Jump to content

Co lepiej wybrac z kołowrotków Daiwa czy Okuma

Recommended Posts

Witam

Jestem typowym wędkarzem amatorem , łowie od nastu lat ale nie mam na koncie ani specjalnych okazów ani sprzętu .  Łowiłem na jakś targowy kij i kołowrotek Jaxon 4 łożyskowy i tyle o nim moge powiedzieć bo jest już tak zajechany ze nic z niego nie da sie odczytać (służył mi przez 6 lat aż do teraz  )
Przez wzgląd na to ze odmówił mi posłuszeństwa czas na wymianę i tu moje pytanie . Mam możliwoś w cenie 150 zł kupić  DAIWA Regal Plus BRi 4500 albo za 200 zł Okuma Power Liner PL 1060 PRO . Co byście mi doradzili ? Czy może do tej ceny kupić coś innego  ?

Jak ktoś by się jeszcze wypowiedział na ten temat będe wdzięczny .

O tej Okumie jest sporo opinii choćby na naszym forum, wystarczy poszukać.

Popatrzyłem sobie na tę Okumę Power Liner i zwróciłem uwagę na kilka rzeczy. Pierwsza to od razu rzucająca się w oczy inna szpula. Druga to jej mnogość na rynku rumuńskim przy niemal braku w innych krajach. Trzecia to trzy łożyska więcej i przełożenia jak z obecnie oferowanych Baitfeederów. Wtedy dostrzegłem obudowę i cofnąłem stronę, gdyż w tym wszystkim nie zauważyłem, że zamiast Power Liner oglądam Baitfeeder. Ale nie, to była Power Liner, identyczna obudowa tylko napis się zminił a wraz z napisem cena o minimum 50% wyższa. Średnia cena na naszym rynku to 330zł
No cóż, każdy może sobie wyświetlić powiększone obrazki i samemu wyciągnąć wnioski. Ja wiem, ze nie dałbym za używany kołowrotek 150zł jeśli pod ręką mam taki sam, choć o innej nazwie, za 200zł. 50zł, czyli 25% ceny za nową rzecz z gwarancją i paragonem to naprawdę niewielka różnica a spokój duszy bezcenny.

O Daiwa nic nie napiszę. Wielokrotnie pisałem, że każda Daiwa poniżej 250$ jest dla mnie podejrzana.

Edited by Docio

O tej Okumie jest sporo opinii choćby na naszym forum, wystarczy poszukać.

Faktycznie są opinie o Okumie na forum jak i w całym internecie , Daiwa też znalazłem . Są to opisy o danym produkcie czy też porównanie z innymi ale ni jak się miały do mojego teamatu   Czytaj pytanie "

Co lepiej wybrac z kołowrotków Daiwa czy Okuma?

Chodziło mi o zestawienie tych dwuch marek i modeli biorąc pod uwagę doświadczenie innych . Gdybym wiedział że Admin forum sobie nie poradzi i będzie mnie wysyła na forum bym poczystał sobie o Okumie zrobił bym ankete podając Cenę i Markę może by to ułatwiło odpowiedź na pytanie . Reszta Panów wzorowo , dziękuje serdecznie za odpowiedzi .

"Linów, jazi, brzanek, krąpi

Niech Wam Bozia nie poskąpi,

Od boleni i lipieni,

Niech się w rzekach pięknie mieni,

Więcej leszczy, mniej jazgarzy,

Niech Was słonko nie poparzy,

Mnóstwa zacięć, pięknych holi,

dobrej woli i mniej trolli,. "

Pozdrawiam

Gdybym wiedział że Admin forum sobie nie poradz

Chyba coś przeoczyłeś?... Adminowi szwankuje szklana kula i nie potrafi odgadnąć, do jakiej metody i do jakiego wędziska, poszukujesz kołowrotka. Gdybyś odpowiednio i w odpowiednim dziale zapytał, to i admin i każdy użytkownik mógłby Ci podpowiedzieć coś sensownego... :P 

Chyba coś przeoczyłeś?... Adminowi szwankuje szklana kula i nie potrafi odgadnąć, do jakiej metody i do jakiego wędziska, poszukujesz kołowrotka. Gdybyś odpowiednio i w odpowiednim dziale zapytał, to i admin i każdy użytkownik mógłby Ci podpowiedzieć coś sensownego... :P

Nie szukałem do żadnej metody i żadnego wędziska . Miałem możliwoś kupna kreciołka okumy za 200 zł albo daiwa za 150 zł . Nie znając sie na tych markach zapytałem forumowiczów co o tym myślą , co by wybrali bo wiadomo że jest wielu wędkarzy co korzystali z tego sprzętu i mogą coś doradzić . I takie odpowiedzi otrzymałem a co więcej urzytkownik Docio dał mi więcej do myślenia niż potrzebowałem i cyt "niewielka różnica a spokój duszy bezcenny."

Kestem nowy na forum i kompletnym amatorem więc wydawało mi się ze dział jest odpowiedni .

Sprzęt wędkarski dla początkujących Wędkarzy.

Dopiero zaczynasz przygodę z Wędkarstwem? to forum jest dla Ciebie, pomożemy Ci tu dobrać zestaw wędkarski, czyli wędkę, kołowrotek oraz akcesoria, do określonej metody połowu.

Wybrałem zły dział , przepraszam . Mój błąd , moja wina

Teraz pytanie do Ciebie Jotes . Jak odpowiednio miałem sformułować pytanie by było łatwiej zrozumieć o co mi chodzi ? łatwiejsza była by tylko Ankieta :) 

Cóż, przykro mi bardzo, że nie sprostałem Twoim wymaganiom, rozumiem, że samodzielne poszukiwania przerastają Twoje możliwości. Zapewne to też był powód tego, że napisałeś temat bez zapoznania się z wymaganiami, jakie powinien on spełnić aby znaleźć się w tym dziale. Na większości innych for taki temat trafiłby do kosza.

Znam nawet takie, na których dostałbyś na "dzień dobry" obuchem od admina za to, że się nie przywitałeś w odpowiednim temacie.

Na szczęście nie posiadam żadnych narzędzi, dzięki którym mógłbym zmusić Cię do obecności na forum.

Nie szukałem do żadnej metody i żadnego wędziska

Jeśli chcesz mieć co położyć dla ozdoby na półkę to bierz tańszy, zostanie parę zł na prąd.