Jump to content

skazany na uklej

fishingADI6291
 Share

Recommended Posts

jestem młodym wędkarzem mam 15 lat i chciałbym łowić ryby takie jak np: płoć !(leszcz)! krąp wzdręga

tylko jest jeden problem z małą rybą (uklejem) w naszej rzece jest jej pełno [woda PZW] {rzeka Noteć}

Na tej rzece w 1995 brały bardo duże  węgorze !!! i inne duże ryby których już nie ma

czy się wrzuci zanętę czy nie,,,, zawsze uklej weźmie na całej rzece od miejscowości pturek do łabiszyna jest sam uklej na zawodach PZW doświadczeni wędkarze wyciągają 1 - 3,5 kg ukleja a ja 500-800 g czasami 1 kg

z gruntu miałem ukleja to się załamałem i przez 1 miesiąc na ryby nie chodziłem

dajcie rade jak możecie morze macie jakieś techniki połowu większych ryb

pozdrawia wędkarz adrian :-)

Edited by fishingADI6291

Niestety, nie znamy Twojego narzecza, nasze plemię mówi po polsku.

Ale mam podejrzenie graniczace z pewnością, że problem tkwi w przynecie i neceniu.

zawsze uklej weźmie...jest sam uklej...1 - 3,5 kg ukleja...miałem ukleja...

O rety, aleś to wszystko ukleił w bezładną kupę! Najpierw sprostujemy Twoją odmianę nazwy gatunku ryby ukleja. Po naszemu mówimy i piszemy: zawsze ukleja weźmie... jest sama ukleja...1-3,5 kg uklei...miałem ukleję. 

Szanuj czytelnika, a przede wszystkim język ojczysty.

A jeśli chcesz gwary, to proszę. Żeby nie chytać bieli, nie używoj petetytusów i innej penicyliny.  :D

Spróbuj łowić z gruntu na selektywne przynęty, wątpie żeby ukleje brały na dwa ziarna kukurydzy, pęczek białych albo czerwonego robaka. W wolnym czasie poszukaj kogoś kto potrafi pisać po polsku żeby wszyscy mogli zrozumieć co masz na myśli. Wystarczy kilka zdań, nie trzeba wiele.

Młode żywią się zooplanktonem, dorosłe opadającymi do wody owadami, wodnymi larwami owadów, a największe osobniki narybkiem innych gatunków.

Jak widać ukleja jest niemal wszystkożerna, ale raczej preferuje pokarm zwierzęcy, więc larwy i robaki tak, ale kukurydza, ziemniaki, czy kulki proteinowe raczej nie wchodzą w skład jej menu.