potrafimy sami siebie dorzynać, to smute!

Edited by kris1313

Coś nikt "do tablicy' nie wychodzi? Nie jestem prawnikiem, ale jak potrafię, to po kawałku przybliżę ważniejsze sprawy.   Pomożecie?????

Rozmawiałem dzisiaj z inspektorem OIRM w Gdyni, jak na tą chwilę wyglada procedura uzyskania Sportowego zezwolenia..... dla osób fizycznych.

Art. 139. 1. Licencje połowowe wydane na podstawie przepisów dotychczasowych zachowują ważność.

2. Specjalne zezwolenia połowowe, pozwolenia na połowy organizmów morskich w polskich obszarach morskich w celach naukowo-badawczych albo szkoleniowych, zezwolenia na prowadzenie chowu lub hodowli                   ryb i   innych organizmów morskich, zezwolenia na połowy w celach szkoleniowych, wydane na podstawie przepisów dotychczasowych, zachowują ważność przez okres, na jaki zostały wydane.

3. Sportowe zezwolenia połowowe wydane na podstawie przepisów dotychczasowych zachowują ważność przez okres, na jaki zostały wydane.

Zatem kto zdaży do czasu wejścia w życie nowej ustawy, to płaci po staremu za rok 49-pln, emeryci 31,-pln.

Z kopią przelewu i DO (emeryci dodatkowo z legitymacją ZUS) idziemy do inspektoratu na ul. Waszyngtona 34/36 codz. w godz 8.15 - 14.15) i składamy Wniosek o wydanie Zezwolenia. 

Do zaoszczędzenia w porównaniu z nową ceną jest 140 - 150 pln. Za to jeśli przepisy wykonawcze tego nie uściślą, to w "pcimiu wielkim" zrobimy z komputera przelew, wkładamy go do portfela i hajda na trocie, śledzie czy belony. 

Edited by kris1313

kiedy wchodzi w życie ??

Pewnie musi ją jeszcze podpisać Prezydent, musi zostać opublikowana w Dzienniku Ustaw no i muszą pojawić się przepisy wykonawcze. Trzeba pilnować na stronie OIRM.

• 2 weeks later...

Moje zezwolenie ważne jest do czerwca, ciekawe - powinno być honorowane.

Projekt mówi wyraźnie, że wykupione po starych cenach zezwolenia są ważne do ich wygaśnięcia. Być może zdążysz wykupić po staremu przed wejściem w życie nowych przepisów.

Jeżeli chodzi o mnie to ja zdązyłem ,wziąłem urlop i dzida do OIRM.

Trochę mnie zdziwiło,że nikogo nie było,a przecież drugiej takiej okazji już nie będzie.

Mnie nie opłaca się specjalnie jechać 300 km tylko po wykupienie zezwolenia. Koszt przejazdu przewyższyłby różnicę w cenie obecnej i nowej składki... :(

To akurat może zrobic ktoś za ciebie bez żadnego problemu,ja zrobiłem to za kilka osób już któryś raz z kolei

Trzeba jeszcze poczekać na opublikowanie ustawy w Monitorze i na przepisy wykonawcze. Część środowisk wędkarskich upatruje swojej szansy wywierając nacisk na rząd poprzez protesty pod siedzibami wojewodów. Mają nadzieję na dialog i wpływ na kształt tych przepisów. Co będzie?? obaczymy ;).

E tam, raczej temat zamknięty już.

Pytanie, gdzie byli armatorzy kutrów i łodzi zarobkowych jak był czas na konsultacje?

Olali sprawę a teraz będzie bolało, a nas ich klientów walnie to po kieszeni.

Nie wiem czy złapaliście taki szczegół z nowej ustawy - piszę z pamięci:

Wody morskie objęte gospodarką rybacką sięgają do granicy wyznaczonej linią przechodzącą przez główki wejściowe ujścia Wisły Śmiałej do Zatoki Gdańskiej.

Myślę, że nie oznacza to przejścia wód poniżej tej linii pod zarząd PZW, a jedynie wyłączenie ich z rybactwa zawodowego morskiego.

Czy ktoś pokusi się o interpretację w odniesieniu do indywidualnego wędkatstwa morskiego?

Pytanie, gdzie byli armatorzy kutrów i łodzi zarobkowych jak był czas na konsultacje?

Jakie konsultacje Krzychu? Między sobą mieliby coś konsultować, bo wiesz gdzie rządzący mają konsultacje społeczne? Polska to dziki kraj (do niedawna), a obecnie istnieje tylko w teorii - ch... d... kamieni kupa. Ministrowi nie wierzyć w diagnozę, a nawet dwóm ministrom? :(

Edited by Jotes

• 2 weeks later...

Witam... Jeżeli pozwolicie Szanowni Koledzy wedkarze, to i ja choć nieśmiało.. przyłączę sie do Was i "pogdybam" :)

- moje pozolenie na sportowe wędkowanie morskie kończy swą ważność (wygasa) późną jesienią... - jak został bym portaktowany w myśl przepisów, chąc wykupić takowe pozwolenie z aktualną datą  jako nowe pozwolenie - posiadając jednocześnie stare i jeszcze ważne do jesieni. Zyskał bym to, że czas na sportowe wedkowanie  morskie wydłużył by się jeszcze na starych zasadach ...?)

:unsure: rencistom się nie "przelewa", i każdy zaoszczędzony grosz jest droższy od pieniędzy  :P 

Januszu, po pierwsze masz i będziesz mial 50% znizki jeśli ukończyłeś 65lat.

Posiadane zezwolenia wykupione przed dniem wejścia w życie nowej ustawy zachowuą swoją ważność do czasu, na który zostały wystawione.

Ustawa wchodzi w życie po uplywie 14dni od jej ogłoszenia w Dz.Ustaw  - jeszcze sie nie ukazał, ale śpieszcie się!

W nowych uregulowaniach nie trzeba jechać do Inspektoratu po zezwolenie, trzeba natomiast na lowisku mieć przy sobie dowód wplaty należności i Dowód Osobisty i ew. Legit. ZUS.

Poniżej wklejam tekst odpowiedzi Min.Rol. interpretujący nowe przepisy w stosunku do indywidualnego wędkarstwa  rekreacyjnego - inicjatora zapytania proszę o

1.jpg

wyrozumiałość dla publicznej sprawy  2.jpg

Noo - odzyskałem, to co Janek rozciął mi w trakcie pisania.

Czyli.. jeśli dobrze zrozumiałem, to opłata za łowienie z plaży wynosić będzie, tak jak w moim przypadku około 90zł polskich na rok - wystarczy posiadać przy sobie dowód wpłaty i odpowiedni dokument tożsamości i hajda na ryby, po flądry i trocie :) . Obecnie, opłata za takowe pozwolenie kosztuje mnie 31zł - czyli szpulka plecionki w plecy :angry:

• 2 weeks later...

Tu jest wszystko wyszczególnione.

Będzie drożej ale nie aż tak tragicznie.

Wędkarz wędkujący na wodach morskich nie będzie musiał starać się o odpowiednie zezwolenie.

Wystarczy, że wniesie odpowiednią opłatę i bedzie miał pokwitowanie ze sobą wraz z dokumentem tożsamości.

Edited by grzybek